Страница 8 от 10 ПърваПърва ... 678910 ПоследноПоследно
Резултати от 106 до 120 от общо 147
Like Tree40Одобрявам

Отопление на еднофамилна къща - въпроси

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Отговор: Отопление на еднофамилна къща - въпроси

Добре де, 2000 е най-евтиния вариант, за това говоря. И като сложиш евтината термопомпа, за която говориш стават минимум 12000, ама санитарен минимум. Не говорим за Мицубиши, не говорим за Алтерми. Един хубав кондензен котел струва 2000лв и харчи на месец точно колкото термопомпата за 12000. Та с кое е по-изгодна термопомпата? С това, че ти грози фасадата или със скъпото обслужване.
    Не отричам, че термопомпата има своето място, все пак не навсякъде има газова мрежа.
    Този пост е редактиран от Lazar; 27-11-15 в 00:27.

2.  

3. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Не виждам как котел, бил той и кондензен ще харчи по-малко от термопомпа с COP 4.8 и мекият български климат, особено в случаите на апартаменти. Също не виждам с какво е по-лоша една термопомпа за 10000 от мицубиши или дайкин, вторите, от които действително за нищо не стават (нито са качествени, ното ефективни), поради което им падат стремглаво цените. Не виждам нищо толкова грозно във външно тяло, което монтирано културно, също толкова грозни са и комините на котлите?! Кое е скъпото на обслужването? Нищо повече няма за обслужване от един котел, даже е по-просто - имаш да изчистиш един филтър, който при хубава система знаеш колко рядко се задръства...

Санитарният минимум за 9кВт хубава термопомпа е има-няма 6000 лева, 2000 за водосъдържател, станаха 8000, ако говорим за прилично голям апартамент с подово например.

4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Да де, за апартамент вложението е минимум по 4 (с ТП евтинджос), а за къща 200м2 става над шест пъти по-скъпо, няма база сравнение. Пък сметките еднакви

5. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Не говоря за ТП евтинджос, а за високоефективни машини. Съществуват и такива на добри цени. Къща 230м2 в Софийските покрайнини, 120-130лв, Термопомпата струваше 11600. Тази седмица приключихме още една къща там, ТП като допълнение към котел, ще имам информация от клиента кое е по-икономично при него.

Няма как да ме убедиш, че сметките ще са еднакви. С китайски сопи - може би да. С истински машини - не.

6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Къща 230м2 в Софийските покрайнини, 120-130лв,
    Е, това е много добре, но за кой месец става дума? Досега си беше топло, аз на пелети също изкарвах месеца с под 1лв/м2

7. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Януари-Февруари 2015. Не казвам, че е бил особено студен, но не беше и топъл, особено гаден беше за термопомпите, защото валя много сняг и имаше мъгли в София.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Лазар чакай малко. За къща 200кв.м. в студен месец 200лв. на газ няма как да стане. Аз имам по 180-200лв. на месец средно за периода Октомври-Декември последните години. За Януари-Март имах по 400-420лв. средно месечно за 120кв.м. Хайде бъди по-обективен.
    Mega и AC_From_Hell харесват това.

10. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

имаме най скъпата газ и най евтиния ток в европа .. няма логика да е по евтино на газ
    AC_From_Hell и mirandi харесват това.

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    Лазар чакай малко. За къща 200кв.м. в студен месец 200лв. на газ няма как да стане. Аз имам по 180-200лв. на месец средно за периода Октомври-Декември последните години. За Януари-Март имах по 400-420лв. средно месечно за 120кв.м. Хайде бъди по-обективен.
    Докторе, на твоя пример кое му е обективното? Имаш най-студената къща в най-студения град с морално остарял котел - е как да стане? Говоря за кондензен котел в къща с добра изолация и не съм имал предвид най-студения месец, ами усреднено. Ако си с термопомпа, колко си мислиш, че ще плащаш и дали изобщо ще се стоплиш? Дай да говорим обективно наистина!

12. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Е като включиш и едни 5-7 бона за климатици за охлаждане, инвестицията за котела се изравнява, че може и да подмине тази за термопомпата.
    Alexi, orlincho и Mega харесват това.

13. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Хора, дискусията е много хубава, само да не се изпокарате. Аз лично смятам, че в мненията на Лазар има най-много логика. Но наистина ми е далечна тема, професионалист съм в друго. И за термопомпите има плюсове много, но с цената в момента...Решил съм си да слагам кондензен котел и да преценя след една година ползване. Наистина източникът се сменя, макар и не безболезнено. Затова питах подовото как да го направя читаво и с какви тръби, че не е евтино за поправяне. Разбирам, че помпите имат предимството и да охлаждат лятото, но трябва конвектори с духала...Това не ми е приоритет. А вие продължавайте с доводите си, давайте реални разходи и в какви условия. Според мен в последно време има все по-добри неща и в двете технологии, но наистина си зависи от изпълнителите и проектантите преди това...Но ме е страх от закостенели мозъци и затова искам второ и трето мнение

14.  

15. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Лазар щеше да е напълно прав, ако не казваше, че термопомпа и котел харчат еднакво. В общи линии симулациите, които правя със софтуерът на панасоник са най-точни и клиентите даже се учудват колко са близо до истината, ако съм си поиграл да смятам точно загубите.

16. Member
    Тук е от
    Dec 2014

Той Лазар и Ac\DC са като Монтеки и Капулети . И в двете системи има истина в съвременните условия и според мен са единствените алтернативи за момента . Просто двете страни на медала.

17. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Аха, ако си разделят България през Стара Планина ще е супер - нагоре газ, надолу ТП.
    Mega одобрява това.

18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Е като включиш и едни 5-7 бона за климатици за охлаждане, инвестицията за котела се изравнява, че може и да подмине тази за термопомпата.
    Ааа, не, много по-добре от мен знаеш, че за охлаждане стават всякакви климатици, и най-евтините. Термопомпата, за да я ползваш за охлаждане също трябват конвектори (с подовото не става) и отделна инсталация за тях, а това струва дори повече от евтините климатици. Имам клиент, който трета зима топли 200м2 къща с пелетен котел и подово, а охлажда цялата къща с един стар голям климатик, монтиран в коридора на втория етаж, по стълбището хладния въздух слиза надолу и охлажда и долния етаж. Аз също се топля на пелети с подово и вече 2 лета бавя въпроса с охлаждането, защото не мога да избера вариант - да накича фасадите с 4 външни тела или да монтирам една термопомпа с конвектори (тръби имам положени). Мисля, че вече съм се навил да спретна една самоделка. При мен площта е доста по-малка, но е разчупена и не става само с едно вътрешно тяло.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 8 от 10 ПърваПърва ... 678910 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отопление на къща с Дайкин
    От Foregner във форум Климатици Daikin
    Отговори: 44
    Последно: 13-02-14, 12:46
  2. Отопление на етаж от къща
    От rony67 във форум Други начини за отопление
    Отговори: 0
    Последно: 03-11-12, 21:38
  3. Газово отопление за малка къща ...
    От ocean133 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 31-01-11, 11:30
  4. Препоръка за отопление за 2-ри етаж къща
    От div0t0 във форум Отопление
    Отговори: 12
    Последно: 23-04-10, 12:25
  5. Моля дайте съвет за отопление на къща
    От vladko33 във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 05-11-09, 09:49

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе