Значи като заминат тампоните и почне да тресе външното тяло, от недвижимо става движимо имущество![]()
![]()
Значи като заминат тампоните и почне да тресе външното тяло, от недвижимо става движимо имущество![]()
![]()
Сигурен съм. Не се нуждая от друга полица нито за климатиците, нито за външните щори.
Нещо от сорта имах предвид, което да му се нахлузва при екстремни ситуации, все пак такива градушки не валят всеки ден, а доста рядко, и ако човек си е вкъщи да може да реагира с нещо под ръка, дори и с черга, само да не я отнесе бурята. Хрумна ми преди малко да се направи просто калъфче само от дунапрен да речем дебел 3-4 см, хем и лесно ще се сгъва и прибира. Тъй като градушката няма да пада под 90 градуса спрямо топлообменика, а под някакъв ъгъл, то поне дунапрена ще омекоти ударите на ледените зърна да не падат директно върху него, дори и да е мокър от дъжда дунапрена пак ще върши работа. Ще се ползва само в екстермени случаи.
Ся не е казано, човек да стои и да го пази денонощно климатика, а само когато има начин да му метне нещо. А и хората доста се наплашиха от градушките и гледам как търчат с черги и какви ли не парцали да си покриват колите, щото доста пострадаха от счупени стъкла и окривени ламарини. Ако нещо има начин и възможност да се опази, що да не се направи.
А за постоянна защита, може би козирка с малко тунинг и подходящи размери, ще върши работа.
Този пост е редактиран от Kasap; 02-01-18 в 00:40.
България е държава с уникални хора : климатиците, автомобилите и телефоните им са на еднаква цена ...
Тоя поне да беше надупчил страничните ламарини и отгоре да беше оставил 10см поне.
Аз съм си правил на първият климатик, но само отгоре от 2мм ламарина(1,5мм ще е по-лека и достатъчна).
По 10см отвсякъде да стърчи е достатъчно мисля!
Основният проблем е издържливоста на силен вятър. Ако се захване и за предният край на стойките няма да има проблем. Аз я бях захванал за съществуващ парапет само и имаше малко клатене при вятър. Изкара си 7 години, но се преместихме.
Така опакован може би работи с коп около 2 при положителни температури.
Аз като препатил и сърбал попарата на родни застрахователи не бих бил сигурен , освен ако в договора/полицата не са специално упоменати всички външни елементи (климатици, соларни ранели и т.н.) ... винаги е по-добре да не ти се наложи да я ползваш тая застраховка де .
Този пост е редактиран от svetlio1; 02-01-18 в 13:25.
Вече писах ,че преди месец токов удар уби климатичето на мой приятел.От Енергото идваха и съставиха простокол,той подаде жалба.По късно отхвърлиха жалбата му...За ремонт фирма му поиска 700 лева,той естественно отказа.Так човекът загуби едни 1200 лева ,колкото струваше климатичето му.Болезнено е много,особено когато ни засегне лично,а не дай боже да имате няколко броя скъпи климатици.Тогава ако нямате сърдж протектори и годишна застраховка на дома и техниката ,значи сте наистина безотговорен човек.
Е, аз съм един такъв, безотговорен. Нямам нито застраховки, нито разните му там протектори. Сал една пушка имам...![]()
Да не дава господ да ти се случва,щото пушката няма да ти помогне.Най много още повече да влоши нещата.Много сме интересни ние хората...все си мислим,че точно на нас няма да ни се случи бедата (каквато и да е тя)
Ами, такъв ми е опитът през годините. Там, където смятам за нужно, правя застраховка.