Този пост е редактиран от bobivg; 26-10-21 в 16:55.
Ето един компактен монтаж в тясно помещение с бойлера от линка - 150л бойлер + 50л буфер. Бойлерът има 2 серпентини от неръждаема гофра, които са вързани последователно и работят проточно, т.е при отваряне на кран през тях се движи санитарна вода, която се загрява проточно. Над пералната се вижда бойлер, който е заварено положение и не е свързан с ТП
Този пост е редактиран от Lazar; 31-10-21 в 20:42.
Въпрос за термопомпа въздух - вода:
Заслужава ли си да се доплати за трифазна такава?
Говоря за Самсунг/Панасоник, като ценови клас 10-12к, като и при двете оскъпяването за трифазна е 1000-1200лв.
Като се има предвид, че на характеристики са почти еднакви (или поне такава информация има в сайтовете, където гледам), имаме трифазен ток, то има ли реална причина да се платят тези 1.2к?
ПС - за справка, май само при Gree трифазната е почти без разлика в цената (100-тина лева).
Има значение. Трифазните двигатели работят много по плавно, което е добре за компресора. Освен това са и доста по устойчиви.
Изпратено от моят Mi 9 SE с помощта на Tapatalk
Здравейте,
От много време не съм писъл във форума.
От климатици минах на термопомпа( бях разпитвал преди време).
Общо взето съм с подово и дайкин алтерма 3 8киловата за цялата къща ( около 160 кв площ)
От известно време я ползвам и съм много доволен.
Пода топъл.Цялата къща топла навсякъде няма духа не шум итн.
Като консумация съм на около 130 киловата на седмица за топло и топла вода,което си е направо без пари.
Ако някой се колебае за Термопомпа ,пелети или климатици аз бих казал на 200 % термопомпа.
Лека вечер !
Може ли да продължиш с инфото - колко харчи над и под -5гр
Термопомпа ама с подово, не така с препоръките!
Дяволът е в детайлите.
Няма проблеми.
Имам инфо при сегашните температури е 120-130 киловата.
При температури около -5 добави около 15 киловата седмично
Стига до 150 на седмица.
Ако има яка зима ще кажа
Аз ако ще слагам конвектори, то по-добре да сложа климатици, ще ми излезе 2 пъти по-евтино и шанса да остана на студена е 3-4 пъти по-малък в зависимост от броя климатици.
На радиатори, колко трябва да са преоразмерени, че да станат нещата.
От една година го мисля и колкото повече се задълбавам, толкова повече се отказвам от този вариант.
Не трябва да са преоразмерени, с читави машини. Предпоследния обект, къща на о. Тасос, 280 квадрата, всичко с радиатори и лири за баня. Нищо не е преоразмерявано. Машините работят на 50 от 60 възможни градуса и вътре е мор. Радиаторите не се пипат. Разхода се движи от 3.6 до 6,2 кв., заедно с топлата вода.
Този харчлък на охлаждане ли е?
Хората се интересуват за БГ
То е ясно, че е за отопление, ама на Тасос, където в момента е 10гр., а при мен гони 0-лата.