Страница 79 от 99 ПърваПърва ... 2969777879808189 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,171 до 1,185 от общо 1485
Like Tree550Одобрявам

Отдавна не сме коментирали църкви и религии

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #1171

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Ще мешаме ли тъмната енергия и тъмната материя....или ще да го караме само на "око да види, ръка да пипне"?

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #1172

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    badr, много ще те замоля да не намесваш общата теория на относителността в нещо, където тя ИЗОБЩО не е замесена...

    това, което искаш да кажеш, но не ти се получава, се нарича "барицентър", формулирано е от Нютон и е известно на всеки, който поне малко се интересува от астрофизика...
    Тържествено обещавам, там където ОТО изобщо не е замесена, да не я намесвам.В случая обаче съвсем не е така.Тъкмо напротив, дори упоменатия от теб пример с център на масите се явява частен случай, при който наблюдател намиращ се в този център ще вижда, че и двете тела описват окръжности около него.
    Така че на мен ми се получава, но въпросът далеч не е в това, а в претенциите на атеистичното мислена за рационалност, научност на аргументацията.А от такава няма и помен.В медийното и интернет пространството е пълно с подобни аргументи, формира се парадигмален наратив който представя аргументите на теистите като глупави, зловещи,несериозни, детски и т.н. Точно казуса около Галилей е показателен за този начин на внушение.Колкото и да е тъжно някому, църквата е била права, а Галилей е сгрешил.


    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    отново искам да наблегна на факта, че незнанието не е оправдание
    респективно незнанието не може да бъде използвано в доказване на едната или другата теза
    О за можене - може.И не само може, но и широко се използва.В квантовата механика принципа на неопределеността(незнанието) се явява доказателство.
    Признавам обаче, че ми убягва връзката на въпроса с темата.



    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    най-добре е да се уточним за вас "бог" физическо явление ли или мисловно
    от там насетне ще можем да ограничим дискусията в плоскостта "ако е физическо, къде са доказателствата, ако е умствено, следва ли да приемем, че 'бог' съществува по начина, по който съществуват физическите и енергийните обекти"

    (припомням за дуализма "вещество-енергия", който явно също е непознат на мнозина тук, както и факта, че енергията също е доказуема като реално съществуваща. казвам го не за друго, а защото когато някой ми тръгне да ми обяснява, че "бог" бил енергия или вибрации, молбата ми да бъдат демонстрирани е точно толкова изпълнима, колкото интерференцията както на вълните /енергията/, така и на електрона /материята/)
    Трудно е да се направи такова уточнение.У мен възниква асоциация с такава формулировка на въпроса: А какво се явява двигателя - болт или ос? Очевидно е, че двигателя надхвърля болта и остта и не може да бъде изразяван в пълнота чрез тях.
    Така и Бог надхвърля всяко физическо и умствено явление, а знанието за начина по който той съществува надхвърля всяко възможно човешко познание.
    Lupus и ivodivo харесват това.

  4. Kx
    Kx е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    968
    #1173

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Значи Бог е нещо като дефиницията за безкрайно голямо число в математиката, Колкото и голямо число да си намислим, то е по-голямо от него.
    Не можем да го разберем не можем да комуникираме с него , значи все едно го няма . В такъв случай какво значение има дали го има или няма ?

  5. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2017
    Живее в
    Хага
    Мнения
    2,433
    #1174

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Явно сте чели тази книжка:
    https://www.amazon.com/Galileo-Was-W.../dp/0977964000

    Все пак нека се уточним. Ако ще се пънем с Айнщайн, то тогава земята не орбитира слънцето, слънцето не орбитира земята. Двете обикалят центъра на масата, известен като барицентър. От друга страна няма никаква точка във вселената, която може да се разглежда като фиксирана референтна точка.Може да е топче за пинг-понг поставено някъде между 2 галактики В този смисъл-да Галилей не е бил абсолютно прав, защото слънцето не е център на вселената, но как може да се твърди абсолютно, че земята е такъв център?
    Но примера, който бях дал с Галилей е по-скоро за това как църквата се е противопоставяла на всяко " различно" мнение относно нейната доктрина за света с единствения довод, че така е рекъл "Бог".
    Проблемът на религията е, че залага на нещо константно , което не се движи, променя, еволюира...Вършило е работа през вековете, но дали ще върши работа и в бъдеще време?
    Разбира се може винаги да се използва като носител на морал и някакви нравствени ценности, но хората са социални животни и могат сами да си изграждат такива правила и норми на поведение-както и са го правили с измислянето на религиите. А дали някой се чувства " обожествен" си е май вътрешен процес на индивида. Не мисля, че целта на дискусията е да накланя плоскостта . В крайна сметка всеки е в правото си да избира в какво да вярва или не.

    П.П. Все пак бих оставил децата на мира-нека в по-зряла възраст сами преценят в какво да вярват или не- те се раждат без идеята за "Бог".





    Прикачени изображения Прикачени изображения
    • Тип файл: jpg 3.jpg‎ (19.5 KB, 326 Прегледи)
    Този пост е редактиран от stainway; 18-09-18 в 01:04.

  6. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #1175

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Винаги ми е било смешно, когато разбиранията на човека за нематериалното, духовното и в крайна сметка за Бог някой се опитва да напъха в тесните дрехи на съвременните или миналите научни познания.Никой ли не забелязва, че представите ни за материалния свят непрекъснато са се променяли през цялата човешка история? А идеята за нематерилното, духовното, за Бога винаги е съпътствала развитието на човечеството? Задайте си въпроса защо е така.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2011
    Мнения
    1,173
    #1176

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    За себе си съм намерил отговор - човек през цялата си история е измислял божества за да:
    1. Си обясни непознатото - гръмотевици , светкавици , урагани , болести и прочее.
    2. За да намира изкупителни жертви - всеки , който не вярва в моите божества е виновен за всички беди и трябва да бъде въведен в правата вяра или изклан, като след това му взема имуществото.
    3. За да оправдава собствените си грешки - няма значение дали мамя, крада , убивам - бог ще ми прости.
    4. Може би най-важното - да управлява паството и да го цеди.

  8.  
     
  9. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #1177

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    или може би заради 80-те %...

  10. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #1178

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Аз пък знам къде се крие бог в човешкото 3D-пространство - на една планета разположена симетрично на Земята спрямо Слънцето, за която планета и нейното съществуване, земното човечество все още нищо не знае !
    Да бе да, видях я насън снощи тази планета, вЕрвайте ми, там е !

    И оттам раздава нареждания за движенията на атомите. Упс (!) грешка, за движението на електроните и позитроните и всичките му там божествени елементарни частици. (Упс (!), за малко да напиша елементарни глави)

  11. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #1179

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    това последното малко агресивно прозвуча...

    искам само да уточня две неща

    първото вече го писах - нямам проблеми всеки да си вярва в каквото си иска, стига да не прави неща, които гласовете в главата му казват да прави в името на ЧУЖДОТО добро, като например да ми резне главата, за да ми дойде акъла в нея или да ми пуска брошури в пощата, в които съвсем мирно ми се казва да хукна към кръста, ИНАЧЕ!

    второто е, че съм пределно наясно, че въпросните две гледни точки са несъвместими една с друга и нещо по-важно: че преминаването от единия към другия "лагер" е практически почти невероятно, защото мисловният инструментариум, с който всеки защитава позицията си, е несъвместим с този на събеседника

    това, което поначало исках, но никой от вярващите не си направи труда поне да опита, а бях обвинен в генетично несъвършенство, структурна недостатъчност и интелектуална такава, бе да бъда убеден, че "бог" съществува, за да мога и аз да приема съществуването му

    силно ме притеснява фактът, че "бог" започва да съществува за вярващите тогава, когато като малки деца им е било казано, че съществува, точно както дядо коледа and shit...

    не искам да приема, че бог се разкрива пред вярващите само когато са невръстни, впечатлителни и авторитетът на родителите им буквално индокринира съзнанията им

    помолих се нееднократно тези, които вярват да ми помогнат и аз да повярвам, но явно любовта, която бог им повелява да проявяват към ближния им, не се разпростира върху спокойното и рационално привличане на нови души към лоното на вярата


    и така, за пореден път моля:

    опитайте се да направите така, че да стана един от вас

  12. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #1180

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    второто е, че съм пределно наясно, че въпросните две гледни точки са несъвместими една с друга и нещо по-важно: че преминаването от единия към другия "лагер" е практически почти невероятно, защото мисловният инструментариум, с който всеки защитава позицията си, е несъвместим с този на събеседника
    Така ти се струва понеже твърдо вярваш на науката и логиката като нейна дружка и всичко не открито заклеймяваш като невъзможно и особено в духовен аспект а там науката все още е неразвита... Сигурен съм дори, че разделящ хората на такива с над средното IQ като атеисти и останалите които си обясняват феномените с Бог - но грешиш! А наивните ти желания от сорта око види и ръка да пипне за да повярваш в Бог - без коментар!
    Споделял съм и по рано - бях атеист и мислех, че всичко е физика. Духовното ми изглеждаше меко казано странно и да не ползвам по тежки думи... Няма да се впускам в обяснения как си промених мисленето, нагласите към духовното и за вярата в съществуването на висш разум. Но който иска да получи доказателства ще трябва да се отвори за иначе така изглеждащо невъзможно да има Бог и да търси извън науката (докато самата тя е сляпа за духовното)... Доказателствата са косвени по обясними причини!


    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    силно ме притеснява фактът, че "бог" започва да съществува за вярващите тогава, когато като малки деца им е било казано, че съществува, точно както дядо коледа and shit...
    Аз бях невярващ! Докато приемах света само като физичен...

  13. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2017
    Живее в
    Хага
    Мнения
    2,433
    #1181

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    justify одобрява това.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #1182

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Цитат Първоначално публикувано от stainway Виж публикацията
    Т.е. може би се заглушава комуникацията на отделния индивид с "кораба майка"
    justify одобрява това.

  16. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #1183

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    ааайде пак се започна

    да разбирам ли, поддържаш две от следните тези:

    1. за да повярвам, трябва първо да повярвам, след което да приема вярата си като доказателство за самата нея?
    2. науката трябва да се откаже от принципа за научен скептицизъм и да приеме дадени хипотези за верни "просто защото така", без да изисква от тях да е възможно да бъдат наблюдавани и възпроизвеждани в реалния свят?

  17. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #1184

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    ааайде пак се започна

    да разбирам ли, поддържаш две от следните тези:

    1. за да повярвам, трябва първо да повярвам, след което да приема вярата си като доказателство за самата нея?
    2. науката трябва да се откаже от принципа за научен скептицизъм и да приеме дадени хипотези за верни "просто защото така", без да изисква от тях да е възможно да бъдат наблюдавани и възпроизвеждани в реалния свят?
    Не.

    по т.1 - не да повярваш а да се отвориш към нещото където науката така и така не е развита там! Да си кажеш все пак нещо което е непознато не значи че не съществува! Има хора със способности - ако толкова искаш за нещо да се хванеш - потърси такива хора - все нещо ще научиш от тях, макар и да не са учени

    по т.2 - абсолютно не. Науката си е наука към момента не е изследвала духовното или поне аз не знам да има в тази област постижения! Та докато тя отсъства ще се наложи да търсим по друг начин какво що... Може би единствената критика към науката като такава, че се занимава изцяло с физичния свят и тотално е пренебрегнала духовния - все пак единия е доста по осезаем от другия!

  18. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #1185

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    силно ме притеснява фактът, че "бог" започва да съществува за вярващите тогава, когато като малки деца им е било казано, че съществува, точно както дядо коледа and shit...

    не искам да приема, че бог се разкрива пред вярващите само когато са невръстни, впечатлителни и авторитетът на родителите им буквално индокринира съзнанията им

    помолих се нееднократно тези, които вярват да ми помогнат и аз да повярвам, но явно любовта, която бог им повелява да проявяват към ближния им, не се разпростира върху спокойното и рационално привличане на нови души към лоното на вярата


    и така, за пореден път моля:

    опитайте се да направите така, че да стана един от вас
    Храмовете са пълни с бивши атеисти. Ако попиташ свещениците, сигурно знаят истории за невярващи и скептици станали християни.
    Според мен хората стават вярващи така - когато е млад и зелен, човек е много горделив, самонадеян, самоуверен в себе си, не вярва в нищо друго, освен в собствените си сили, докато в един преломен момент не го застигне някоя непреодолима беда, с която не може да се справи. Тогава в отчаянието си хората решават да се молят на Бог за помощ, Той им помага и те стават вярващи.

    Така че няма нужда ние да се опитваме да те правим част от каквото и да е...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 79 от 99 ПърваПърва ... 2969777879808189 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 15
    Последно: 26-04-11, 15:17
  2. Asus- отдавна не са това което бяха !
    От Mr.TECHNO във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 11
    Последно: 17-04-07, 11:10
  3. Отдавна не сме се събирали в София
    От Sunny във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 59
    Последно: 27-08-03, 08:59

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе