Страница 49 от 50 ПърваПърва ... 3947484950 ПоследноПоследно
Резултати от 721 до 735 от общо 746
Like Tree53Одобрявам

Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Aug 2022

Отговор: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    бойлера и се изплаща бързо.
    Ако са изпълнени споменатите от вас условия (300 л за 4-ма души) за колко време приблизително се възвръща една такава инвестиция и това ли е най-удачния вариант за БГВ в еднофамилна къща?

2.  

3. Member
    Тук е от
    Mar 2008

аз ако имах място щях да сложа по-голям, ама реалноста е такава - 80л. и то максимално нисък на височна
    за 2 човека /децата вече не са при нас/ 80л. са ни достатъчни, а освен това и когато се върнеш вечер от работа и бойлера е загрял през деня вземането на душ би трябвало да е нещо безпроблемно - не като да топлиш бойлер през нощта и на другата вечер да се къпеш
    този бойлер ще обслужва само банята - кухнята е на друг щранг
    ще имам също така и термосмесител на бойлера - тази джаджа я препоръчват за допълнителна икономия на топла вода

п.п. освен това 300л. бойлер ще изисква поне 2 пъти повече соларни панели отколкото за 80л.
    Този пост е редактиран от apmil4ev; 30-09-24 в 12:10.

4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Всеки смята, че 80л са достатъчни и то е така, когато се подгряват на рок или газ, т.е постоянно. За соларно подгряване има прозорец от няколко часа ма ден и после пок на другия ден . Изплащането на инвестицията зависи от много фактори, между които количеството потребена БГВ на месец и цената на тока, за която всеки знае, че ще расте шоково. Освен финансовите мотиви има и екологични, коиро за някои са дори по-важни. За неръждаемия бойлер срокът за изплащане се удължава
    Gena_bs и HRS9 харесват това.

5. Member
    Тук е от
    Mar 2008

аз все пак предпочитам неръждаемия бойлер заради (вероятно) дългата му безпроблемна работа - надявам се вечна

6. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Мечтай си!
    Поне за това още няма "цветна" сделка, платени квоти и futures.
    Как не са се сетили да го направят още?

7. Member
    Тук е от
    Mar 2008

така...
    взех неръждаемия бойлер
    дойде с непопълнена гаранционна карта - дано не се налага да я ползвам
    от упътването(универсално за всички модели) ми се стори интересна забележката:
    При свързването не трябва да се използват месингови фитинги, които да са в директен контакт сизводите на водосъдържателя.
    моите муфи уж са хромирани, поне тези, монтирани на изводите на бойлера, но май основния им материал е месинг и отгоре е хрома
    обаче ме гложди един въпрос, на който автоматичния чат-бот от сайта им не ми отговори - за какво ми е магнезиев анод ако всичко вътре във водосъдържателя е от инокс
    някой има ли представа?

8.  

9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

А според теб дали ще слагат нещо, от което няма нужда?

10. Member
    Тук е от
    Mar 2008

единствения сигурен вариант е да се извади фланеца и да се провери има или няма анодна защита, ама вече закиснах бойлера с вода
    но по упътване пише за всички модели че имат такава
    монтаж вертикален
    обем L 80
    материал на водосъдържателя неръждаема стомана / inox
    тип нагревател керамичен
    мощност на нагревателя W 2100
    брой носещи планки 1
    работно напрежение V ~ 220 - 230
    ел. захранване монофазно
    терморегулатор да
    максимално работно налягане bar 6
    вид изолация безфреонов пенополиуретан
    дебелина на изолацията mm 25 - 49
    брой термостати 2
    регулатор на налягането да
    индикатор за работещ уред да
    аноден тестер не
    защита магнезиев анод
    IP Х4
    защита от замръзване да
    предпазен клапан да, в опаковката на уреда
    височина cm 82.5
    диаметър cm 45.4
    тегло (с опаковката) kg 21.8
    каталожен номер 361952
    EAN 8600034908338
    гаранция години 12

още нещо, което ме шокира - какво е това КПД 36%?!
    нали всичката енергия се превръща в топлина, а точно това е работата на бойлера и би трябвало КПД да е почти 100%
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от apmil4ev; 10-10-24 в 10:17.

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Добре де, купуваш си куха търговска марка, без никакви традиции, подлъган от някакви залъгалки и после почваш да питаш защо това и онова е не адекватно! Роботът от сайта им какво казва в случая. От първия ти пост аз не разбрах, че това е любовта на сърцето ти, иначе можеше да разваля сватбата. Ама да са живи и здрави младите и да се вземат, щом толкоз се обичат. Поне къде, в кой гараж се прави знаеш ли? Че поне там да попиташ

12. Member
    Тук е от
    Mar 2008

Lazar , нещо не си ме разбрал - няма любов, а чист прагматизъм - в един бойлер, в който всичко с досег до вода е изпълнено с неръждавейка аз не виждам какво може да се прецака, освен нещо по електрическата част, където нямам проблеми да се оправя.
    за информация това е втори бойлер, който купувам от тази фирма - първият беше преди 3години малко по-нисък модел с 7 години гаранция и от който съм изключително доволен
    а въпросите, които задавам са от чисто любопитство - мисля, че всеки човек с минимални технически познания би трябвало да си ги зададе като прочете написаното и да потърси отговори

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Тъй наречената "неръждавейка" не е химически неутрален материал и не е вечен, както си мислиш, затова на тези бойлери също слагат аноден протектор. Стъклото е много по-подходящ юатериал за съхранение на вода и всякакви химични съединения, затова стъклокерамичното покритие е по-добър материал за водосъдържател. Дори някои производители отказват гаранция на "неръждаеми" бойлери, монтирани в определение региони. Ти поне научи ли кой и къде сглобява твоя бойлер, кой произвежда водосъдържателя и др. компоненти?
    Gena_bs и HRS9 харесват това.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Aug 2022

Тъй наречената "неръждавейка" не е химически неутрален материал и не е вечен, както си мислиш, затова на тези бойлери също слагат аноден протектор. Стъклото е много по-подходящ юатериал за съхранение на вода и всякакви химични съединения, затова стъклокерамичното покритие е по-добър материал за водосъдържател. Дори някои производители отказват гаранция на "неръждаеми" бойлери, монтирани в определение региони. Ти поне научи ли кой и къде сглобява твоя бойлер, кой произвежда водосъдържателя и др. компоненти?
    Точно в тази връзка за стъклото, баща ми е ползвал в Либия през 70-те години на миналия век бойлер Аристон с изцяло стъклен водосъдържател.

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011

Имам неръждаем боилер, монтиран в далечната 1974 г.Електрохимичната корозия, за която става дума, яде нагревателите, като медните доста по-бързо от тези от черно желязо или каквато сплав там използват.А преди петнайсетина години намерих хромиран нагревател, та още съм с него.Медните изкарваха4-5 години.

17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Водосъдържателите от 2024г нямат нищо общо с тези от 1974г, едва ли има някой, който да се съмнява
    HRS9 одобрява това.

18. Member
    Тук е от
    Mar 2008

това за неутралността на "неръждавейката" не го знаех
    изпълнявали сме проект за Загорка и в пивоварната всичко беше неръждавейка и затова си мислех че е най-добрия материал за бойлер
    относно стъклото съм напълно съгласен, но нанесено като гледж и изпечено вътре във водосъдържателя това покритие не е трайно поради механичните разширения и свивания при топлене на водата - то затова и много рядко се дава гаранция повече от 5г и такава гаранция с големи букви се кичи в рекламите на бойлерите
    за производител и къде се произвеждат частите за моя бойлер не ми стигат силите да открия къде става това - ако някой пО знаещ може - да каже

при моя бойлер нагревателя е монтиран в ботуш от "неръждавейка" и причина за електрокорозия няма - изобщо вътре във водосъдържателя има само "неръждавейка" и затова и гаранцията на бойлера е 12 години!!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 49 от 50 ПърваПърва ... 3947484950 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели
    От Dimitar Nikolov във форум Други начини за отопление
    Отговори: 13
    Последно: 02-06-22, 07:39
  2. Предварително подгряване на вода
    От MishelNikolov във форум Отопление
    Отговори: 7
    Последно: 12-02-22, 22:05
  3. Слънчеви панели за ток за къща.
    От krasimir77 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 62
    Последно: 23-11-20, 13:25
  4. варианти за монтаж на слънчеви панели
    От ba4_dido във форум Други начини за отопление
    Отговори: 15
    Последно: 11-05-13, 19:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе