На подовата 25-ца в гаража, външното тяло е на покрива (5,50 метра тръбен път). При монтажа им казах да направят маслен трап, но ми отговориха, че нямало нужда при тръбен път над 5 метра.
На подовата 25-ца в гаража, външното тяло е на покрива (5,50 метра тръбен път). При монтажа им казах да направят маслен трап, но ми отговориха, че нямало нужда при тръбен път над 5 метра.
Над или под 5 метра. До колкото знам има нужда над 5 метра денивелация. Но въпроса за масления трап е много спорен при битовите машини. Няма едно с едно мнение. В София има едно Мицубиши гледам с денивелация поне 15 метра права тръба и няма ни трап, ни чудо. Работи от години.
Над, но денивелацията е около 3 метра. Първо два метра е хоризонтален тръбния път, после слиза надолу:
https://forum.setcombg.com/index.php...html#msg511897
По напред в темата някой питаше за снимка.
Ето така е направен при мен масления трап на подов климатик ,дължината на тръбния път е 8м. не предполагах че ще има такъв охлюв иначе щях да си осигуря ПВЦ канал че е много грозно така.
Ето два примера от едно ръководство, но наистина рядко пишат в документациите за маслен трап, може би като допълнителна превенция се прави.
Те и на мен ми направиха почти същото преди 2 години на 35-цата, затова им споменах миналата година като слагаха 25-цата, но беше друга фирма.Първоначално публикувано от julian7981
Aruba, като навали сняг тази машина не остава ли до над тавата в снега?
Два дена валя голям сняг преди студовете. Беше натрупало само около стойките. Изчистих набързо с метлата и оттогава нямам грижи, нито проблем със заледена тава даже. Но в последните дни от 10 сантиметра разстояние остана около 3-4 и отдолу се образува локва от лед. Сега след като отпусна се нормализира положението. Иначе оня на гаража е до половината в сняг. Него съм го пускал само лятото. Още не съм прекарал ток там.
Всичко ок,само дет тва не е маслен трап.Първоначално публикувано от aruba_man
Предвид документацията от 320стр., която свалих, изглежда си много прав колега Mega. Според мен масления трап е предвиден от инженерите при самия компресор. Имам предвид че там като превантивна мярка това са го взели предвид и самите тръби са направени предварително под определен ъгъл със зададена дъга, било то U- образна или P- образна.Първоначално публикувано от Mega
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1328479500[/time]_________________________________________________
Де да знам, така ми казаха. То после пак се качва нагоре тръбния път и пак слиза надолу. Ами стана втора зима го ползвам, нямам оплаквания. Бичи яко. Топли като змей.Първоначално публикувано от johny01
В по новите машини са предвидени вътре при компресора,при ниския клас ги няма и не при всички.
Булшид ... във външното тяло може да има единствено маслоотделител... маслени трапове се правят при денивелация над 3-5 метра на всеки 3ти или 5 ти метър (според съответния производител)! И то само на дебелата тръба ... някаде имаше и размерите на трапа описани .... всичко останало което визирате са технологични геометрии с цел осигуряване степени на свобода за да не се счупят тръбите около компресора в следствие на умора на материала....
Може и да не съм споменавал, но пак ще повторя. При 99.9% от монтажите не се налага наличие на маслен трап.
Рядко денивелацията надвишава 2м.