Първоначално публикувано от
VanDan При твоите условия (липса на люта зима) винаги ще е по-икономично на климатик. Не знам какви са цените на природния газ и на ел.ток в Холандия, но в България са такива, че на климатици е по-евтино определено. Един колега като мен с газово парно беше написал, че никой в България не използва локално парно на газ за икономия, а за комфорт. Аз съм изключително доволен вече 8-ма година от парното на газ в частта за комфорта. Всички помещения в къщата - стаи, бани и тоалетни, антрета са топли програмирано по температура, ден от седмицата и час от деня.
Съгласен съм, живея 20 години тук и винаги съм бил на газ, просто всички имат локално парно. Последните години цената започна да се качва сега е около 60 цента м3 електричеството е под 20 .Разбира се че става много топло с парното, но ако го намаля вечер, минава повече време докато се стопли примерно сутрин. И да има термостати с програмиране и т.н. Но просто исках да видя разликата. Освен това имаше монтиран много стар климатик от 1991-който работеше на охлаждане само - не беше развален, но след 26 години, му беше дошло времето и оттам почнах да се интересувам. И под комфорт имах предвид сега през есента-бързо и приятно затопляне.Ако стане много студено ще си пускам парното разбира се. По принцип стремежа е към енергийна неутралност, хората слагат слънчеви панели и термопомпи на мястото на газовия котел....Новите жилища са без газ и перспективата е да не се ползва за отопление или минимално (за топла вода).Но да съгласен съм, че е по комфортно а и сигурно по-евтино ако температурата падне под нулата на газ, ще пробваме... ...Колкото до икономия, ще видим през юни тогава ми идва изравнителната сметка през останалото време си плащаме на равни вноски според потреблението от миналата година. Мога и поглеждам дневния разход и изглежда много прилично. - - - - - - - - - -
milanov Казваш не пукат при вкл.\изкл.
Не съм казал такова нещо Пукат ако е много студено, при режим оn/off не ми е направило впечатление, само ако е бил изключен дълго време.
П.П. Днеска специално се заслушах-когато е на вкл/изкл. няма пукане. Ако в помещението е много студено и го включа-да има препукване... на най-ниска степен на вентилатор.
- - - - - - - - - -
ivan74 Работят точно по същия начин, както и близнаците им от GREE!
Тризнаци са Gree,Tosot и C&H
- - - - - - - - - -
Rafailiev Момчета давайте впечатления как се справят зимата тези клима.
Информацията ще е полезна за хора търсещи подобни машини
Днес се зачетох в сервизните на Gree и намерих " близнака" на моя модел Veritas :
Gree Lomo GWH12QB-K3DNA6D/O и Cooper and Hunter Veritas CH-S12FTXQ (Wi-Fi) са идентични.
Разликата все пак има- при C&H студена плазма,температурен датчик в ДУ ( I feel) и Wi-Fi , при Lomo не ( Дават студена плазма само за 18 и 24 ).
Иначе параметри, размер топлообменници, килограми и т.н. абсолютно идентични. Но дявола е в детайлите
При C&H Alpha 12 има друг модел компресор..