Точно заради парите поръчват направо от извора - производителите в Китай. И отделно някои са и изпреварили сегашните увеличения. Но няма как без вложения - едно 10-12000лв. са вкарали. Ако поръчваш сега и не директно от Китай, вече и 20000лв. си отиват. И ако не си го направиш сам, с местните инсталатори пишат, че е много "мътна" ситуацията по отношение качество на изпълнението и познания.
Но това си е ясно. Който няма пари, още повече няма да има. Как беше израза - пари при пари отиват. И другото характерно за България - всичко е добре сам да си правиш, ако можеш разбира се. "Майсторите" са кът.
Този пост е редактиран от VanDan; 04-09-22 в 10:06.
Омръзва, повярвай! Чужда ръчичка прави чудеса.
Метафора, ама си е живата истина.
За кой ли път се уверявам, че интелект не винаги дава предимство.
В случаят, доказателство е закъсняла реакция и оправдаването ѝ, с конюнктурата "тогава".
Единствено, надеждата и съседите биха ти помогнали "друже".
"Прецизирането" го играя от малък. Маркетингов трик, в стил "Майка на мизерията", бъди сигурен!
Този пост е редактиран от Трифон Панайотов Трифонов; 04-09-22 в 15:44.
Ако се абстрахираме от акумулаторите, цените на една система са сравнително поносими, но при голям процент от домакинствата този тип инсталация няма да работи оптимално, тъй като през деня като няма никой вкъщи, ще захранваме един хладилник и един бойлер, което са си максимум 3-4кв. на ден или под левче.
Ако си пенсионер или работиш от вкъщи вече е малко по-различно.
Аз затова съм на мнение, че е по-изгодно да се вкарат пари в солари за БГВ, хем значително по-евтино, хем едно голямо перо от бюджета се спестява.
Хора, четете, но мисълта ви се върти само около......
Имам "солари" за БГВ. Обяснил съм накратко какво и защо. Аз съм си я оразмерявал инсталацийката, с ясното съзнание, че през лятото ще губя.
Вярно, ефективността на панелите е в пъти по добра, но...
Нещата отново се свеждат до.......ми също като фотото. За да имаш нещо през зимата, трябва да преоразмериш, понеже зимата Райко е кът. После, като дойде лятото, ще имате излишък, но това е икономически крах. Освен ако не продавате или оползотворявате като долният.
Богатият ще си плати за проект. Проектанта ще пренасочи излишъка в басейн, примерно. На първият му е през оная работа за Форума. Просто си харчи парите и си гледа кефа.
Голямото перо, забодено в папка БГВ е.......колко- 20-30лвна месец. Смятай!
Рак, лятно време мога да осигуря ежедневен душ на съвременен български дивизион.
Ако е пълен, МО ще си плаща само водата. Топлото е от мен.
пп. Я да видя кой внимава.
Обичайните заподозрени.
За любознателните и заинтересованите- просто си инсталирайте енергиен монитор, вземете лист и молив, и смятайте!
Не помня вече, тук ли съм споделял или в другият Форум.
Този пост е редактиран от Трифон Панайотов Трифонов; 04-09-22 в 22:16.
Аз затова казах, че ще трябва да си преосмислим изцяло концепцията и начина на ползване на всеки уред. Досега бяхме с нагласата, че нощната енергия е почти двойно по-евтина и по възможност всичко, което може да се отлага за нощната тарифа - бойлер, перална, сушилна, миялна, ел.отопление, фурна, чушкопек, ако щете. Това понякога създава и проблеми на съседите - шумна перална, сушилна... Сега просто трябва всичко да е ориентирано към светлата част, независимо дали има или няма хора - голям бойлер да се грее само през деня, повечето съвременни уреди си имат отложен старт и реално всички големи консуматори могат да се насочат през деня. Е, като няма слънце, нищо не може да се направи, но колкото има - да се използва максимално. Отоплението - досега икономиите ги правехме чрез програматор/стаен термостат, чрез който пооддържахме по-ниска стайна температура денем, когато няма никой в къщи. Сега точно обратното - има-няма хора през деня - стайният термостат на макс, за да се използва максимално безплатната енергия! Нека вечер в цялата къща да е 30*С, пък да видим няма ли да има смисъл от дневния добив! Досега вътрешна изолация ако е носела някаква икономия, сега може би ще е нежелана, защото се губи акумулиращия ефект на сградата. Та така - ще се научим да мислим по новому.
Мислене по новому със сигурност, но то трябва голяма соларна инсталация за Бойлер, пералня, електрическо отопление да се използват едновременно. По-ефективния начин е да използваш енергото като батерия. Произвеждаш и продаваш през деня, когато потреблението е голямо и цената е висока и използваш евтината електроенергия през нощта. Така с по-малка инсталация и инвестиция можеш да спестиш доста пари, както и парникови емисии. Най-високите емисии и цена са в час пик на потреблението, а най-ниските емисии и цена, когато потреблението е най-ниско - през нощта.
Има огромна разлика като разрешения, условия и инвестиция за система само за домашно ползване, под колкото беше там мощност и варианта за система с "продаване" на енергия. Съвсем различни са нещата.
Бойлерът може да е с нагревател 1 кВт, може да се разминават по време с другите консуматори. За да продаваш енергия, трябва да имаш доста в излишък, което означава голяма инвестиция, трябва всичко да е с виза, проект, узаконяване, което отнема от 6мес до 1 година, изкупуват ти енергията на мижави цени. Моето виждане, че това е безсмислено, но дет се вика - секи сам си преценя
Според мен, сметките няма как да излязат.
В момента, единствено мрежова система без акумулатори, с ограничител, за собствени нужди.
Както пише Лазар- консумацията се оптимизира така, че да няма излишък и колкото- толкова. Тънкостта е в оразмеряването. Това е най удачният вариант, според мен, към момента, при положение, че не може да се ползва мрежата като буфер.
Държавата нехае, а и няма сметка, от енергийно независими поданици. Сигурно има някаква причина за да е така.
На едно запитване, от моя страна, към известна компания, ми бе обявена ориентировъчна цена между 20 и 30 хиляди.
Моите изисквания;
- 1500W панели.
- инвертор 3000W, с възможност да работи с и без акумулатори.
- изграждане.
Инвернора по мощен с цел евентуално надграждане.
Не съм искал акумулатори, но в обявената сума влизаха някакви супер високо технологични.
пп. И отново;
- през зимата колкото и да оптимизираме консумацията, то просто добива е смешен.
- през лятото няма консуматори, които да оползотворят добитото през деня.
За миналият месец имам средна консумация от 400 вата на час. Монитора монтирах през Май. Имам данни за зимни месеци от климатиците, та мога да се ориентирам косвено.
Работи климатик, три хладилника, помпена група и контролер за БГВ, телевизор, лаптоп, кафе, готвене, осветление. Живея сам.
Някой може да попита- Защо 1500?
За да имам поне 300 през зимата. Може и по малко да е.
Ясно ми е, че през лятото отново ще съм с огромен излишък, но......
Надявам се "нещата да се оправят".
Цената на тока ще расте.
Този пост е редактиран от Трифон Панайотов Трифонов; 05-09-22 в 12:18.
Преди години като се интересувах от соларките, бях чул, че без акумулатори не можело да се ползва пълния капацитет на системата, тоест с 3кв панели и 3кв инвертор, не можеш да консумираш 3кв., дори и при идеални условия.
Но към днешна дата нещо не намирам информация по въпроса, а това има голямо значение.
Няма такова нещо, но има друго интересно - ако няма напрежение от мрежата, инверторът не включва, т.е. няма ток и от волтаиците
При мрежовите със сигурност, но при хибридните не знам дали без батерия няма да е същото.
Но пък мрежовите са си без пари направо в сравнение с хибридните, та може да се преглътне.
Мисля, че грешите и двамата.
Направено е нарочно, от гледна точка на безопасност, да няма изненади при работа по трасето