Да бе, ама искам да го видя made in България и как работи в режим отопление.
Да бе, ама искам да го видя made in България и как работи в режим отопление.
Made in BG - честно казано, са малко колегите, които могат да го изпълнят свястно. А и при вода - вода машините, има доста въпросителни с качеството и количеството на сондажната вода. Масово, се забравя и регулацията на кондензацията и защитите, при което клиента им става "абонат".
Аз само като видях няколко снимки и ми стана ясно какво и как изпълняват.
Ти да видиш на титаните от ГЕО Ток, направо ще ти спре тока
Имах един познат, сложил тяхна машина на един хотел в София, накрая и пари им даваше да дойдат да си я оправят, но те хората като си знаят стоката не искат.
Накрая едни дружки му я оправиха, като ползваха един от четирите компресора и всичко останало направиха на ново
Да, то няма какво друго да се случи
Геоток са драма ... но изненадващо за геосолар лошо не съм чул ...
До колкото знам Геоток много много , не правят свястни ТП... ама може би греша ... лично мое мнение, а за Геосолар определено само позивитни отзиви съм чувала.
Здравейте, ще питам в тази тема, защото става дума за производителност на ТП инсталация.
Може ли, на базата на долната графика, да се правят точни изводи за дебит през отоплителен кръг? Идеята е да се избегне скъп топломер, а вместо него, чрез измерване на налягането след помпата да се засече с достатъчна точност дебит?
Ами всъщност не защото незнаеш реалните хидравлични съпротивления на твоята инсталация... а и как ще мериш темепратурната разлика така че да трупаш база данни?
Може да стане, ама няма да е много по-евтино от топломер... Пък и топломерът, ако е импулсен може наистина да се правят истински сравнения и бази данни.
Точно затова ми е интересно да порасъждаваме - хидравличните съпротивления в крайна сметка се изразяват в повишаване на налягането след помпата. Същото е и ако има статичен напор от воден стълб. Въпросът е дали тази таблица е валидна и в двата случая.
А цената на един манометър е различна от тази на калибриран топломер. Но пък имам еталонни манометри на разположение.
После, ако няма промяна в хиравличните съпротивления, може да се приеме дебитът за константа и да се следят само температурите.
Не става дума за отчитане на енергия, а просто за следене на топлопроизводителността при разни експерименти по ТП.
Вече имам диференциално налягане и съответно дебит по горната таблица. Следователно имам и данни за мощност и СОР на ТП според формулата Q=m*Ср*(Т1-Т2).
Веднага възниква въпросът обаче, по тази формула ли изчислява и топломерът? Мисля, че трябва да има по-сложен алгоритъм, защото по времето, докато системата се темперира, разликата в температурата вход/изход на отоплителните кръгове става голяма, като и СОР-а скача до нереално високи стойности? След темпериране на системата стойностите са съвсем приемливи.
Да, по подобна формула работи, но има и коефициент заради промяната на специфичния топлинен капацитет и плътността на водата при различноте температури.
Нормално е при огромни делти да имаш висока ефективност. Не е нещо, което е неочаквано. Толкова ли нямаш един водомер да го закачиш и нещо да записва температура?
Мисля, че може да се вярва на таблица с данни от производителя на помпата. Освен това става дума за кръгове на подово с дължина по 100м. и обезвъздушаването им е трудно, затова не ми се ще да източвам пак за да слагам водомер. Не знам коя делта ще е огромна за подово, но при мен стига до 5-6 гр. Термометрите ми са с токови 4-20мА изходи и винаги мога да им спретна следене, ако искам да отчитам енергия. Засега смятам само мощност от любопитство.