В инструкцията за монтаж го пише колко трябва да е разтоянието обикновено 5 - 10 сантиметра.Първоначално публикувано от deian
В инструкцията за монтаж го пише колко трябва да е разтоянието обикновено 5 - 10 сантиметра.Първоначално публикувано от deian
Ако има място може, но монтажниците отказват не толкова заради мястото, понеже трегера е по дебел и по трудно се пробива. Разбира се не винаги е така. Иначе климатика може да се ложи над прозореца, а тръбния път да бъде под трегера. При новите панелни блокове няма трегери. Цялата стена е еднородна, но май пък мястото е малко за климатик. Това е за панелките с руския проект.Първоначално публикувано от deian
За съжаление има трегер и то дебел. А що се отнася до мястото - като се сложи климатика, мисля, че няма да останат повече от 10-15 сантиметра между него и тавана - това проблем ли е?
Като се прибера ще измеря точно и ще кажа.
Най добре виж какви са размерите на вътрешното тяло, на климатика който ще слагаш и ги сравни с размера на трегера. А това дали ще се провий трегера или стената малко по долу ще го обсъдиш с монтажниците. Може и да им дадеш някой лев наръка за да ти пробият трегера. АКо имат добър перфоратор няма да е проблем. Лошото е, че някои няма добри дрелки и може на тънката стена 1 час да се мъчат. Аз лично съм виждал как монтажници на Еко клима се мъчат на една дупка 1 час с някаква боклучава дрелка.
Проблема с пробиване на трегер е че там има арматурни пръти хоризонтални по 16мм и по тънки които оформят правоъгалана носеща рамка и вероятноста да се уцели арамтура е голяма и с свредло 40мм трудно става и вероятноста да се заклини и счупи. Аз предпочитам да върна парите за климатика но на трегер не салагам че бургията и машината струват 1500лв. А това че духа по дължина на стаята няма да я направи по топла дори така повече се усеща струята след 3 метра че е като течение защото изтива.
И да добавя нещо към отговора на Airclima,че тези хоризонтални арматури се намират на около 30-40 мм. от долната част на трегера и от двете му страни.Та точно на това място най-често трябва да се пробие отвора.
Добре де, ама дори и да не монтирам самия климатик на трегера, то ако трябва да минат тръбите под трегера (външна е само стената с трегера), климатикът ми трябва да дойде на под 1,80 метра височина! Или трябва да се дупне под трегера и после да се вдигнат тръбите леко нагоре в стаята... Пфуу да му се не види.
А и по принцип не е желателно да се пробиват носещи стени и трегери.
Няма друга външна стена в тази стая.