Страница 9 от 10 ПърваПърва ... 78910 ПоследноПоследно
Резултати от 121 до 135 от общо 147
Like Tree40Одобрявам

Отопление на еднофамилна къща - въпроси

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Отговор: Отопление на еднофамилна къща - въпроси

Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Докторе, на твоя пример кое му е обективното? Имаш най-студената къща в най-студения град с морално остарял котел - е как да стане? Говоря за кондензен котел в къща с добра изолация и не съм имал предвид най-студения месец, ами усреднено. Ако си с термопомпа, колко си мислиш, че ще плащаш и дали изобщо ще се стоплиш? Дай да говорим обективно наистина!
    Може да не е перфектна, но цялата ми къща има 6см. изолация. Нов покрив и т.н. Котелът е морално остарял, но си харчи съвсем нормално. Нямам проблем с минималната мощност. Котелът си работи без прекъсване и като стигне зададената температура спира за дълго време. Това показва, че изолацията действа. Но в добре изолирано жилище това ще оказва влияние и при котел и при ТП. Така че остава само сравнение на разхода на ТП и котел. Ми котелът няма как да е повече от 1, а ТП все пак има доста повече - поне 3 коефициент. И десетки пъти сме писали, че ток ползват всички и за това промени в цената му са доста сложни, а газ сме много малко и въобще не ги бърка да повишават цената. От 10-на абонати (къщи и апартаменти) около мен на газ, всичките се отказаха и аз съм "последния мокихан".
    То на пелети е доста по-евтино от газ, а ти чак с ТП сравняваш. Коментирам само месечен разход в пари. Вече, като се намесят първоначални инвестиции става по-сложно. Точно заради това си карам на газ, защото след няколко опита с котли (имам 2 броя - Дакон на твърдо и Имергаз на газ) няма вече паричен ресурс за нови опити. Имам и 2 стари климатика, които наистина могат да охладят цялата къща.
    Този пост е редактиран от VanDan; 03-12-15 в 16:46.

2.  

3. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    И десетки пъти сме писали, че ток ползват всички и за това промени в цената му са доста сложни, а газ сме много малко и въобще не ги бърка да повишават цената. .
    Изчакай годинка, да видим либерализацията до какво ще доведе, и тогава ще правим по-точни констатации.

4. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Доста колеги минаха на свободния пазар на ел.енергия и са супер доволни - някои се хвалят с близо 30% спад в разходите.

5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Проблема не е в тока, нито в газа - проблема е в дебелината на изолацията.
    estqwerty, AC_From_Hell и mirandi харесват това.

6. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Бих добавил към изолацията и "метода на проектиране и технологията на строеж".
    orlincho одобрява това.

7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Изолацията, че е основен фактор, това е ясно. Но след нея вече се намесват къща или апартамент и съответно дали има топлещи съседи. При едни яко отопляващи съседи отдолу и отстрани, изолацията отдолу май ще пречи и е нужна само на таваните . Фактор е и каква температура се поддържа и цената и разхода на топлоизточника.
    V_Simeonov и kalcheff1 харесват това.

8.  

9. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Ааа, не, много по-добре от мен знаеш, че за охлаждане стават всякакви климатици, и най-евтините. Термопомпата, за да я ползваш за охлаждане също трябват конвектори (с подовото не става) и отделна инсталация за тях, а това струва дори повече от евтините климатици. Имам клиент, който трета зима топли 200м2 къща с пелетен котел и подово, а охлажда цялата къща с един стар голям климатик, монтиран в коридора на втория етаж, по стълбището хладния въздух слиза надолу и охлажда и долния етаж. Аз също се топля на пелети с подово и вече 2 лета бавя въпроса с охлаждането, защото не мога да избера вариант - да накича фасадите с 4 външни тела или да монтирам една термопомпа с конвектори (тръби имам положени). Мисля, че вече съм се навил да спретна една самоделка. При мен площта е доста по-малка, но е разчупена и не става само с едно вътрешно тяло.
    Е чакай сега. Дай тогава да говорим за най-скапания котел, който ще харчи два пъти повече газ? И да сложим един 10кВт вентилаторен конвектор в коридора към него, защото топлото ще се качва нагоре и ще топли цялата къща. Стига глупости. Мисля, че коментираме нормални случаи, където не се гони само цена, а и поне елементарно ниво на комфорт, което не може да се постигне нито с конвектора, нито с климатика в коридора.

Да изплющиш 4 тела на фасадата при положени тръби е тъпо според мен. Самоделка - не те съветвам. Не, че не става, но би ли си сложил газов котел самоделка - надали. Има достатъчно предложения, които няма да са безумно по-скъпи от самоделката, а и си знаеш, че не само ще охлаждат, а и ще топлят, пък и ще са ефективни и с ясни параметри. Колко кВт ти трябват за охлаждане и отопление? Може да ти намерим нещо истинско на добра цена.

10. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2013

Аз пък чакам авторът на темата да каже как се справя неговия Дайкин през първата си зима

11. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Живее в
    Варна

Виждам, че се говори за първоначалната инвестиция за слагане на термопомпа и котел на газ. Без да искам да вземам страна мисля, че е справедливо да се каже колко струва получаването на всичките разрешителни и фактическото прокарване на газта. Колко пари излизат прокарването на тръбата, изpaбoтвaнe нa пpoeĸт зa гaзoвa инcтaлaция, зaвepĸa нa изpaбoтeния пpoeĸт oт тexничecĸи нaдзop, узaĸoнявaнe нa гaзoвaтa инcтaлaция и дaвaнe paзpeшeниe зa eĸcплoaтaция oт opгaнизaция зa тexничecĸи нaдзop. В сметката разбира се не влизат изхабените нерви понеже предполагам, че винаги ще има нещо което да вгорчи живота (съсед/чиновник). За един апартамент от 90 квадрата да кажем примерно трябва една термопомпа с мощност около 9 кв. има Samsung за около 7000 лв. Bosch Condens 7000W гледам е 3200 лв. Сега тук вече трябва да се изкажат специалистите какво друго оборудване ще ни трябва и колко струва. Например за помпата някакъв модул за контролиране предполагам, за котела терморегулатор, комин, помпа. Тръбите и радиаторите са ясни, че ги има и при двата варианта.

12. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Единственото допълнително оборудване, което е нужно за термопомпата е един трипътен вентил с ел. задвижка и то, ако произвеждаш БГВ. Останалото е идентично с газовият котел. Относно контрол и мониторинг - термопомпите са на светлинни години от всеки газов котел. При тях дори вградените възможности са десетки пъти повече от тези на котлите. За надграждане пак няма място за сравнение. С една термопомпа мога да си правя каквото си искам и да управлявам каквото си искам... Естествено и с котела мога да правя каквото си искам, но всичко се плаща допълнително. Вградените възможности са доста ограничени.

В крайна сметка искам да кажа, че когато говорим за автоматизация с цел комфорт и икономия и останалите ползи - термопомпата е номер 1...

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Единственото допълнително оборудване, което е нужно за термопомпата е един трипътен вентил с ел. задвижка и то, ако произвеждаш БГВ. Останалото е идентично с газовият котел. Относно контрол и мониторинг - термопомпите са на светлинни години от всеки газов котел. При тях дори вградените възможности са десетки пъти повече от тези на котлите. За надграждане пак няма място за сравнение. С една термопомпа мога да си правя каквото си искам и да управлявам каквото си искам... Естествено и с котела мога да правя каквото си искам, но всичко се плаща допълнително. Вградените възможности са доста ограничени.

В крайна сметка искам да кажа, че когато говорим за автоматизация с цел комфорт и икономия и останалите ползи - термопомпата е номер 1...
    Айде бе, "от Искъро по-глибоко нема и от Витоша по-високо нема", така ли? Какво точно можеш да правиш с темопомпата, което не можеш с газовия котел? Сигурно можеш да и смениш фреона, ама котелът няма нужда от това? Защо се опитваш да коментираш нещо, което не познаваш? Първо се запознай с възможностите на управлението Heatronic 3 на Бош, който излиза от употреба, за да разбереш кой колко години е напред или назад, пък после с новото управление HT3.5. Пък накрая и с тази гъзарийка СТ100. Немците правят газови котли още от турско време, когато прадядо ти е ходел прав под масата (ако е имало маса на село), пък корейците като са почнали да правят Самсуняк, вече са ти наболи мустаците, тъй че кое да им сравняваме.

Цитат Първоначално публикувано от MAKAPOB Виж публикацията
    Виждам, че се говори за първоначалната инвестиция за слагане на термопомпа и котел на газ. Без да искам да вземам страна мисля, че е справедливо да се каже колко струва получаването на всичките разрешителни и фактическото прокарване на газта. Колко пари излизат прокарването на тръбата, изpaбoтвaнe нa пpoeĸт зa гaзoвa инcтaлaция, зaвepĸa нa изpaбoтeния пpoeĸт oт тexничecĸи нaдзop, узaĸoнявaнe нa гaзoвaтa инcтaлaция и дaвaнe paзpeшeниe зa eĸcплoaтaция oт opгaнизaция зa тexничecĸи нaдзop. В сметката разбира се не влизат изхабените нерви понеже предполагам, че винаги ще има нещо което да вгорчи живота (съсед/чиновник). За един апартамент от 90 квадрата да кажем примерно трябва една термопомпа с мощност около 9 кв. има Samsung за около 7000 лв. Bosch Condens 7000W гледам е 3200 лв. Сега тук вече трябва да се изкажат специалистите какво друго оборудване ще ни трябва и колко струва. Например за помпата някакъв модул за контролиране предполагам, за котела терморегулатор, комин, помпа. Тръбите и радиаторите са ясни, че ги има и при двата варианта.
    Бях написал дълги сметки, но се изгубиха и не ми се пише наново. В общи линии към 1000лв струва да си докараш газ у дома. Много хора, дори и пенсионери си го правят за да не мъкнат бутилки цял живот. Дори и да няма отопление, замо за кухнята.
    Не знам защо сравняваш скъп котел, произведен в Германия с евтин Самсуняк? Вземи новия Condens 2500 2-14кВт (модулация 1;7) за 2300лв с вграден трипътен вентил (не се плаща допълнително, както при термопомпите), вземи един бойлер 120л Теси за 400лв, вземи един модулиращ термостат за 250 или 400лв, или пък гъзарския СТ100 от горния линк за 500лв и си готов - общо 4000лв за газификация с топла вода и газов котлон даже. Оттам нататък този котел може да работи със съществуващата инсталация, каквато и да е тя - радиатори, конвектори, подово.
    Към 7000-те лева за Самсуняка добави още 3000лв за бойлер и оборудване и стават 10К, като добавиш и стайното управление 600лв и още нещо, което пропуснам и кво стана - инвестицията стана тройна
    Този пост е редактиран от Lazar; 07-02-16 в 12:41.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Живее в
    Варна

Не знам защо сравняваш скъп котел, произведен в Германия с евтин Самсуняк?
    Не съм много на ясно с котлите. Гледах да е с някаква що-годе идентична мощност и това излезе. За това споменах, че най-добре Вие да кажете кое колко. Значи ако смятаме без инсталация за топла вода излиза 2300 котел + 1000 прекарване + 500 лв за регулатор = 3800 лв. За комина само не разбрах влиза ли в цената на котела ? Ако искаме охлаждане тук трябва да добавим и още към 3000 лв за три климатика. Общо 7000 лв за охлаждане и отопление.

Термопомпата е 7000 + 1000 за управление и вентил = 8000. Ако сложиш 3 конвектора за охлаждане още 1500 лв или общо към 10000 лева отопление и охлаждане за един стандартен тристаен апартамент.

Ако някой не е съгласен със сметките или намира грешки да казва.

P.S. Сравнението с решението за БГВ не е най-удачното според мен. Всеки знае, че фирмените инсталации са по-скъпи от aftermarket изпълнението. Така като гледам предложенията на Бош се движат около 1000 лв. Все пак е по-малко от 3000 със сигурност. Аз за това и казах в темата за помпите, че според мен подобна инвестиция за едно домакинство не би се избила в разумен срок.
    Този пост е редактиран от MAKAPOB; 07-02-16 в 14:09.

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от MAKAPOB Виж публикацията
    Аз за това и казах в темата за помпите, че според мен подобна инвестиция за едно домакинство не би се избила в разумен срок.
    Аз не бих поставил така въпроса. Според много хора инвестицията в отоплителна инсталация не би се избила в разумен срок и си палят печките, топлят една стая и си живуркат. Културният човек изгражда отоплителна инсталация и топли цялото жилище. И вече там идва въпроса - на кюмюр ли ще е, на пелети ли, на газ ли, с термопомпа ли. Естествено, че кой каквото може да си позволи, това избира. По мои наблюдения, особено със съвременните изолации месечните сметки не се различават особено. С термопомпа и газ е най-мързеливо, но газ няма навсякъде, а термопомпата от висок клас е трудно достъпна финансово. Пелетните съоръжения (котли и камини) са най-достъпни, но пък не е съвсем безгрижно. Какво да правиш - пълно щастие няма. Все пак да сме здрави, да работим и да изкарваме достатъчно, за да си позволяваме повече глезотийки от съвременния живот!
    VanDan и Bivola харесват това.

17. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Живее в
    Варна

Принципно съм съгласен, но с бойлера специално няма занимавка. Нагласям му програматора и забравям за него. Топли само на нощна и повече от 20 - 30 лв до сега не ми е направил. Та от тази гледна точка не мисля, че 3000 лв си заслужават защото така или иначе пак не се занимавам. Разбира се тук сметката е строго индивидуална. Аз лично си мисля, че освен ако нямаш някаква вана или джакузи, подобна инвестиция не се оправдава. Виж ако е до 1000 лв си заслужава защото след 4 - 5 година вече се е избила и трябва да има поне още 5 години експлоатационен срок.

18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

А, да, не съм разбрал, че говориш за БГВ от термопомпата. Аз също съм съгласен, че не си струва и съм го казвал и друг път. Купуваш си по-голям бойлер, така че да стига за целия ден за семейството, слагаш го на нощна тарифа и не се занимаваш с глупости. Ако ти се дават пари - по-добре за тези пари си монтирай солар, поне след това няма разходи.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 9 от 10 ПърваПърва ... 78910 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отопление на къща с Дайкин
    От Foregner във форум Климатици Daikin
    Отговори: 44
    Последно: 13-02-14, 12:46
  2. Отопление на етаж от къща
    От rony67 във форум Други начини за отопление
    Отговори: 0
    Последно: 03-11-12, 21:38
  3. Газово отопление за малка къща ...
    От ocean133 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 31-01-11, 11:30
  4. Препоръка за отопление за 2-ри етаж къща
    От div0t0 във форум Отопление
    Отговори: 12
    Последно: 23-04-10, 12:25
  5. Моля дайте съвет за отопление на къща
    От vladko33 във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 05-11-09, 09:49

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе