Няма значение кой произвежда важното е да има "Duvar Tipi klimalar"
Няма значение кой произвежда важното е да има "Duvar Tipi klimalar"
Здравейте, искам да попитам в кои случаи е необходимо(или задължително) включването в системата вода-вода на буферен съд? Питам защото според едни монтажници е абсолютно излишно, а според други е повече от задължително, и така се обърквам че не знам на кой да вярвам. Иначе инсталацията е с подово и вентилаторни конвектори. Мощността на ТП е 11-12kW. Благодаря!
Зависи от спецификата на отоплителната система и термопомпата. Не може да се каже просто така, затова получаваш и такива отговори.
Имаш система за подово с голям обем - може без буфер
Имаш охлаждане с конвектори с малък обем - трябва буфер
Имаш конвенционална термопомпа - трябва буфер
Имаш инверторна термопомпа - може и да ти се размине буфера
Термопомпата или сондажът са с по-малка от нужната на къщата максимална мощност - трябва буфер
Искаш по-голяма инерция на системата - буфер
Искаш по-бързи реакции на системата - няма буфер
Аз все още нямам ТП, нямам и соларни панели(дори смятам и да не слагам).
Имам сондаж, варненски бойлер с две серпентини, подово и 6 конвектора.
ТП ще я купувам август. Б
Бойлера, подовото и конвекторите са свързани към системата.
Остава да се свържат (след като ги купя) ТП, потопяемата помпа и въпросния буфер... и затова се интересувам за да ми е ясно как е по-добре...
Вероятно бойлера играе ролята на буфер, няма как да е иначе
Е каква е тая роля, театрална ли? Термопомпа още няма, системата не е работила, ще се купува и буфер, но бойлерът вече е подвързан! Къде е подвързан и как?
може да му е отредил ролята на статист
Този пост е редактиран от Lazar; 24-07-15 в 01:22.
Получи се малко смешно, наистина.
Имах предвид, че бойлера ми е вързан към Ел. и ВиК тръбите на къщата и си ползвам топла вода на ток, а пък двете му серпентини "чакат" да се свържат към това към което ще се свързват - ТП, евентуално солари, буфер и т.н.
Принципно схемата с бойлера е:
Горна серпентина за термопомпа
Долна серпентина за солар
Но тъй като вероятно си си купил стандартно изпълнение бойлер с високотемпературна горна серпентина тази схема при теб няма да работи добре.
Това настрана. Сега обсъждаме буфера. Дай точна спецификация (включително твоите очаквания за контрол и начин на работа на тази система) на отоплителната система и термопомпата, за да можем да ти дадем адекватни отговори, а не да се бъзикаме и накрая докато се усетиш да си топлиш къщата с нагревателя на бойлера.
Това ми е бойлера: Бойлер стоящ 200 л, две паралелни серпентини, емайлиран | Eldom Green Line
Но него засега си го оставяме да си работи на ток.
В системата влизат 6 бр. конвектори,(по три на етаж) които са свързани с отделни колекторни кутии. Имам и 6 кръга подово ( които се захранват от други две колекторни кутии). Възнамерявам да купя ТП с допълнителен Superheater за да може да топли и бойлера. Мощността и е 11,4 / 9,2kW.
Мисля си, че много рядко (да не кажа никога) ще работят всички кръгове заедно - тоест на пълна мощност, защото в преходните периоди ще пускам конвекторите и то в стаите в които има нужда, а пусна ли подовото ще спра пък конвекторите, нали така се правело? И за да се пази ТП от много на брой включвания и съответно къси по продължителност интервали на работа се слагал буфер, който да поема тези "удари". И обемът на този буфер зависел от мощността или нещо подобно, аз ако знам няма да питам... а същевременно ми е интересно да знам.
Първата забележка е към бойлера. Площта на серпентината е крайно недостатъчна за термопомпа и със сигурност ще я вкара в он/оф цикъл.
Каква термопомпа възнамеряваш да купиш, защото не ми е ясно какъв е този Superheater?!
Вярно е, че обемът на буфера зависи от мощността на машината, но също така зависи и от обема на системата и начинът, по който ще я използваш и самата термопомпа, която предполагам е конвенционална, а не инверторна.