Ако може да спрете да ми говорите за цените на услугите извън нашите граници, защото получаваме заплати по BG реалност. Лошо няма ако нещо струва 100лв да си кажете, че струва 100лв а не 50.
KI_YOOU, тук има една малка подробност. Когато имаш продажба на машина с включен монтаж, търговската остъпка от машината дотира монтажа почти на 100%. Защото ако мислиш, че 150 лв. е нормална цена за монтаж, аз не мисля и няма да го изпълня. Проста сметка:
150 лв., от тях 40 лв. на втория човек в екипа, ако искаме да е мотивиран и да не прави горните мизерии. Няма как да го гледаш нон стоп в ръцете нали? Ако не е мотивиран няма да работи добре. Така, останаха колко пари? 110 лв. от тях за качествени стойки сложи 18-35 лв., не от тези по 3.90 дето се стича ръжда след девет месеца по фасадата. А останалите материали? Масово се работи тръби по-тънки от минималното задължително! Защо ли? Ами няма кой да плати дебелите тръби. Следва всичко друго, което се носи на монтаж. цял бус. От това извади и надницата на майстора в монтажа, транспортни разходи, амортизация на техниката, колата ... Е как да стане? По-добре да си седя вкъщи, така и правя. Монтажи само на машини, закупени от нас и/или бутикови монтажи на определени клиенти, които ценят работата на другите, и имат изисквания за естетика и спазване на правилата.
boje, не е точно така, защото качествените материали са на еднакви цени и зад граница и тука. Повечето, дори 90% са внос. Това, че някой няма с какво да плати дадена услуга, не означава, че тя трябва да е безплатна? Това е реалност, коментирана много пъти тук. Не знам, защо трябва да се прави за пореден път. Всеки се простира според чергата си и никой не му е длъжен.
Този пост е редактиран от Mega; 03-02-16 в 18:58.
Добре Мега, колко трябва е монтажа в такъв случай, защото виждам че 150лв са недостатъчно(въпреки че в Русе, всички монтират на толкова)? Да поясня че SF-ката от линка е 603евро, а монтажа, ако желаеш, е 260 евро (с ДДС).
п.п Базовия монтаж на Хитачито беше 180лв
Ето заповядай първата в България ценова листа за монтаж на климатици, в която много ясно са описани дейности и в какво се изразяват, сам можеш да калкулираш колко ще излезе един монтаж. Ако трябва да бъда честен на фона на вдигнатите данъци, осигуровки и тн, дори и тези цени започнаха да стават тънки!
http://www.climamarket.bg/wp-content...-Montage40.pdf
Ами на мен стандартен монтаж с качествени материали, без претупване и спазване на всички правила ми излиза над 220 лв. Поради тази причина не предлагам само монтажи. Просто не ми се връзва, или трябва да започна да правя компромиси с клиента и със себе си, което не ми е в стила на работа, и извън разбиранията ми за бизнес. В една търговска сделка е желателно и двете страни да са доволни. Всичко, което пиша не е упрек към авторката на темата, просто си обсъждаме. По нейната тема, затова е огледа на място, за да се изчистят подробностите по монтажа. При огледа на място се обсъждат точно подробностите. Така ако за клиента не е възможно да е на монтажа лично, екипа знае какво да прави. Като цяло е добре клиента да е на място, винаги има въпроси, които изникват в рамките на монтажа. Явно огледа на място е бил само разкарване до обекта.
Този пост е редактиран от Mega; 03-02-16 в 19:02.
Говорех за базов монтаж, тези които на мен не ми харесват, а масово само такива виждам по фасадите.
https://drive.google.com/open?id=0B6...HZ6LS01VlA1LWs Това и https://drive.google.com/open?id=0B6...kFzT2JPWkFOdWM това не струва 180лв.
п.п В никакъв случай не струва и 1000 долара както колегата Христов сподели, по повод че вече е крайно време да ги стигнем хамериканците.
п.п х2 А интересно в Япония колко струва един монтаж...
Пак повтарям, за мен като клиент въобще не ме интересува и не ми дреме колко вземали монтажниците. Никой не ги кара насила да работят тази работа. След като доброволно са се съгласили на нея, са длъжни да си вършат съвестно, стриктно и коректно работата.
Който не го устройва заплащането и счита че парите за монтаж при нас са малко, да отива да стане брокер на Уолл Стрийт или да се омита към Англия. Само че там такива кадри дето си претупват надве-натри работата не ги търпят дълго.
Сметка не ми прави. След като няма да се занимавам професионално с климатици, за лични нужди двустъпална помпа не е необходима, манометри също.
Пишман-монтажниците като разполагат и с манометри, и с помпи защо не си правят труда да ги използват?В редки случаи пускат вакуум-помпата за по 1 минута и я спират, колкото да позамажат очите на клиента, "да не се износвала".
В повечето случаи ги мързи да я носят и изобщо не вакуумират. Случаи на недоволни колкото искаш .
Всичко е много просто, ако някой не го удовлетворява заплащането, просто напуска и си търси друга работа .
Като няма желание да работи за какво ми е да стои там - да чупи климатиците на хората още при монтажа.![]()
Този пост е редактиран от troubleprovider; 03-02-16 в 19:53.
извинете за въпроса, но си правя аз една елементарна сметка и нещо не ми се връзва на простия акъл
значи монтажниците получавали между 15 и 40 лева на монтаж, като целта им (за да си докарат нормална надница), било да правят между 4 и 2 монтажа на ден (слагам ги в обратен ред, защото по-скъпоплатените са по-съвестни и работят два пъти по-бавно)
с други думи, монтажникът ако не си докара 4*15*22=1300 лева на месец, ще се стреми още по-вече да претупва нещата, защото не е доволен
разбирам, че и монтажниците ядат, но съм искрено убеден, че монтажникът НЕ ИЗМИСЛЯ климатика, НЕ Е дипломиран и квалифициран инженер, който е учил 5 години какво представлява въпросната машина, също така явно и не се напряга да го носи, а като мъж спокойно мога да заявя, че който не може да вдигне 30-40-50 кила за 15 секунди, докато да ги положи на железата, спокойно може да се яви за Мис България
материали и машини не коментирам, но защо ли си мисля, че монтажниците като си занесат лаптопа за преинсталация и им поискат 50 лева, псуват на майка тези, дето "само седят на един стол и цъкат с мишката", нищо че въпросните "тези" са учили едни поне 5 години, я за доктор, я за учител, пък не взимат бон и половина
да станеш приемлив монтажник вероятно можеш да станеш след един краш-корс за месец-два, но не бих легнал да ме реже доктор след вечерен курс "как оперираме дванадесетопръстник"![]()
FearMe, 100 лева давам да видя как качваш на рамо машина 50 кила и я вдигаш по стълбата на 5-6 метра на стойките. Ако ли паднеш с нея я плащаш и отиваш на Мис България.Лаптопи преинсталирах преди много години. Беше доста по-трудно и по-скъпо от сега, особено с драйверите.
Няма място за сравнение!
Прословутата ти скъпа преинсталация , в 99% от случаите, се извършва със "скъпия" софтуер, изтеглен от торента Замунда/Арена.
3-пъти "по-скъпия" монтаж на климатик, в най-добрият случай се извършва с материали , закупени от поне 3-4 различни магазина, за безплатни такива е по-вероятно да висиш на "трамвая" в РПУ-то!
Аз предлагам следното. Ще отнеме време, ама ми е интересно да го направим.
Всички говорители, които ще монтират климатици да дойдат на гости, а аз ще им организирам монтаж на машина по техен избор - стенна, подова, колона, касета, канал и тн. Да хванат и да го направят. Ще предоставя възможно най-доброто оборудване, а именно: пробивна и прахопочистваща техника Хилти, крепежи Хилти/Вюрт, високи стълби до 12м и 150кг, бандаж 3М, немска медна тръба, 13мм изолация, диамантена корона, поцинковани стойки, оксижен и валцовки ротенбергер например и тн и тн
И ще ви гледам сеира с най-голямо удоволствие, а при съгласие от ваша страна ще правя клип и ще го кача във форума да се посмеем всички заедно. Щото устите са големи, ама топките малки.
Сега се сетих, преди време един ентусиаст си монтира климатика сам, ама естествено нямаше инструмент, а си беше взел машината от мен ме помоли да си отреже и валцова една тръба от моята с мой инструмент срещу заплащане. Викам му дерзай. 10 минути по-късно беше отрязал парче тръба 10, като междувременно го беше премазал на 2 места. След това прилежно валцова и 6-цата и 10-ката. Каза, че тръгва. Обаче, защото съм пич го спрях. Казах му: Човек, върни се и отрежи ново парче 10-ка и отрежи валцовките на 6-цата. Защо? Викам му по принцип се плаща тоя отговор, ама като за теб безплатно и му казах, цитирам се: "Развивайки кангала той не се тъпче, за да не се премаже тръбата, а валцовки се правят след като нанижеш гайките!" Беше удивен...
Edit, Мега ме е изпреварил.
Наистина сравнението с преинсталацията на Уиндоус е меко казана смешна, щом баба ми го прави значи всеки може.
Миналото лято, нали правя апартамент и се стигна най накрая до лампионите. 10 мин. се мъча да пробия 1 дупка за дюбела с бормашина на моите години, ама не става. Пробивай бетон ти с любителски Елпром на +25години. Интернет - обява - ел техник - на същия ден - 3 лампиона - 50лв за 30 минути.
п.п Бормашината му беше 300лв