Резултати от 1 до 15 от общо 15
Like Tree3Одобрявам
  • 1 Post By Rakeem
  • 1 Post By Poco
  • 1 Post By HRS9

Отопление и охлаждане на нова къща 200м2 РЗП

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Отопление и охлаждане на нова къща 200м2 РЗП

Здравейте,
    Закупил съм един парцел и ще ми строят къща, 200м2 РЗП, в Драгалевци. Както знаете, българинът се страхува да не настине и да не се мине.
    С Ваша помощ, преди години си сложих газов котел на Бош 2500 и съм супер доволен в апартамента, но сега трябва да мисля за къщата. Строителят ще положи тръби за подово навсякъде, но аз искам да реша как ще се отоплявам и охлаждам.
    Къщата представлява един голям хол, около 60м2 и сервизни помещения на първи етаж. Втори етаж - 3 спални и сервизни помещения.
    Много добра изолация ще има и много добра дограма, алуминиева с прекъснат термомост и троен стъклопакет.
    Желаната температура зимата в хола е 25, а в спалните 22 . Това е задължително условие да ми дадат бюджет
    Вариантите за които мисля са:

1. Отопление газов котел - какъв?
    Бойлер какъв
    Охлаждане климатици

2. Отопление: ТП въздух вода - каква?
    Бойлер какъв
    Охлаждане: конвектори от термопомпата

3. Отопление: ТП въздух вода
    Бойлер какъв
    Охлаждане климатици

Притеснението за подовото ми е дали ще успява да отоплява в спалните, защото там сигурно над 30-40% са мебели. Трябва ли да сложа конвектори в спалните заради това?
    Предпочитам да имам и климатици, за да може да ги използвам ако ТП / Газта не се справят или се повредят.
    Наистина ценя Вашето мнение и бих искал да го чуя. Изчел съм всички теми по въпроса, но не успях да си отговоря на въпросите.
    Бюджета не е неограничен, но не искам да се мина . Интересува ме цена/комфорт/качество и ще купувам котли/ТП, а няма да си ги правя сам.
    Отделно ако може да ме посъветвате има ли нужда/смисъл да слагам фотоволтаици или соларни панели.
    Извинявам се за дългия пост и се надявам да ми помогнете с избора.
    Този пост е редактиран от Kiki777; 06-04-26 в 16:18.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Отговор: Отопление и охлаждане на нова къща 200м2 РЗП

Слагай ТП, подово и конвектори(за охлаждане) + голям буфер и бойлер, и потенциално фотоволтаици(и без батерия ще минеш) и си на хаваите(ако къщата е направане адекватно).
    Желанието за 25гр. скоро ще се изпари, явно са се топлили на климатици и от там тези мераци, сиреч няма да имаш никакви грижи с отоплението.
    Единствено бих преосмислил алуминката, макар и с термомост е възможно най-грешния избор за дограма откъм термоизолация.
    Бих сложил пвц с алуминиева капачка, така хем имаш предимствата на добрата изолация на пвц + устойчивостта на алуминката откъм външни условия, че и на по-добра цена.
    HRS9 одобрява това.

4. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Благодаря за отговора. А може ли да ми кажеш защо според теб трябва да сложа ТП пред газ? Подово е повече от сигурно, че ще бъде, защото ми влиза в цената
    ТП ме притеснява, че при по-голям студ и пада КПД, но може би в преходните периоди е по-икономична. Незнам, затова питам. И защо конвектори а не климатици? И двете духат, но ако са конвектори са зависими пак от ТП
    И ако е ТП, каква? Модел, марка. За съжаление не мога да разчитам, че ще отида в някоя фирма и тя ще ми направи най-добрата конфигурация, а няма просто да ми продаде най-изгодното за нея.

5. Member
    Тук е от
    Feb 2023

Ако идеята е да се слагат фотоволтаици, има смисъл от ТП , но ако не ,като сложиш разликата в цената между ТП и котела за газ ( + всичките му салтанати) излиза че следващите доста годинки ще се отопляваш с тая разлика . Само дето нито ТП нито газовия котел са вечни, тоест в момента в който сдадат багажа с ТП си пак едни доста пари назад

Ясно е ,че проблема с газта е, че не се знае каква е цената , но пък и тока се вдига с малко всяка година. Ако имаш клими и газ в преходните сезони + лятото може и с тях , пък само зимата с газта. Опции има прекалено много и просто ще трябва да го помислиш от гледна точка след 10г , а не сега.

Имам доста познати от дърва минаха на пелети, от пелети на газ, после от газ на ТП , после пак почнаха да припалват старите котли - с тия пари дето набиха за котлета и ТП аз ще се отоплявам цял живот на клима + стария котел на дърва

Може и да бъркам, ама тоя избор едва ли е лесен и има доста аспекти за мислене
    rosswen одобрява това.

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2022

Въпреки, че може би е в разрез с цялостната ви концепция, защо не обмислите и вариант за климатизиране на сградата само с качествени климатици?

7. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Благодаря за отговорите Ви. Отоплението на климатици при изградено подове отпада, защото в момента се отоплявам на газ с радиатори и предпочитам да не духа и вее постоянно. Използвам "хубави" климатици за охлаждане. Доколко са хубави всеки има различно мнение по въпроса, но най-вероятно за климатици ще сложа MHI, но те ще са главно за охлаждане и ако трябва в много студено време или за бързо затопляне.
    Избирам климатици за охлаждане, защото цената на воден конвектор е почти колкото нормален климатик, а както казах това си е един бекъп.
    По скоро ме интересуваше ако някой е слагал ТП с фотоволтаици, дали му "излиза сметката" спрямо котле на газ?
    И вече очаквах препоръки за модел на ТП или котле.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2022

ТП + Фотоволтаици звучи много добре(най-вероятно не само звучи, а и реално е така) но е една огромна първоначална инвестиция, според мен качествен газов кондензен котел е икономически по-разумния и по-предвидимия вариант(особено ако имате изградена газопреносна мрежа до къщата).

10. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Аз точно ТП и фотоволтаици смятам да слагам, тъй като нямам газ, но дори и да имах, бих бил в дилема.
    Газта въобще не е толкова евтина, колкото я изкарват, при 200кв. поне едни 4-500лв. с топлата вода, познати в апартамент плащат по 300+.
    ТП с фотоволтаици, буфер, бойлер и подово с конвектори, гарантира макс двуцифрени сметки за отопление и топла вода, като в слънчеви периоди няма да се плаща почти нищо.
    За охлаждане през лятото ще е още по-добре положението, да не кажа голяма дума, но почти без пари!

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2022

Мисля, че трябва да се говори с точни оферти за да се пресметне разликата в първоначалната инвестиция и да се пресметне ориентировъчно за експлоатационния период( или гаранционния).

12. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

За волтаиците ли оферта или за цялостна система?

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2022

Цялостна, сравнена с цялостна такава с Газов котел и връзката му с централната газопреносна мрежа( при положение че такава е налична) или ако ще се използва пропан-бутан с цистерната, която ще го захранва.

14.  

15. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Както казва HRS9 проблема ми е че не мога да сметна разликата между газ и ТП. Газта е до къщата, така че връзването е лесно. За ТП ми искат 13-15к евро с монтаж, МХИ 10-12kW. Едни фотоволтаици с батерии 15kW са около 10-12к евро, с монтажа. Което като го сметна при изградено подово, ТП с фотоволтаици ми излиза 25-27к евро. Климатиците са си отделно за охлаждане, така да се каже не влизат в сметката. Нямам идея колко ще ми е газовото котле с бойлер. И затова се чудя. Благодаря пак на всички за отговорите и ангажираността. Бих могъл с мъка да ги извадя тези пари, ако наистина си заслужава и ще си ги избия за примерно 10-12 години, ако не се развали нещо де

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2022

Газовият котел с монтаж и другите аксесоари за модулация ще струва максимум 3 хиляди евро, връзката му с газопреносната мрежа и таксата за присъединяване не вярвам общо да надхвърлят още толкова, а може би и по-малко. По груби сметки излиза 26 срещу 6, което е разлика от 20 хиляди евро, които лично според мен няма да се избият от разликата в месечните сметки(освен ако не стане някаква брутална спекула с цената на газа и то за много голям период от време). Убеден съм също така, че ремонта на една термопомпа е много по-скъп от ремонта на един газов котел, а ремонт рано или късно се налага или по-лошия сценарий - подмяната на машината. Изказвам личното си мнение, възможно е и да греша.
    Ако аз бях във вашето положение и пред тази дилема, без никакво колебание бих избрал варианта със газов котел.
    Този пост е редактиран от HRS9; 17-04-26 в 15:18.
    podredko одобрява това.

17. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2024

В проектите някъде трябва да пише топлинните загуби. Това 10-15кв на око не е ок. Плюс това винаги може да се сложи по-плътна и качествена изолация и да са нужни 5-6кв само. Има тема за сметките за газ, там има и за къщи. Ако се монтират само ТП и фотоволтаици без батерии няма да много ок според мен. Или трябва да се оскъпи вътре инсталацията, ел.задвижки и тн или да се промени режимът - да се топлите през деня и да изтива през нощта. Но има опасност в спалните да е много топло вечер и да не може да се спи. Само с намален дебит не става или поне аз не знам как. Ако са близо комшиите и купите евтина помпа има опасност от проблеми заради шумът.

18. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Доста интересни оферти, малко като доматите и краставиците последните месеци.
    Има ли поне някаква информация какво включват?
    Аз 10-11к. евра ще си сложа 10кв. ТП и солари 10кв.(без батерия) и труда от мен.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 2
    Последно: 02-05-23, 06:31
  2. Избор на отопление и охлаждане на къща
    От PetarDaskalov във форум Отопление
    Отговори: 7
    Последно: 30-10-21, 14:58
  3. Идеи за отопление и охлаждане на етаж от къща.
    От ivopenchev във форум Електрическо отопление
    Отговори: 28
    Последно: 13-12-18, 11:16
  4. Отопление и БГВ на къща 200м2
    От venstano във форум Отопление
    Отговори: 13
    Последно: 14-12-16, 21:45
  5. Отговори: 48
    Последно: 21-12-15, 10:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе