За Тошиба се загледах, че може да се комбинира със съществуващ газов котел.
Това така ли е, и долу-горе как става?В смисъл ходя да превключвам и да въртя кранове, или е нещо автоматизирано - поред външна Т например.
Всичко може, датчици, задвижки. Кеф ти ръчно, кеф ти автоматично. Въпрос на цена и изпълнение. Има изисквания за инсталацията обаче.
Ако опцията е вместо интегрирания ел. нагревател, автоматично да се включва котела, е ок, иначе всяка една ТП може да се комбинира с котел в ръчен режим.
Аз съм го мислил с едно котле с газов бутилка за бекъп в екстремни ситуации, но 2к отгоре над ТП ми се струва множко.
Ама като се вземат предвид потенциални ел. аварии и оставането на студено......
Ако трябва да се топлят радиатори демек с 50/60 градуса в БГ по-добре да се заложи на нещо различно от тошиба и да е с инжекция. Просто не могат да изкарат такива температури на водата при ниски външни.
Този пост е редактиран от bobivg; 11-12-21 в 23:39.
Не ми е работа да ги монтирам такива системи, а да ги проектирам. Имам и проекти правени с Estia Powerful. Та по тоя причина ми се е налагало да изнамеря на много марки характеристиките.
Сравнение 11KW, LG e 12kw.
Тошиба - МЕ зубадан - МЕ екодан - Това ЛГ моноблок си го монтира колежка на жената в Смолян директно подвързано към съществуващи радиатори. тази зима ще му е трета.
Има и много други марки които могат да изкарват висока температура на водата при ниски външни температури, което е съществено ако инсталацията е с радиатори.
Устройва я е по-точната дума. Някъде бях писал и какви са им разходите, но не мога да ги намеря. Там живеят родителите на съпруга и. Системата въобще не е оптимизирана, бойлера е вързан като радиатор. Като я питах защо не са сложили трипътен, нов бойлер да вдигнат глидерите да добавят някой радиатор (тя ги знае тези неща защото е в бранша) ми отговори. Мъжа ми иска да види така какво ще стане, ако не е доволен другата година ще оптимизира. Така си карат още. По спомен разхода им беше малко по-голям от тоя на дървата които са плащали преди това, ама не им се занимава. Мисля че я държат постоянно на 55 градуса заради бойлера.
Този пост е редактиран от bobivg; 15-12-21 в 21:47.
Какво да ти кажа пълна апатия. Казах го. Изрових информация как да влязат в сервизните настройки, обясних на мъжа и защо трябва да направят температурен график спрямо външната и как да си го напаснат за тяхната система, че да работи на минимална достатъчна температура. Отсреща добре....... абе ще видими как е така, ако трябва ще се чуем пак и толкова. Мен ме боли фара нямам нищо общо със цялата история. Хората просто си ходят до дъртите да хапнат и пийнат това им е достатъчно и да не ги викат да цепят дърва. Не е въпрос на възможности, а на желание.
п.п То аз се интересувах повече от самите тях след като разбрах, че са монтирали тази термопомпа.
Този пост е редактиран от bobivg; 15-12-21 в 22:06.
Може ли малко разяснения относно графика на помпата относно външна температура.
Моята го има това но съм го спял.
Направих си от телефона график .
От 22:00 до 6:00 водата да е 45 градуса.
През деня да е 60 градуса.Бойлера си е на Дайкин 180
литра .
Ето справка за седмицата като консумация
Screenshot_20211220-222532_Daikin.jpgScreenshot_20211220-222542_Daikin.jpg