Ммммм, малко по други са били нещата.
Ммммм, малко по други са били нещата.
Това съвсем сериозно. Детството ми премина в Габрово, докато застрояваха целият град с панелки.
Уникална тъпотия, но за времето си явно е било удачно.
Ти сериозно ли? Не вярвам, че си написал подобна глупост насериозно. Сегашното строителство е в пъти по-некачествено. По красиво външно-може би, но като здравина и качество....едва ли.
На родителите ми блока има разминавания с 50% от ширината на носещите панели по височина.
Мога да снимам като отида. Вижда се най-добре от балконите, когато съседен вход е по-напред. Страшно е...
В София са по-добре, не знам защо.
- - - - - - - - - -
По темата за цепениците:
защо по морето има толкова брутално изгнили корпуси?
В София не съм виждал такова нещо...
Ще каже някой от солта. Но тя не се изпарява.
- - - - - - - - - -
Това съм видял. То може и да е здраво...
Аз не съм казал какво е, а че не се спазва процеса. Ако се направи по учебник може и да изкара проектоживота си. Но мърляшки едва ли.
В Плевен има много панелни блокове и доста монтажи по тях за 15години никъде не съм видял такова разминаване. Че има разминавания на панели има но то е конструктивно направено за здравина. Много често се налада да дупчим на 30см от сътрешния ъгъл за да излезнем на равно с външния панел.
Не е задължително, допуска се ЕПС, ХПС или там подобните, но се правят хоризонтални ивици по 20-30 см. от каменна вата, на всяка плоча или както прецени проектанта (най-често на 2 етажа по една ивица). Те се предпилага, че спират горенето. Иначе от пож арникари знам, че най-страшно гори фибрана (ХПС).
Грешките горе са ясни, няма дюбели, нямат здрава основа да хване лепилото, вероятно е и гадно лепилото.
Проф. Илия Митев
Интересни неща казва, даже преди време интервю имаше с него.
Над 28м. височина-само негорими материали. Не зная кои са, но Наредба за противопожарни строително-технически норми гласи това. Указани са и класове пожароустойчивост, на които да отговарят материалите.
Не се ядосвайте момчета парите по програмата свършиха и няма да се санират повече сгради.
Обсъждате последната фаза на лапачката - изпълнението. Ще спомена първата.За нея не видях да се е писано.
Та първата беше обръчи от фирми да направят обследвания на много повече сгради от колкото може да се финансират по програмата. А самите фирми спечелили обследванията нямат капацитета да извършат тази работа. Освен това обследванията са актуални само няколко години дори и да са направени качествено (аз на такива не попаднах). Търсят се подизпълнители на безумно ниски цени за да се генерира необходимата хартия без какво и да било качество.
И да не са ви санирали сградата не се чувствайте прецакани, защото това няма да ви навреди.
Обаче ако са ви построили (в последните 5 години) нова спортна зала в градчето има за какво да се притеснявате.
Картинките са за височина до 28м.
Това, че някога са строили качествено, са легенди. Тук таме има качествено изпълнени ЕПК, а още по-рядко панел. Самите панели са здрави (защото са правени в заводски условия), но изпълнението на обекта е .... Това с така нареченото обследване беше невероятна пародия. То чисто нормативно задачата е идиотска, а именно сградата отговаря ли конструктивно на нормите към момента на построяването си. Е и какво от това ако отговаря. Повечето сгради са строени преди влизането в сила на модерните противосеизмични норми, а за пожар, електро, ОВиК и т.н. да не говорим