petrucci, препоръчвам ти да избягаш от водосъдържателя на покрива и да си вземеш обикновен вакуумно-тръбен колектор и бойлер със серпентина в банята.
petrucci, препоръчвам ти да избягаш от водосъдържателя на покрива и да си вземеш обикновен вакуумно-тръбен колектор и бойлер със серпентина в банята.
предложете ми марка за колекторите и фирма изпълнител а също така да ли е разумно да давам 2500 лв при положение че сме тричленно семейство .количеството вода което използваме в момента е 80 лт.притесненията са ми основно от подръжката на системата.не ми се иска да се качвам по керемиди и да пипам каквото и да е.просто слагам и забравям.
Тези системи не изискват поддръжка, единствено се случва да се замърсят, но все ще завали в рамките на няколко дни.
За трима души с малка консумация изобщо не си струва да се инвестира.
като цена на цялата система и марка какво предлагате.навил съм се па каквото сабя покаже.
Здравейте,
Решил съм на навеса на терасата да сложа вакумно-тръбен колектор с вода CAU (защото смятам наклона му да не е по дължина, а по ширина). Търся читава фирма в София, която да ми го изпълни. Критерии за колектора е гаранцията му (т.е. цената не ми е чак такъв фактор). Може и на лично за фирми, защото в google не можах да намеря почти никакви фирми с такива колектори.
Здрасти, в България не съм виждал да се предлагат такива колектори. Познавайки начина на работа на топлинната тръба те съветвам да избереш вертикалния вариант и да помислиш как може да се монтира, а не пречи да го наклониш и него по-ширина.
ТУК можеш да намериш U-pipe тръби, но не знам дали при такъв хоризонтален монтаж ефективността ще може да се сравнява с тази на качествените плоски колектори за хоризонтален монтаж - на Бош, Висман и др.
Този пост е редактиран от Lazar; 25-03-14 в 09:40.
Да повдигна темата с въпрос за надграждане на соларна система.В момента съм със 100л.бойлер с 2 серпентини / имам и парно /на Шишков и панел на сънсистем 2.7 селект. Консумацията в къщи се покачи и имам нужда от още поне 100л.ще работи ли добре системата ако добавя още един съд със соларна серпентина и ако да, какъв е начинът на свързване на двата съда.Естествено ще добавя и един панел на покрива.
Няма смисъл от два съда, неефективно е и трудно за интелигентно управление. Вземи един нов по-голям, препоръчвам да е 300 литра, за може винаги да се отдава топлина в него.
Ясно че това е най добрия вариант.Още един въпрос имам -колектор wolf CFK-1 към кой клас принадлежи че в момента цената му е много изгодна -689лв.
Привет на всички съфорумци. Да ви се похваля, от няколко дни съм горд ползвател на инсталация за затопляне на вода. Много съм доволен, дори и при недостатъчно слънцегреене пак я затопля. Голяма работа са тези колектори.. Монтираха я от една фирна във (виж правилата за реклама) и топла вода колкото искаш..
Този пост е редактиран от Lazar; 30-06-14 в 15:43.
В допълнение към това запитване, и аз имам подобна дилема. В предвид, че вакуумно-тръбните трябва да са вертикално разположени, с каква дължина са най-късите тръби? Ако някой знае, какви и откъде, пък и в Русе, ще е бомба работата
П.С. Имам 120 л бойлер със серепентина и пусната тръба ф20 с медна вложка от южната тераса до бойлера. Или се чудя за някаква термопомпа или самоделка с топлообменник, и с една помпичка към бойлера...
Тръбите са стандатна дължина приблизително 1800мм, цялата система не надвишава 2000мм +-50мм. За Русе препоръчвам Виктор Електрик, там хората са много кадърни и ще те консултират най-добре.
Термопомпа само за водосъдържателя не си струва като инвестиция според мен. Още повече някаква самоделка с неизвестни параметри.
Здравейте, попаднах на темата случайно но е точно каквото ме интересува. Живея в блок на последния етаж и искам да си купя соларна система (такава или подобна). Въпроса е, че предпочитам водосъдържателя да е отвън но ме притеснява зимните температури въпреки, че им дават работа до под минус 20 градуса (-35 на една система гледах).
Въпроса ми е дали мога да използвам такава система целогодишно без допълнителен бойлер при положение, че обръщам внимание (ще взема система под налягане и тя разполага с допълнителен нагревател на ток който ще ползвам ефективно през зимните дни) и ако мога да я ползвам загубите на топлина от водата дали са много големи когато е да кажем минус 10 - 15 градуса през зимата.