Здравейте,
Дойде време за избор на термопомпа за нова къща. Топло загубите съм ги сметнал с този калкулатор при -7 за всички помещения са грубо 13500вата. Къщата е на 2 етажа с по около 100м2 на етаж. Външна изолация 10см. и ПВЦ дограма с двойни стъкла. Къщата е без мазе. Тъй като още няма замазка, на пода ще се постави 8см фибран (XPS) и след това ще се монтира подово отопление + замазка и плочки в около 80м2 на първия етаж. На втори етаж предвиждам радиатори или отново подово, но още не сме сметнали дали няма да стане много ниско, тъй като в момента е 260см без замазка и като се сложи замазка, подово и ламинат, може да стане под 250см и не съм сигурен, че ще е ОК, но това предстои да се сметне.
Спрял съм се на LG THERMA V Monobloc HM161M.U33, защото според тази таблица от официалния installation manual въпросната термопомпа запазва капацитета на отопление при -7оС външна температура и LWT 35C. Колко е вярно не мога да знам.
Питането ми е следното:
1. Какви ще са загубите при преноса при добавяне на антифриз в системата до -15С (33% от общия обем на водата според същия този документ)
2. Трябва ли да се ползват специални циркулационни помпи?
3. Трябва ли на 2 години да се сменя антифриза, както е при автомобилите?
4. Какъв вид антифриз трябва да се сложи?
5. Ще се повиши ли риска от корозия?
Съветват ме да се спра на сплит термопомпа, защото няма да е нужно да се добавя антифриз в системата като ми посочиха Gree или Cristal като варианти, но и двете марки имат чувствителен спад в отдаваната топлина при ниски температури и се съмнявам, че ще се справят с отоплението ако температурите спаднат под -7С. Поне на хартия е така.
Място на къщата Перник. Монофазен ток 15кВ.
Link към въпросния документ.
Благодаря предварително за отговорите.