Няма смисъл от такива сметки. В сметките винаги има някакви приеманя. Това е като да седнеш да готвиш по рецепта. Колкото ида я спазваш няма как да се получава всеки път абсолютно едно и също. Не го мисли нито ще останеш на студено нито ще му направиш нещо на паркета.
Със сигурност са по-устойчиви на температура от ламината и паркета, но при тях работата е в това, че не изискват подложка и са значително по-тънки, което увеличава топлообмена(пък и вероятно самия материал е по-лош изолатор), респективно темп. на водата може да бъде по-ниска в сравнение с ламинат и паркет.
Един може би глупав въпрос.
Има ли възможност за да се направи система с термопомпа с водно подово и канални климатици за охлаждане?
Всичко може, но не разбрах точно въпроса - така както питаш, изглежда, че става въпрос за две независими системи за отопление и охлаждане, с отделни външни тела - разбира се че може
Не, не. Имах предвид да е една система с едно външно тяло.
Първоначалната ми идея беше подовото да е с котел на газ и отделно да сложа климатици за охлаждане, които по проект са мултисплит с канални вътрешни тела.
Като гледам колко ще струват тия климатици се зачудих дали не може да се комбинира и да разкарам газовия котел.
Съвсем спокойно може термопомпа да топли чрез подово и да охлажда чрез канални водни конвектори, предполагам това имаш предвид?
Може, ако няма да топлиш бойлер лятото с термопомпата.
Въздух-вода означава, че във вътрешната система циркулира течност. Няма как да се използва въздух да духа. За охлаждане с такава ТП се ползват конвектори, в които циркулира студената течност.
Като цяло ми се изясни.
Може да поискам оферта и за този вариант и да видим как стои ценово спрямо две отделни системи за отопление.
Честно казано, не знаех, че има канални тела с вода.
Иначе притеснението ми идва, че бях заложил бюджет за един котел с подово и евентуално след две три лета нещо за охлаждане ако се наложи.
Сега в подобно жилище пускам климатик няколко дни годишно.
Само че се оказва, че ако не искам да къртя таваните в половината жилище ще трябва да извадя още 10к за тези няколко дни хладно.
Затова се замислих за термопомпа като така и така ще се оскъпява цялата система.
Лично аз не съм любител на каналните системи, не знам с какво те привличзт. Като ще псе рави подово (основен ремонт), аз бих пуснал тръби в пода за нормални подови конвектори