Не се чувствай длъжен да ми обянсяваш каквото и да е
Не се чувствай длъжен да ми обянсяваш каквото и да е
РРР1, не се засягай. Извинявам се ако е прозвучало обидно на лична основа. Но не става да громиш всичко и всички по форумите. Дори и да си напълно прав. Казваш си мнението 1-2 пъти. Подкрепяш го със съответните аргументи. И толкова. Няма смисъл от кръстоносни походи в името било на правата вяра или правата наука. Няма как да убедиш всеки за всичко. И да има едно и също споделяно от всички мнение. По форумите е така. Карай го по-спокойно. И това ти го пиша от позицията на самият аз яко "палещ" се преди години човек. Но си научих "урока" за форумно общуване.
Те и спорещите не знаят каква точно теза зажитават и какъв точно е предметът на полемиката.
Е, какъв да е предметът на полемиката в последните постове. Като много други теми се стига до приказки от общ характер за цени на газ и ток, разход на климатици, различен тип котлета, топлоизолация, топлозагуби, изпитни въпроси и подобни...
Предмета е ясен с пръдня боя да се прави и от нищо нещо да стане като всичко започна от фотоволтаици и тука некви научни работници в института на гугъл към бан се намесиха и така улътниха времето ми в което скучаех и за което им благодаря защото ме и развеселяваха това е цялата история.
Хората трябва да са наясно че от нищо нещо не става и това не е никакъв кръстоносен поход или там каквото и да е просто имам свободно време колкото повече поста има на тази тема толкова по добре за четящите спасението на давещите се работа на самите тях аз просто седя на брега на реката и ги окуражавам.Не случайно пиша повече в темите за електричество и отопление там стават най големите бели който разбрал разбрал.
В офиса направиха система с фотоволтаици.
Преди няколко дни я пуснаха.
Явно съм останал с грешно впечатление, че като спре тока ще можем да ползваме генерирания от панелите.
Тук често спират и ни блокират работата.
Ясно е, че трябват някакви батерии или UPS-и за да захранват компонентите. Поне така си мисля.
Може да ползвате генерирания ток, ако имате поне малка батерия или генератор
ако е само on-grid ивертор ако спре тока : пада и инвертора. трябва ти хибриден инвертор за който си трябва батерия. има офф-грид инвертори обикновено китайски които бачкат без мрежа и без батерии. има и он-грид които могат без батерия да запалят само от панели но трябва да са разединени от мрежата. като цяло има 1000 варианта но обикновено се избира първият - няма ток : няма ток.
Здравейте,
темата е старичка, но като не можах да намеря друга подходяща ще пиша тук, а администраторите ако искат да преместят питането ми там, където му е мястото (надявам се не в кошчето )
Завършвам скоро ремонта на банята си и се чудя какъв 80л. болер да си взема - изцяло от неръждавейка с 12г. гаранция или тази промоция
Притесняват ме документациите и техническото изпълнение на покрива (панелка блок с плосък покрив, аз съм на 4 етаж от 6)
Имам протокол с разрешение за поставяне от общото събрание на входа
Друг вариант е това : https://eldominvest.com/bg/category/69.html
но чуденките ми по конструкцията на покрива остават
Този пост е редактиран от apmil4ev; 26-09-24 в 14:30.
произвеждат ги за германия - https://fothermo.com/en/products/80l...d-water-heater
фотермо е изровено от упътването на елдом
е, или е обратното но не вярвам да къпуват на 700 евро и да ги продават в лева.
Сигурно много ще те разочаровам, но нито един 80л бойлер не е подходящ за целта, която си си поставил
защо?
искам да се топли предимно и само от слънцегреене - ако не ми стигне топлината на водата ще я прекарвам през проточен бойлер
Точно това имам предвид - като правиш немалка инвестиция в соларна система е нормално да искаш тази система да е основна за подгряването на бойлера, а не подпомагаща. За да разчиташ основно на соларно подгрята вода, то обема на бойлера трябва да е подбран правилно, така че водата, подгрята от слънцето да стига за всички ползватели и дори да остава малко да се застъпи с добива през следващия ден. Теоретично, а и от моя опит като ползвател, при солатен бойлер на всеки член от семейството трябва да се предвиди 80л комфортно количество или поне 50л минимално количество вода на ден. За 2-3 човека - бойлер 200л, за 4 човека -300л и т.н. По този начин около 300 дни в годината соларната система ти е основен източник на топлина за бойлера и се изплаща бързо. С 80л бойлер инвестицията е подобна, но основния източник си остава пак ел. нагревателя, понеже топлата вода от солара не стига до никъде
Този пост е редактиран от Lazar; 29-09-24 в 11:20.