Да бе, ама искам да го видя made in България и как работи в режим отопление.
Да бе, ама искам да го видя made in България и как работи в режим отопление.
Made in BG - честно казано, са малко колегите, които могат да го изпълнят свястно. А и при вода - вода машините, има доста въпросителни с качеството и количеството на сондажната вода. Масово, се забравя и регулацията на кондензацията и защитите, при което клиента им става "абонат".
Аз само като видях няколко снимки и ми стана ясно какво и как изпълняват.
Ти да видиш на титаните от ГЕО Ток, направо ще ти спре тока
Имах един познат, сложил тяхна машина на един хотел в София, накрая и пари им даваше да дойдат да си я оправят, но те хората като си знаят стоката не искат.
Накрая едни дружки му я оправиха, като ползваха един от четирите компресора и всичко останало направиха на ново![]()
Да, то няма какво друго да се случи![]()
Геоток са драма ... но изненадващо за геосолар лошо не съм чул ...
До колкото знам Геоток много много , не правят свястни ТП... ама може би греша ... лично мое мнение, а за Геосолар определено само позивитни отзиви съм чувала.
Здравейте, ще питам в тази тема, защото става дума за производителност на ТП инсталация.
Може ли, на базата на долната графика, да се правят точни изводи за дебит през отоплителен кръг? Идеята е да се избегне скъп топломер, а вместо него, чрез измерване на налягането след помпата да се засече с достатъчна точност дебит?
![]()
Ами всъщност не защото незнаеш реалните хидравлични съпротивления на твоята инсталация... а и как ще мериш темепратурната разлика така че да трупаш база данни?
Може да стане, ама няма да е много по-евтино от топломер... Пък и топломерът, ако е импулсен може наистина да се правят истински сравнения и бази данни.
Точно затова ми е интересно да порасъждаваме - хидравличните съпротивления в крайна сметка се изразяват в повишаване на налягането след помпата. Същото е и ако има статичен напор от воден стълб. Въпросът е дали тази таблица е валидна и в двата случая.
А цената на един манометър е различна от тази на калибриран топломер. Но пък имам еталонни манометри на разположение.
После, ако няма промяна в хиравличните съпротивления, може да се приеме дебитът за константа и да се следят само температурите.
Не става дума за отчитане на енергия, а просто за следене на топлопроизводителността при разни експерименти по ТП.
Вече имам диференциално налягане и съответно дебит по горната таблица. Следователно имам и данни за мощност и СОР на ТП според формулата Q=m*Ср*(Т1-Т2).
Веднага възниква въпросът обаче, по тази формула ли изчислява и топломерът? Мисля, че трябва да има по-сложен алгоритъм, защото по времето, докато системата се темперира, разликата в температурата вход/изход на отоплителните кръгове става голяма, като и СОР-а скача до нереално високи стойности? След темпериране на системата стойностите са съвсем приемливи.
Да, по подобна формула работи, но има и коефициент заради промяната на специфичния топлинен капацитет и плътността на водата при различноте температури.
Нормално е при огромни делти да имаш висока ефективност. Не е нещо, което е неочаквано. Толкова ли нямаш един водомер да го закачиш и нещо да записва температура?
Мисля, че може да се вярва на таблица с данни от производителя на помпата. Освен това става дума за кръгове на подово с дължина по 100м. и обезвъздушаването им е трудно, затова не ми се ще да източвам пак за да слагам водомер. Не знам коя делта ще е огромна за подово, но при мен стига до 5-6 гр. Термометрите ми са с токови 4-20мА изходи и винаги мога да им спретна следене, ако искам да отчитам енергия. Засега смятам само мощност от любопитство.