аз ако имах място щях да сложа по-голям, ама реалноста е такава - 80л. и то максимално нисък на височна
за 2 човека /децата вече не са при нас/ 80л. са ни достатъчни, а освен това и когато се върнеш вечер от работа и бойлера е загрял през деня вземането на душ би трябвало да е нещо безпроблемно - не като да топлиш бойлер през нощта и на другата вечер да се къпеш
този бойлер ще обслужва само банята - кухнята е на друг щранг
ще имам също така и термосмесител на бойлера - тази джаджа я препоръчват за допълнителна икономия на топла вода
п.п. освен това 300л. бойлер ще изисква поне 2 пъти повече соларни панели отколкото за 80л.
Този пост е редактиран от apmil4ev; 30-09-24 в 12:10.
Всеки смята, че 80л са достатъчни и то е така, когато се подгряват на рок или газ, т.е постоянно. За соларно подгряване има прозорец от няколко часа ма ден и после пок на другия ден . Изплащането на инвестицията зависи от много фактори, между които количеството потребена БГВ на месец и цената на тока, за която всеки знае, че ще расте шоково. Освен финансовите мотиви има и екологични, коиро за някои са дори по-важни. За неръждаемия бойлер срокът за изплащане се удължава
аз все пак предпочитам неръждаемия бойлер заради (вероятно) дългата му безпроблемна работа - надявам се вечна
Мечтай си!
Поне за това още няма "цветна" сделка, платени квоти и futures.
Как не са се сетили да го направят още?
така...
взех неръждаемия бойлер
дойде с непопълнена гаранционна карта - дано не се налага да я ползвам
от упътването(универсално за всички модели) ми се стори интересна забележката:
моите муфи уж са хромирани, поне тези, монтирани на изводите на бойлера, но май основния им материал е месинг и отгоре е хромаПри свързването не трябва да се използват месингови фитинги, които да са в директен контакт сизводите на водосъдържателя.
обаче ме гложди един въпрос, на който автоматичния чат-бот от сайта им не ми отговори - за какво ми е магнезиев анод ако всичко вътре във водосъдържателя е от инокс
някой има ли представа?
А според теб дали ще слагат нещо, от което няма нужда?
единствения сигурен вариант е да се извади фланеца и да се провери има или няма анодна защита, ама вече закиснах бойлера с вода
но по упътване пише за всички модели че имат такава
монтаж вертикален обем L 80 материал на водосъдържателя неръждаема стомана / inox тип нагревател керамичен мощност на нагревателя W 2100 брой носещи планки 1 работно напрежение V ~ 220 - 230 ел. захранване монофазно терморегулатор да максимално работно налягане bar 6 вид изолация безфреонов пенополиуретан дебелина на изолацията mm 25 - 49 брой термостати 2 регулатор на налягането да индикатор за работещ уред да аноден тестер не защита магнезиев анод IP Х4 защита от замръзване да предпазен клапан да, в опаковката на уреда височина cm 82.5 диаметър cm 45.4 тегло (с опаковката) kg 21.8
каталожен номер 361952 EAN 8600034908338 гаранция години 12
още нещо, което ме шокира - какво е това КПД 36%?!
нали всичката енергия се превръща в топлина, а точно това е работата на бойлера и би трябвало КПД да е почти 100%
Този пост е редактиран от apmil4ev; 10-10-24 в 10:17.
Добре де, купуваш си куха търговска марка, без никакви традиции, подлъган от някакви залъгалки и после почваш да питаш защо това и онова е не адекватно! Роботът от сайта им какво казва в случая. От първия ти пост аз не разбрах, че това е любовта на сърцето ти, иначе можеше да разваля сватбата. Ама да са живи и здрави младите и да се вземат, щом толкоз се обичат. Поне къде, в кой гараж се прави знаеш ли? Че поне там да попиташ
Lazar , нещо не си ме разбрал - няма любов, а чист прагматизъм - в един бойлер, в който всичко с досег до вода е изпълнено с неръждавейка аз не виждам какво може да се прецака, освен нещо по електрическата част, където нямам проблеми да се оправя.
за информация това е втори бойлер, който купувам от тази фирма - първият беше преди 3години малко по-нисък модел с 7 години гаранция и от който съм изключително доволен
а въпросите, които задавам са от чисто любопитство - мисля, че всеки човек с минимални технически познания би трябвало да си ги зададе като прочете написаното и да потърси отговори
Тъй наречената "неръждавейка" не е химически неутрален материал и не е вечен, както си мислиш, затова на тези бойлери също слагат аноден протектор. Стъклото е много по-подходящ юатериал за съхранение на вода и всякакви химични съединения, затова стъклокерамичното покритие е по-добър материал за водосъдържател. Дори някои производители отказват гаранция на "неръждаеми" бойлери, монтирани в определение региони. Ти поне научи ли кой и къде сглобява твоя бойлер, кой произвежда водосъдържателя и др. компоненти?
Имам неръждаем боилер, монтиран в далечната 1974 г.Електрохимичната корозия, за която става дума, яде нагревателите, като медните доста по-бързо от тези от черно желязо или каквато сплав там използват.А преди петнайсетина години намерих хромиран нагревател, та още съм с него.Медните изкарваха4-5 години.
Водосъдържателите от 2024г нямат нищо общо с тези от 1974г, едва ли има някой, който да се съмнява
това за неутралността на "неръждавейката" не го знаех
изпълнявали сме проект за Загорка и в пивоварната всичко беше неръждавейка и затова си мислех че е най-добрия материал за бойлер
относно стъклото съм напълно съгласен, но нанесено като гледж и изпечено вътре във водосъдържателя това покритие не е трайно поради механичните разширения и свивания при топлене на водата - то затова и много рядко се дава гаранция повече от 5г и такава гаранция с големи букви се кичи в рекламите на бойлерите
за производител и къде се произвеждат частите за моя бойлер не ми стигат силите да открия къде става това - ако някой пО знаещ може - да каже
при моя бойлер нагревателя е монтиран в ботуш от "неръждавейка" и причина за електрокорозия няма - изобщо вътре във водосъдържателя има само "неръждавейка" и затова и гаранцията на бойлера е 12 години!!