не разбрах, две помпи ли може да са необходими...заради това че е повече квадрати ли
не разбрах, две помпи ли може да са необходими...заради това че е повече квадрати ли
Подово, конвектори, радиатори- изискванията за дебита на топлоносител (водата) са различни, което довежда до разделянето на кръгове- радиатори отделно от конвектори, както и подово. Това налага усложнение на системата, което е правилно, като изпълнение.
Лазар обясни, че понякога е възможно и само с една помпа, според мен при малка инсталация, но не всеки може да балансира нещата.
Правилната схема е Термопомпа - буфер, след буфера - две помпени групи - една смесителна за подовото и една обикновена за конвекторите. Компромисно съм изпълнявал за една къщичка на 2 етажа по 65м2, долния етаж подово, горния с 2 конвектора (един в детската и един в коридора), 2 радиатора тип 33 в спалните и един алуминиев в банята, всичко това без буфер и само с помпата на термопомпата. Успяхме да балансираме хидравликата и всичко си работи без забележки. Не казвам, че винаги е възможно и на всеки му е ясно какво трябва да прави.
Доста сложно звучи,не знам дали ще успея да намеря човек, който да го изпълни тук в софия :'( може да заложа само на конвектори или тотално да се откажа от тп и да инвестирам в хубави климатици.
Благодаря на всички за информацията
В София има най-много хора/фирми, които могат да изпълнят системата както трябва
а някакви препоръки за хора/фирми в софия, които могат да дойдат на оглед, изготвят някаква оферта и да го изпълнят качествено?
Този пост е редактиран от pip00; 08-09-22 в 01:27.
Имам проблем и моля за съвет. С термопомпа и конвектори съм, но при отопление се получава кофти ефект, който не знам как да избегна. Докато работи компресора и греят конвекторите температурата в помещенията е ок и е комфортно. След това термопомпата изключва компресора и циркулационната помпа продължава да върти водата в системата докато потока не изстине (от 45 на 29 градуса). Температурата в помещенията пада (например от зададена 22 градуса пада до 19 или дори 18) и докато термопомпата включи компресора и започне наново да топли водата в стаите става хладно. Какво трябва да се настрои, за да поддържа равномерна температура през цялото време и да не се получава тази "дупка"? Един градус надолу не е проблем, например от 22 на 21, но от 22 на 18 е кофти. Имам стаен термостат, но незнайно (за мен) защо позволява помещението да изстине с няколко градуса преди да включи отново компресора.
Той е с конвектори не с радиатори. Не е ясно каква термопомпа има и как управлява стайния термостат. Принципно е по-добре със стаен термоста ако е от тези с акъл (модулиращи). Ако няма буферен съд с втора помпа или байпас вентил, и тури тутурудки дето да спират потока термопомпата ще даде грешка.
Термопомпата е Bosch Compress 6000, а термостатът си е пак на Bosch - CR10. Има и буферен съд 120 литра, и циркулационна помпа Grundfos Magna 1, и два трипътни вентила LK Armatur emv 110-m 89i0.
Сега нещо гласиха температурната крива и този ефект е минимизиран, но още го има - температурата в помещенията не е константна (например непрекъснато 23 градуса), а варира между 20 и 23 градуса. В момента помпата се регулира само по външна температура (Outside Temperature with base point; Room Influence: Off). Не знам кое е по-добре и кой е по-икономичният вариант - само по външна температура или по външна и вътрешна.
Този пост е редактиран от Ulfhedinn; 23-12-22 в 23:00.
Според мен е по-добре да си има влияние стайната температура. Единият трипътен предполагам е за бойлера, вторият за какво е?