Ами значи трябва да отговаряш на критериите.
Нали идеята е да позлваш фотоволтаиците, за да се топлиш и разтоварваш енергото.
Ами значи трябва да отговаряш на критериите.
Нали идеята е да позлваш фотоволтаиците, за да се топлиш и разтоварваш енергото.
А бе не знам каква е идеята, май единствената идея е да има там някаква програма, за да се увсояват едни евра. Някои от условията са доста "интересни". Например това, че ако си на дърва и крадеш от гората, без да даваш лев, могат да ти дадат 15000лв за волтаици, без да си длъжен да минеш на ток, а ако си на газ или пелети и плащаш по 1000лв на месец - не ти се полага помощ, щото имаш ефективна система, продължавай да изнемогваш! Но ако си купиш едно кюмбе, сложиш го в ъгъла и си направиш селфи с него и им го пратиш - вече отговаряш на условията за помощ от 15К. Ей такива недомислици дразнят, ама таквоз е.
Това пише в критериите за кандидатстване:
' ⦁ В жилището се ползва неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.) – към момента на подаване на предложението '.
Ако си на пелети, също трябва да отговаряш на условията.
Но ми прави впечателние, че никъде не пише, че трябва да применеш към друг вид отопление, което е пълен абсурд, а бях чел по медиите, че тове е изискване.
Да, никъде не пише, че трябва да смениш дървата. Съоръженията на пелети са с ефективност над 93% - това едва ли може да се нарече неефективен източник. Не знам, има много двусмислени текстове, зависи кой как ще ги тълкува.
Аз за това питах - имам реален действащ (вързан към системата) котел на твърдо гориво. Къде пише, че нямам право. Защото имам котел и на природен газ ли. Това е смешно.
То ако ще ни цакат с ефективността има котли на дърва и въглища с над 90% КПД.
Да не говорим за 'твърдото гориво', сигурно на нафта и горяло масло е по-еко съобразно.
Просто трябваше условието да е приминаване към електрическо отопление с ТП или климатици, ако ще и на газ да си бил преди това.
Само да кажа,че до програмата вероятно ще се докопат само наши хора. Парите стигат за около 4к проекта. Изискването по нея е първо правиш и след това кандидатстваш, ако те одобрят добре ако ли не няма помощ.
Sent from my iPhone using Tapatalk
1. Никой не може да каже за колко проекта ще има пари, защото не всички ще изкарат 22 бона да инвестират, голяма част ще кандидатстват с по-малки проекти
2. Редът е първо да кандидатстваш и след като те одобрят - работиш. После подаваш документи за връщане на 70%
3. Сега са 80 млн, но ще има още два пъти по толкова. От първия транж голяма част ще отидат по Вариант 1 - вече изградени системи с редовни документи
Както чета разни хора, направили вече системи, 22к май в последно време не стигат да се направи нещо по-читаво като качество на елементите, със съхранение на енергия и някаква поносима мощност. И то ако сам си избираш частите и сам си настройваш управлението. С много фирми-изпълнители нещата май са доста съмнителни като знания и умения. Но това е общовалидно за доста фирми и "майстори" у нас.
Е, хайде, все едно да кажеш, че вече 100К не стигат за един хубав джип ! Вярно е, че батериите оскъпяват доста, иначе и за половината сума можеш да направиш система с качествени елементи, която да ти покрива по-голямата част от нуждите
4.7квт. с батерия 7.4квт/ч литиева с гаранция и контролер който си комуникира с инвертора. Инвертора е Виктрон,както и соларния контролер.
като поставим и крепежни елементи, кабели и разни дреболии закръглих на 15