Макар и стар поминък, гурбетчийството, наред с имиграцията се отприщиха с нова сила напоследък. Щом и открито по медиите се заявява, че парите, наливани в БГ от българите в чуждбина имат огромен дял в икономиката...
Хайде, споделяйте - кой, къде е бил или смята да заминава, не е задължително да се казва какво е работил. Какво смята за работата в чуждбина и др.
Съвети от стари кучета ?
Сигурно аз трябва да съм първи. Пет годинки в САЩ гърч и мизерия. Оцелих подема в строителството в БГ преди 4-5 годинки и се подлъгах да се върна в БГ. Като че ли съм отгатнал прясния съвет от преди седмица на ББ и преди 2 години налях всичко до стотинка в ново начинание. Щом пиша тук, ясно е какво се е случило по-нататък. Опитвам се да замина възможно по-скоро някъде, само че този път по-наблизо, най вероятно в UK. Направих извод за себе си, че така и така мизерствам, поне да падат $$. Идва въпросът със стабилната фирма, която трябва да ме изнесе за чудбина, т.к. ежедневно има изгоряли - я с капаро, я стоварени някъде си на гарата и до там...

Обаче не можах да се отърва от българския стремеж за "скатаване" на работа. Много ми тежеше това почасово заплащане, където не можеш една цигара да изпушиш през работно време. Предпочитам да безделнича тук за малко пари, от колкото да ми спукат гьона в чуждбина ( имам предвид USA или Канада или UK), като заплащането не е кой знае колко добро, ако работиш легално, особено неквалифицирана работа, имайки предвид, че се плаща квартира и цената на здравните услуги е убийствена. И на последно място, човек винаги си остава "пришълец" в чуждата държава, познават го по акцента и името. Затова всички познати в UK си наименоват децата с английски имена - за да се слеят по-лесно с местните, а старите си остават едни аутсайдери със странно държание, навици, говор и култура - нещо като нашите цигани.