Не са ми ограничени ресурсите Чел съм и Юнг и Декарт, така ми се случи в живота.
Все пак позволете ми да анализирам и вадя собствени изводи. Аз заявих многократно , че дълбоко уважавам хората, които искрено вярват-някак си обратната връзка не се получава, за съжаление.
Нито се опитвам да отнемам на някого вярата, нито пък да налагам собствено виждане. Ако не можете да приемете, че хората са различни в разсъжденията си - няма как да се води смислена дискусия.
Всеки, който се определя за "вярващ", някак срамежливо отказва да сподели каква е религията, която изповядва. Остава едно усещане, че има " Бог", но няма как да се обясни и всеки си е направил собствена църква. Ако това ви устройва да функционирате в обществото-окей! Но не мен просто не ми звучи убедително... Съжалявам, но понякога хората са:
Този пост е редактиран от stainway; 20-09-18 в 03:04.
Само да вметна нещо относно християнската религия. В нея е прието триединството - Бог отец, Божия син (Христос) и Светия дух. Те не случайно са разделени, всеки със своята функция. От тук вече всеки може да си направи избора в какво и до колко да вярва. Смешно е да се сравняват понятията и тяхното разбиране и възприемане по време на средновековието и сега. И науката, и философските учения са отишли много по-напред в разбирането на света, както в материален, така и в духовен смисъл. Да и сега има хора на "сляпата и безрезервна вяра", както и хора-компютри, които са ограничени в рамките на вкарания в тях софтуерен алгоритъм. Но никой още не е създал "мислещ компютър" нали?
Сори , но не е така. Всяка религия си има догми и трябва сляпо да се вярват , за да кажеш ,че я изповядваш. Триединството на бог не можеш да разделяш и да вярваш в каквото си искаш. Иначе не си християнин , а еретик или сектист, а това за религиозните свещенослужители е по-лошо от атеист.
Така е било, сега не е така! Религиите също са претърпели развитие (като всяка друга идеология) и са станали доста по-гъвкави. Тази гъвкавост има определени граници, които не се нарушават, за да не падне цялата конструкция. То е като да правиш ремонти по къщата си. Можеш да префасонираш до някъде конструкцията, да пребоядисш стаите, ама не и да рушиш носещите колони.
колко удобно би било за цялата вселена, ако "пи" беше равно точно на 3!
еееех....
@stainway - Нали ти казах, че е интимно това с Бога! Как очакваш да има разговор, когато тази дума породи в теб единствено мисли за маструбация?!... Нещата са близки до науката...едни учени след изследвания ти казват яж чесън ежедневно, други правят други изследвания и ти казват - в никакъв случай не яж чесън ежедневно...трети - не пуши, че рак...четвърти - пушачите много по-леко преживяват инфаркт защото....и т.н. Не ни се връзва математиката за гравитацията и масата на вселената - готово - има тъмна материя и тъмна енергия, колко ни трябва за да ни паснат изчисленията? 96% - готово -.....нещо друго не ни се връзва - щтрак и отговора е тук, има паралелни вселени, в които безкраен брой @stainway-чета изживяват всяка възможна вероятност...тоест - там някъде има един ТИ - който е 100% ревностен вярващ и милиарди други, които са в различен процент вярващи...искаш монопол над въображението?
Ами като е интимно и несподелено ми беше обяснено...както и да е. Мислех, че е смешна аналогията и се извиних ако някой се е засегнал. Явно е било неуместно. А иначе изобщо не се напрягам-просто се опитвам да разбера кой в какво си вярва и как го практикува, защото оставам с впечатление, че си е голяма тайна, а аз съм любознателен от малък
За 80% от хората науката е като религията . Просто и се доверяват и не го крият. Други 19.99% мислят че я разбират, но всъщност със същата слепота се доверяват на казаното в учебниците от друг . И в единия и в другия лагер има фанатици, еднакво вредни и опасни . Та науката и религията, съвсем не са толкова различни, както някой смятат.
П.П. Процентите са около . Да не се хване някой за тях.
А останалите 00.01%?
Като заговорихме за проценти :
https://profit.bg/klasatsii/mezhduna...tateli-na-bog/
Този пост е редактиран от stainway; 20-09-18 в 21:03.
И какво доказва това? Във всичките тези държави, невярващите са малцинство. т.е. в останалите 252 държави, атеистите са значително под 10% от населението. Очаквам следващата ти пледоария да е относно това, че джендърите са сексуално-праведни. Дерзай, упражнявай се...
П.С. Изобщо, правиш ли разлика между невярващ и атеист?
Според теб допитване до 1000 души мъже и жени от държава, от които 50% лице в лице, а останалите 50% по телефон и онлайн ( стандартна практика за Галъп например ) абсолютно адекватно описва останалите няколко стотин милиона или милиард?!
оставете стъкмистиката
според всеки би се съгласил, че с течение на времето науката се оказва все по-права относно изводите, които прави по отношение на света, а религията се оказва все по-неправа
не бих направил радикалното заключение, че в крайна сметка наука:религия ще е 100% : 0%, но по важни въпроси като "пожелаване на жената на ближния" не съм склонен да спазвам християнските проповеди
Този пост е редактиран от Tommorow; 21-09-18 в 00:21.