Когато четирипътника превключва режимите се чува винаги. Не се притеснявай.Първоначално публикувано от kansas13
Когато четирипътника превключва режимите се чува винаги. Не се притеснявай.Първоначално публикувано от kansas13
И аз както edi1 имам абсолютно същия проблем, даже със същата марка и модел и със същия тръбен път(около метър)Като го реша ще докладвам.
направо удължавай тръбния път, но без заварки, а с нови тръби.Моя проблем така го реших сега е с 4 метра.Чакам доклада ти.
SANYO D28U и FUJISU E25T съответно с 2.5м и 3.5м тръбен път - никакви шумове от преливане на фреон. Няколко вечери подред обикалях като невестулка под прозорците около вътрешните и външните тела за да чуя нещо, но ... уви.
Да се включа и аз-преди 3 години ми монтираха саньо и дайкин,като при саньото тръбният път е около 30см.-почти директно през стената и при него абсолютно никакви шумове,за разлика от дайкина,но при него тръбният път е около 2.50м. и при режим топло при всяко тръгване на компресора фреона почти "квичи",а след спиране се оттегля с леко бълбукане -мислех че може да е от по дългото трасе,и не на последно място от НЕВАКУМИРАНЕТО .Но миналата година ми монтираха тошибата със същия по дължина път,НО с вакумиране,и дали от това или до марка,но при нея не се чува абсолютно нищо!И дали има значение ако е намаляло примерно количеството на фреона за шумът?
И аз да опиша моите неволи с шума на фреон , който се разнася от Шарпа ми . Тръбния път беше 1м-1.2м и стрхотни шумове при всяко вкл. и изл. на компресора , като при включване продължаваха с минути . Силно "изпъшкване "половин минута след изкючване на компресора ,( може би това е при изравняване на налягането м/у двете тела и затварянето ня лкапъна) а той работи м/у 5-10мин.изключително шумни дефрости , а при темп. под нулата те са на всеки 20-30мин.
Добре , че беше тая тема да видя ,че не съм единствения с тоя проблем ( имам други 2 климатика единия от които мидея и никога не съм чувал такъв звук от тях) и най-важното че може да се отстрани с удължаване на тръбния път. След дъго кандардисване от фирмата дойдоха и ми удължиха тръбите с 1 м. - толкоз им се откъсна от сърцето като казаха , че ми правят услуга . Сега тръбния път е около 2-2,20м и шумовете намаляха наполовина и като сила и като продължителност , но пак ги има и са все така дразнещи , особенно след края на работа на компресора и изравняване на налягането - това изпухтяване на 4 пътния вентил ли се дължи ? И защо имам чувството че се случва по-скоро във вътрешното тяло и съответно и 5м тръби да ми сложат пак няма да утихне . Искам да питам знаещите :
1 -во четирипътния вентил ли е това , което чувам и как може да му се понамали шума ( да ги викам ли още да удължават до 3м)
2- ро да не би да ми е високо налягането на фреона и затова да е токова шумен тоя вентил ( казаха ми , че е 27бара налягането на фреона ( 410) и било нормално ).
3- то навиха ми тръбите на един кръг с диаметър около 60см , не е ли по-добре да се направи по- ситна намотката като на серпентина да стане ?
Макар и да е стара темата , давайте акъл , че трудно го изтърпявам тоя шум най вече от вентила и ми умръзна да спя на Дарик радио
rumo, Можеш ли да запишеш звука на това за което говориш. Почти всички мобилни телефони могат да правят записи на звук.
Влизането в разскрежаване през 20 - 30 минути и външна температура под 0 °С се дължи най-вероятно на малка отдавана мощност от модела климатик спрямо нуждите на помещението.
Sanyo DK22T- стандартен монтаж,тръбен път 3,5м/без заварки/- в режим отопление няма шум от движение на фреона.Чува се стандартния шум от турбината и леки припуквания от вътрешното тяло само в режим дефрост.В режим охлаждане нямам наблюдение,ако темата е актуална за него ще споделя през лятото.
Днес можеби заради топлото време звукът след изключване на компресора почти не се чува и микрофона на телефона няма да го хване.Първоначално публикувано от valen1
Точно обратното е при мен климатика е преоразмерен по нашите стандарти по 100W/m3 и цяла зима работи on/off и това е което много ме дразни - компресора почти не е работил 15-20мин. и то без да се товари , надхвърля градусите и праз дефрост , а никакъв скеж по питата .Знам, че има такива дефрости но на 40мин - например чофуто ми така прави под нулата , но никога не съм го чул и трябва да му пипна питата , за да разбера че това е дфрост - абсолютно безшумно се размразява и работи , а тръбният му път е по-малко от 1метърВлизането в разскрежаване през 20 - 30 минути и външна температура под 0 °С се дължи най-вероятно на малка отдавана мощност от модела климатик спрямо нуждите на помещението.
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,43654.0.html
По - рано съм писал тука повече по този въпрос , това което ми писа за проверка на датчиците не е направено , щото няма кой - според фирмата това са нормални дефрости , да ама според мен всяко размразяване под 40мин. и то без нужда е неправилно
За съжаление ми се налага да "поизтръскам" темата от прахта.
При монтирани два климатика Mitsubishi MSZ-ZXV-229 и 289 ,( като 229 има тръбен път около 4,5 метра , а 289 1.8 метра) 289 работи без никакъв шум а 229 с по-дългия тръбен път след около половин час работа започва да му се чува едно равномерно непрекъснато "шумене" , което ако увелича оборотите на турбината за кратко , се загубва.
Шума е от тръбите (фреона) , тръбите са цели без заварки , проверих сгъвките и мисля че няма пречупвания и сега се обръщам към специалистите за съвети преди да викам монтажниците.
Другото което чувам на същия климатик и ме дразни е особения неравномерен звук на вътрешната турбина на най-ниски обороти, звучи като че постоянно си мени оборотите уоу-уоу........(дано освен усмивките и да ме разберете!).
Аз като четох темата останах с впечетление , че по-късия тръбен път (по-високото налягане на фреона ) ви притеснява , а при мен е обратно и аз си мислех да помоля монтажниците да изравнят налягането на дългия тръбен път с това на късия (да ми долеят фреон)въпреки че по ТТ фреона е до 7м тръбен път .
Ще съм ви благодарен ако ми помогнете да си реша проблема че по ирония 229 е в спалнята.
PS:Засега наблюденията ми са само при охлаждане.
Аз като четох темата останах с впечетление , че по-късия тръбен път (по-високото налягане на фреона ) ви притеснява , а при мен е обратно и аз си мислех да помоля монтажниците да изравнят налягането на дългия тръбен път с това на късия (да ми долеят фреон)въпреки че по ТТ фреона е до 7м тръбен път .
Какво значи "да изравнят налягането"...?Това е абсолютна безмислица...По думите ти имам идеята че имаш проблем с шум от оборотите на турбината,а не шум от фреон.Кой ти казва че имаш нужда от "доливане" на фреон...?Как така го установи?
"шумене" , което ако увелича оборотите на турбината за кратко , се загубва.
Това говори че нямаш проблем с фреона ,а с турбината.
Запиши с телефон звука...Има вероятност вътрешното тяло да е монтирано "под напрежение"...с други думи - усукано заради кривки по стената или нещо друго.
rkk благодаря за отговора.
Шумовете са два :
1. Така описаното уоу-уоу................... започва със стартирането и е от турбината.
2. "Шуменето" на фреона започва по-късно.
Да изравнят налягането, имах в предвид да замерят какво е налягането на фреона при климатика с дължина на тръбния път 1.8метра , а след това да замерят и налягането на климатика с по-дълъг тръбен път 4.5метра (то би трябвало да е по-ниско) след това да допълнят климатика с по-дълъг тръбен път така че да има същата плътност като при по-късия тръбен път.
Не е изключено разбира се и да е бил фабрично "препълнен" и да се наложи малко да се изпусне .
За причината турбината да вие най-вероятно си прав и аз имам същите съмнения и ще се пробваме с монтажниците да го елиминираме( посукването).
При отопление (защото това което писах беше в режим охлаждане) на климатика с дълъг 4,5 метра тръбен път няма никакъв шум а на този с късия 1,8 се чува шум когато размразява.
А за шума уооу-уооу се оказа че е от въртящия се сензор(окото) и затова го чувам само при ниски обороти.Дали е нормално вие кажете за да знам какво да правя.