Първоначално публикувано от
FearMe от вчера ми се иска да задам един въпрос, но не знам на кого, защото явно трябват сериозни познания в месопреработката...
купувам си аз пакет от около килограм и нещо свинско бонфиле (замразено). е да, вижда се да е с лед, но нищо фрапиращо
по време на размразяването (бавно) се отделя малко вода, но не е като да е плувнало, както бях качил преди време тук едни снимки на риба
преди да се размрази съвсем, за по-лесно рязане, режа аз въпросния голям къс на пържоли, дебели някъде между 2.5 и 3 см, като ще бъдат печени на преса, тип гофретник. докато се затопля въпросният уред, 3-сантиметровите пържоли започват да пускат повечко вода, което категорично не може да се обясни с изтичане на околоклетъчната влага
слагам аз вече доста по-тънките резени (видимо не повече от 2 см) за печене, като процедурата е да се запечатат светкавично от двете страни едновременно, а по средата да се изпекат с влагата.
за броените минути, нужни за въпросното изпичане, пържолите изтъняха до не повече от 0.5 см
напомням, започнахме с 3-сантиметрови резени, свели се до 0.5 см
първоначалната буца месо, голяма колкото 3 юмрука, след изпичане остана някъде колкото нормална порция за 1 човек
та, въпросът ми е, как, аджеба, са успели да натикат ВЪТРЕ в месото толкова вода, след като изрично нямаше дупки за шприцване като при пилешкото?!