Те тези помпи може да се запушат-дори тези със самопочистващите се филтри.Имам такава колежка с термопомпа вода-вода.Нейната къща обаче е ситуирана между река Марица и канал с вода и има доста подпочвени води край нея.Въпреки това термопомпата се запуши и за да не сондират отново за нова дупка през която да засмуква вода тя се сети да ги накара да обърнат цикъла-сега смука от тръбата от която изхвърляше водата преминала през термопомпата и изхвърля водата през която засмукваше.Като нищо обаче може да се окаже отново запушена.
Макар да правиха нова къща от нулата, някой ги подлъга да сложат радиатори и конвектори и тази зима се оплака, че не може да стопли 30-40 дни когато бяха студовете-при нас температурите паднаха до -15 през нощта, а през деня максималните бяха -6 -8 градуса.
Според мен без да съм специалист за всички такива термопомпи независимо дали са въздух-вода или вода-вода е задължително да бъдат изпълнени с подови нагреватели. Стенните-радиатори, конвектори и други не са достатъчно ефективни и явно нямат достаъчно площ, а и отделно когато пода е топъл и краката са топли и на човек му е топло.
Защо не пишеш къде е населеното място, ако е някъде където няма много ниски температури- Самоков или по южното черноморие може и да стане.
За температурната история на населеното място в което е къщата виж тук: http://www.stringmeteo.com/synop/bg_...CE%CA%C0%C6%C8 не се "хвърляйте" с главата надолу, само защото някой Ви е казал, че ще стане-зависи от населеното място и от желаната за поддържане температура зимата.
С климатици също ще стане, но в сравнение с термопомпа изпълнена с подово отопление, термопомпата ще е по-енергино ефективна и ще консумира по -малко ток ако се отопляват всички стаи в сравнение с климатиците.