Виж модели за таванен или за високостенен монтаж
Виж модели за таванен или за високостенен монтаж
Какво е това жилище, че е предвидена канална климатизация?
Струва ми се, че ще има големи проблеми с развитието на гадории във въздуховодите, особено след като ще се ползва само за охлаждане, а почистването е значително по-сложно и скъпо.
Не мисля, че въздуховодите за тези модели са различни от тези на обикновените климатици.
Просто вътрешните тела са такива, които се вграждат в тавана.
Конкретно при мен са заложили този модел, но най-вероятно ще сложа аналог на Gree.
https://argeida.bg/index.php?route=p...roduct_id=1045
Получава се неразбиране, заради размиване на понятията "канален климатик" и "климатик за вграждане". В първия случай би трябвало да се разбира централна въздуховодна система с вградено едно тяло някъде в сервизно помещение и въздуховоди към всяка стая - за този случай говори Rakeem, докато във втория случай се монтира тяло във всяко помещение, но без външен корпус, а в обшивка от гипсокартон
Къде е предвидено да се монтират вътрешните тела?
Нещо ми е много странна цялата концепция.
Индивидуални канални клими за всяка стая
И не знам защо си мислиш, че ще ги ползваш рядко, ако пребиваваш постоянно в жилището, а не е ваканционно.
Аз от един месец не съм спирал моите, иначе става нетърпимо и то в жилище, в което си мислех, че няма да имам нужда от охлаждане.
И кое ти е странно? Нали това обсъждахме досега, че не става дума за централна климатизация на жилището с едно вътрешно тяло и тръбопроводи до всички стаи, а ще има тяло за скрит монтаж във всяка стая, което ще е в кутия от гипсокартон и две решетки - всмукателна и нагнетателна. Ето един пример, има и снимка в готов вид:
https://www.deimoscorrect.com/magazi...-25zs-w1-slim/
Да, понякога всички климатици без външен кожух ги водят канални, но как си представяш девятка климатик в централна климатизация? Затова в случая е по-коректно да се наричат "климатици за вграждане" отколкото "канални"
Лазар ти е отговорил на питането. Наистина може би заглавието им е подвеждащо.
Иначе аз наистина не харесвам климатиците, както за охлаждане, така и за отопление.
Ползвам ги само в краен случай.
Примерно в сегашното жилище изкарах близо десет години без климатик. Откакто настанаха големи жвги, времето определено се промени, сложих един климатик в хола, който работи изключително рядко - в големите жеги го настройвам да се пусне половин час преди да се приберем и после се спира. Това е в хола.
В спалните ползвам външни щори и там вечер е 2-4 градуса по хладно, дори в най-топло време не скача над 28.
В новото искам, не искам, ще слагам защото вариант за монтаж в момента последствие не стои.
Ще използвам момента да споделя как от два месеца се разправям с няколко фирми да получа оферта за техника и тела и не успявам.
Писах на поне 6 фирми, 4 изобщо не ми отговориха, 2 уж проявиха интерес, но така и нямам оферта.
Както каза един по телефона - лято е и е "малко" натоварено.
Да продължа офтопика. Сега идваха на оглед от Вимакс и се оказа, че инсталацията е направена с един комплект тръби до външното тяло, влиза в жилището и там е предвидена разпределителна кутия /LG PMBD3630 или подобна/ и от нея отиват по-тънки тръби към всяко вътрешно тяло.
Според техниците, това означава, че не може да се сложи стандартна мултисплит система, а трябвало да е VRV.
Поне ще има диверсификация на климата в отделните стаи, с мулти или топло, или студено.
Иначе са си спестили трояния тръбен път до кутията.
До кутията има тръбен път, но до външното няма.
Изпраскаха ми оферта 18к за Mitsubishi. Честито.
Къде е предвиден монтажа на разпределителната кутия, т/е до къде имаш прекаран тръбен път.
По тези тръби спокойно може да тече вода, макар и с по-малко сечение и може да се помисли за водни конвектори.
18к. за лукса евентуално охлаждане, си е меко казано много.