Някой да знае къде могат да се видят цените на термопомпите на Панасоник??Първоначално публикувано от justify
Някой да знае къде могат да се видят цените на термопомпите на Панасоник??Първоначално публикувано от justify
Интересно, моята /същия климатик 71ца/ денс си вдигна консумацията около 4 пъти в сравнение с вчера предвид на рязката промяна в температурата. Дали не живеем в различни геогравски ширини????????Първоначално публикувано от vanko68
"Интересна" картинка, не бих я нарекъл графика. Имам няколко въпроса:Първоначално публикувано от vanko68
1.Жълтата линия е темп. на фреона, на входа на серпентината в бойлера, идвайки от климатика?
2.Оранжевата линия е темп. на фреона, на изход от серпентината в бойлера, отивайки към пластинчатия топлообменник?
3.Червената линия е темп. на фреона, на изхода на пластинчатия топлообменник, отивайки към климатика?
4. Ако 1,2 и 3 са да, защото линка с инсталацията не се отваря, къде е монтиран този бойлер, има ли той изолация, каква е консумацията на топла вода, да не би да е спукан тръбопровода за ГБВ?
5. Явно има "зверска" изолация на къщата, за да я отоплява с толкова малко, а колко е за отоплението на къщата и колко е за БГВ има ли кой да ни каже....
нещо не ти разбирам хумораПървоначално публикувано от geozap
На база данните от "графиката", можеш ли да кажеш, колко процента от топлината отиват за отопление и колко за БГВ. Па тогава, ще поплачем заедно, няма да се смеем.
За Декември платих 179лв ток за къща 240м2, отопляеми 180м2. Според мен това е важното. Относно бойлера, имам идеи да го байпасирам при достигане здадена температура.
Още не съм сложил двутарифен електромер, къщата е съвсем нова, като поизсъхне и сложа двутарифен се надявам да падне още сметката.
Разгледай тук:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=28205
графиката е правена за мое лично ползване, ако не те кефи - не я гледай.
[img width=800 height=480]http://img64.imageshack.us/img64/8595/tpphp.png[/img]
Това в кръга на шегата...
А малко пояснения за 7.01.2011г от 11:40 до 12:10 червена - оранжева?
Ето ме отново във форума за да споделя инфо за термопомпата в нашата къща, направена от Геосолар на Коликовски. Машинката си работи отлично , сметките ни са от 170 до 230 лв на месец. Последната е за януари. След работа около един месец компресора Копеланд скрол стана още по-тих. Малко преди Коледа Коликовски ни се обади да попита всичко ли е наред и има ли проблеми . Това в БГ рядко се случва. В началото на тази година се появи проблем с потопяемата помпа. От Геосолар реагираха доста бързо и фирмата вносителка на потопяемите помпи ни смени двигателя за три часа- слава богу беше в гаранция .
Ох, дано да свършва скоро тази зима, че ми писна- дори с и термопомпа. Искам слънце и плаж, но това е друга тема
Здравей МИМ
Понеже и аз съм решил да слагам ТП вода-вода от Коликовски(говорил съм с него по телефона наистина изглежда точен човека) искам да те помоля да ми дадеш повече подробности за вашата.За тези 5900лв които споменаваш ТП може ли да работи и в режим охлаждане, има ли отделен кръг за БГВ(бойлер).Аз съм решил да си правя инсталация сам и ме интересува вие как сте си я направили Коликовски ли ви насочи как точно да изпълните самата инсталация.Ако имаш и снимки ще си златна.
Благодаря ти предварително.
Здравейте.
Интересува ме тези от вас, които се отопляват с термопомпа, всички ли сте с водно подово и/или конвектори? Има ли някой с радиатори?
става и с радиатори, но трябва да са доста преоразмерени заради по-ниската температура на водата. Е, ако изпържиш термопомпата да гони 55 градуса нито ще е ефективно, нито термопомпата ще изкара дълго, но ще става и с по-малки радиатори
препоръчвам ти подово + конвектори
Здравейте,
започвам да строя къща 177 кв.м. и изчетох почти всичко за видовете отопление. Спрял съм се на вода-вода, тъй като има подпочвени води и със сондаж ще мога да изкарам вода от 9-11 м. Моля, ако някой има възможност да ми предложи цена или съвети. Прилагам скици на къщата. Сглобяема къща, с полагане на 2 см. фибран по тавани и под, ПВЦ дограма с К стъкло.
сега пак мломотят нещо за 20% вдигане на цената на тока.
не прави глупости дай парички сложи сериозна изолация. не 2 - 20 сложи.
плати веднъж , а не всеки месец на ерп-то.
пък после ще минеш с по-малка помпа.
извинявам се за офф-а.
Лошото е че къщата е готова, както и инсталацията и радиаторите. Дори тази зима изкарахме на духалки, но втора не искам така.Първоначално публикувано от naughty hacker
Иначе има изолация 8 см, има ефект - факт.
ами наслагай климатици, почти същото ще ти излезе