Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 67

Инициатива "Без бакшиш"

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Re: Инициатива "Без бакшиш"

Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    Преди време бях чел за различните видове шашми на таксиджиите.
    ........
    Много са им номерата и това е тема, която заслужава да се изкоментира тук.
    1. "Помпичките" - работят на принципа на добавяне за кратко време на повече импулси в брояча. Обикновено се управляват от скрит бутон на бордното табло или маскиран под някой ключ, който обикновено има други функции. По-рядко се поставя бутон долу и се управлява с крак или коляно. Ползването на помпичката се усеща при резки скокове на сметката.
    2. Промяна на константата (може да се направи само в оторизиран сервиз) - дава постоянно завишено число за брой обороти на датчика към процесора. Работи постоянно и е трудно да се забележи, освен ако не сте минавали многократно по един и същ маршрут и не му знаете цената. Може да се установи само при проверка от ДАИ.
    3. Промяна или манипулиране на датчика - дава същия ефект както промяната на константата - завишава броя импулси за един оборот на колелото. Също трудно се установява от неспециалист. Както и в горния случай може да се установи само при проверка от ДАИ.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

Цитат Първоначално публикувано от zayo bayo
    Ами отговори си сам.Колко волта подава бобината на свеща така,че да прескочи искра и да запали сместа в цилиндъра.
    Запали си колата,намокри си ръката,с едната ръка се хвани за купето а с другата хвани кабелите близо до свеща.
    Ха сега ти ми отговори - как ще прекараш кабели от свещите до седалките, че и да накараш клиента да се хване здраво за двата края на кабелите?
    А за дизелови двигатели да си чувал, там какво - ще накараш клиента да държи подгревателните свещи докато припадне ли?

4. Member Аватара на zayo bayo
    Тук е от
    Feb 2004

Цитат Първоначално публикувано от Black Adder
    Ха сега ти ми отговори - как ще прекараш кабели от свещите до седалките, че и да накараш клиента да се хване здраво за двата края на кабелите?
    А за дизелови двигатели да си чувал, там какво - ще накараш клиента да държи подгревателните свещи докато припадне ли?
    Даже и не мисля да споря по този въпрос.Необходими са не много големи познания по електротехника и такива по устроиство на автомобила.
    Даже нещо такова ни показваха в часовете по физика.

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@Black Adder,
    Ти електрошокова палка не си ли виждал? Само час работа ще ми трябва да ти инсталирам такава под седалката, даже с подходящо ДУ и при нужда да ти изпържа яйцата!

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Забравих да добавя - тока биел от пътническата седалка. Не ми е ясно как се преодолява изолацията на тапицерията и дрехите, може би става дума за много високо напрежение и прескачане на искри.

7. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Такива "шокови" кутийки си правехме за закачка като студенти. зарежда се кондензатор и
    после има повдигащ умножител - нищо сложно. Но не това е важното - дали ще те набият
    или нещо друго..........няма значение...
    Колкото до датчика - виждал съм да правят дупка на едната перка - стават 5 вместо 4 импулса.
    Но може да го хванеш в крачка - постоянно си е и пред метрологията няма как да мине.
    Но какво толкова да се спретне една кутийка с размерите на муха, в която си има чипче -
    при включване на радиото - пуска още един импулс, или при чистачките........
    Трудно е да се забележи, наистина. А не струва почти нищо.
    Не знам да има и осъден таксиджия за подобни експерименти.......
    Това е по-важното - липса на елементарен контрол от РОДАИ и изобщо от службите.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Та какво трябва да предприеме държавата.[*]Автомобила да бъде идеално чист отвътре, а в зависимост от метеорологичните условия и отвън.[*]Шофьорите да са с униформа, фирмена, макар фирмата да е само от един или двама човека. Униформата да е чиста.[*]Да не се пуска музика, освен, ако клиента не желае.[*]Санкциите за неспазване правилата за движение за таксиметровите шофьори да са х 3[*]Стриктно спазване на изискванията на ДАИ. 8 часа работа, аптечки, фискализиран касов апарат, съответствие на константата с размера на гумите.[*]Неиздаването на касов бон да се наказва х 4. На него да пише изминатите километри, минутите престой, както и цената за всеки елемент. Денонощен телефон и мобилна група от Агенция по приходите за да пишат актове. Ще станат луди първата седмица, после ще си бъркат в носа, уверявам ви.[*]Да се създаде денонощен контролен център, където клиента, по негово желание и за негова сметка да може да отиде заедно с колата и шофьора и на същата да и се извърши преглед. Касов апарат, гуми, свидетелство за таксиметрова дейност на автомобила и на апарата и съответствието му с действителността.[*]На същото място да може да се направи и тест за алкохол на водача.
    това с униформата ме кефи - возил съм се в немско такси - почти последен модел черен мерцедес, та шофьорката беше с униформа...

омръзнал ми е тоя номер: сега излизам, нямам дребни, отгоре на всичко аз трябва да обикалям наоколо да търся някой да ми развали; като под дребни се разбира всичко под 5 лева; решил съм следващия път да кажа: ми и аз нямам дребни, така че се оправяй....

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Да се върнем на темата: Malone даде много смислена идея - какви изисквания трябва да има към такситата. Аз мисля, че голяма част от тези изисквания ги има. Проблемът е, че контролните органи не си вършат работата. Що се отнася за униформи, отваряне на врати и помагане с багажа...хах...ми нека не бъркаме шофьор на лимузина с таксиметров шофьор. Ако цената е 20 ЕУ на километър може и да имате такива изисквания, ама за 50 стотинки няма да стане. Облеклото, музиката и поведението си зависят от самия шофьор - за 50стотинки, ако недоволствате, спокойно може да ви каже "Ами ще ви оставя и се качете на друго такси, щом при мен не Ви харесва". Точка. Ако цените бяха други, той самия няма да иска да ви изгуби като клиент при никакви обстоятелства.

За съжаление в повечето случаи запомняме неприятното изживяване, а не доброто обслужване. Ето, например вчера останах приятно изненадан от първото такси. Когато се качвах, казах къде искам да стигна преди да съм влязъл (винаги правя така - имам време да огледам колата, таксиметърджията и евентуално да размисля да се возя при него)...та казвам си адреса, а той се позамисли - вика "На драго сърце, само, моля нека пак си пресметна километрите, че е малко далече и да не стане гаф с горивото, че трябва да зареждам тази вечр". Погледна нещо, пресметна и каза "Заповядайте". В момента, когато затворих вратата, най-официално ми предложи бонбон. През цялото време говореше тихо и учтиво на "Вие", а вътре се чуваше лека неангажираща джаз музика. От дума на дума се стигна до там, че предлага и други услуги. Даде ми меню с 2 графи: безплатни и платени услуги. В безплатните влизаха "почерпка с бонбон" )) "музика по избор на клиента", "почерпка с кафе при извънградски курсове" и още 7-8 неща. В платените предлагаше "ползване на лаптоп", "достъп до Интернет" и още 5-6 неща. Изкефих се от тоя пич. На връщане...ами чалга и каране като на състезание...

11. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Хм....'ша ми пуска ток а? А дава ли сметка, че ако имам нож или някакво друго оръжие си е чисто "самоубийство" от негова страна а? Аз си действам при самозащита.....

12. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@Lupus
    Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    2. Промяна на константата (може да се направи само в оторизиран сервиз) - дава постоянно завишено число за брой обороти на датчика към процесора. Работи постоянно и е трудно да се забележи, освен ако не сте минавали многократно по един и същ маршрут и не му знаете цената. Може да се установи само при проверка от ДАИ.
    Бъркаш.
    Константата се изчислява при определен размер гуми.
    Накичва си колата със 17 цолови нископрофилни гуми и отива в "метрологията", не в ДАИ.
    Слагат го на стенда, и му въвеждат константата по цената на километър, която е заявил.
    Когато се прибере, хвърля големите гуми в мазето и си слага 13 цоловите. До следващото ходене в метрологията.
    Така че няма нужда въобще от електронна намеса.

Данните ги има в свидетелствата на автомобила и апарата, но досега не съм чувал за написан акт за такова нарушение.

.:: EDIT ::.
    @Ghost
    В момента, когато затворих вратата, най-официално ми предложи бонбон.
    Сигурно изглеждаш секси ...

Държавата не може да задължи шофьора да ми отвори вратата и натовари багажа, никъде не съм написал такава задача за държавата.
    Просто условията трябва да са такива, че шофьора трябва да се чувства длъжен да се старае в обслужването на клиента. Той трябва да е наясно, че работи в сферата на услугите, като услугата я върши той, а аз плащам и имам право да изисквам качество в обслужването срещу задължението да платя.

А ... униформата, какво против имаш?
    Приличен панталон и чиста риза, а не опикани от стоене по пиаците джинси и миризливи маратонки. Не струват толкова пари и именно това е целта, да има два, три комплекта, които да са изпрани и изгладени.

13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@Lupus
    Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Бъркаш.
    Константата се изчислява при определен размер гуми.
    Накичва си колата със 17 цолови нископрофилни гуми и отива в "метрологията", не в ДАИ.
    Слагат го на стенда, и му въвеждат константата по цената на километър, която е заявил.
    Когато се прибере, хвърля големите гуми в мазето и си слага 13 цоловите. До следващото ходене в метрологията.
    Така че няма нужда въобще от електронна намеса.

Данните ги има в свидетелствата на автомобила и апарата, но досега не съм чувал за написан акт за такова нарушение.
    Не бъркам! Помисли над казаното от мен и ще се убедиш. Ти просто допълваш как се мери константата. А този номер с гумите го знам достатъчно добре, защото 3 години фирмата ми се занимаваше с монтаж и сервизиране на таксиметрови апарати.

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Стана ясно какво има впредвид Malone с гумите, но едно дребно уточнение от мен - доколкото ми е известно понятието "цол" при гумите, се свързва с ширина на джантите. В случая далаверата се прави с височината на борда на гумите, а не с цоловете на джантите

16. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@Lupus
    Няма какво да мисля.
    Промяната на размера на гумите води до бъркане в джоба. Без дори да докосна апарата.
    Намалява константата математически, проста сметка.

И ... не съм сигурен, че си се занимавал точно с въвеждане на константата при таксиметрови автомобили. Не знам за кои години ми говориш, но откакто се помня, това е услуга извършвана от ДАМТН [Държавна агенция за метрология и технически надзор].
    Освен да си се преборил за някаква оторизация да работиш от тяхно име, но честно казано се съмнявам. Не се съмнявам че можеш, а не вярвам, че държавата ще пусне кокала в твоя полза.
    Другия вариант е да си го правил в областта на мъгливия бизнес, но доколкото те познавам, това ми се струва още по съмнително от горното.

@MitkoS
    И с rim diameter Митко се свързва мерната единица цол или инч.
    И не знам защо си го задраскал това по-горе. Принципно си прав, математически външния диаметър на гумата влияе върху константата. Аз използвах размера на джантите, вътрешния диаметър [rim diameter] на гумата, тъй като можеш да постигнеш много повече със 17 цолови джанти и нископрофилни гуми, отколкото със същите 13 цолови, с които караш и "високи" гуми. Просто няма толкова високи, че да достигнат нископрофилните 17-ки.

17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    @Lupus
    Няма какво да мисля.
    Промяната на размера на гумите води до бъркане в джоба. Без дори да докосна апарата.
    Намалява константата математически, проста сметка.

И ... не съм сигурен, че си се занимавал точно с въвеждане на константата при таксиметрови автомобили. Не знам за кои години ми говориш, но откакто се помня, това е услуга извършвана от ДАМТН [Държавна агенция за метрология и технически надзор].
    Освен да си се преборил за някаква оторизация да работиш от тяхно име, но честно казано се съмнявам. Не се съмнявам че можеш, а не вярвам, че държавата ще пусне кокала в твоя полза.
    Другия вариант е да си го правил в областта на мъгливия бизнес, но доколкото те познавам, това ми се струва още по съмнително от горното.
    @Malone,
    Говоря за времето от 2000 до 2003г. Въвеждането на константата ставаше от оторизираните фирми за монтаж и сервиз на таксиметрови апарати. Бяха приети два метода за измерване на константата - чрез стенд или чрез сертифицирана от метрологията еднокилометрова отсечка. Тогава се извърши задължителната смяна на механичните апарати с електронните с фискална памет. ДАМТН само извършваха проверка на стенд дали въведеното отговаря на истината.
    Това за гумите е вярно, още веднъж го потвърждавам. Даже записвахме в сервизната книжка на апарата с какви гуми е.А за това дали съм се занимавал с това - да и във форума има хора които го знаят. Питай например Wise, те също се занимаваха с това. Ами беше си не лош бизнес, докато големите таксиметрови фирми разбраха, че така не могат да правят големи машинации с фискалните памети и оборота и не си направиха свои сервизни фирми. Задължиха всички таксиджии да се пререгистрират в тях, иначе не им заверяваха книжките.

18. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Разбира се че ти вярвам, просто казах, че се съмнявам държавата да е изпуснала кокала, но както ми описваш процедурата, явно си е оставила доста и за нея по него време.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 17:48
  2. Отговори: 4
    Последно: 16-01-12, 00:07
  3. Отговори: 6
    Последно: 15-09-10, 18:53
  4. Терзания - аспиратори - "Eurolux MOSAIKO PRO Vario" vs "Faber Perla"
    От observer във форум Бяла техника
    Отговори: 5
    Последно: 26-11-07, 11:56
  5. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 11:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе