Аз съм с двете ръце "за" панели с ниско КПД:
- Господарю, стрелите им са толкова много, че закриха слънцето...
- Чудесно, така ще се бием на сянка.
Не знам сикоя страница вече продължава да се твърди, че какво пък толкова като са с умряло КПД, просто си слагаме повече панели с еднократен разход и.... няма такова понятие еднократен разход. Ами стойността на земята. Нещата при фотоволтаичните паркове не са еднозначни на "турнах си мамо 3 фотоволтаика на терасата да си зареждам мобилните шитни, щото много исках да започна нещо модно,а педераст ме достраша". Както не еднозначно дали на телефона си имам високоефективна батерия вместо за същата цена 10 нискоефективни батерии за да си ги менкам. Високото теоретично ( или в лабораторни условия) КПД не значи високо КПД в реални условия, там на полето,където са десетки факторите намаляващи ефективността - ъгли на падане, замърсяване, сенки,облаци... Високото лабораторно КПД позволява да се достигне прилично КПД в реални условия и това е смисъла на напъните в тая посока. Знаете ли, че в PV парковете панелите непрекъснато се мият и чистят....непрекъснато,това са хора,оборудване, разходи....инветори гърмят, застраховките са сериозно перо, някъде бях чел анализи,че в първите 5-6 години в изградени паркове на Сименс 18-25% от панелите са били подменяни ежегодно защото дефектирали, парковете поддържат на склад голямо количество електроника и резервни модули за да реагират своевременно, че Бог високо, а Китай далеко. Разбира се сектора се учи и променя, цените падат, качеството се вдига и един ден нещата ще се случат,но се съмнявам схемата да бъде "всяка жаба с фотоволтаик". Дали ще е като в Австрия, дали с общи за селището банки за енергия, където всеки ще внася и ще тегли,когато му е нужно. Системата "аз съм самостоятелен" винаги ще е изкономически неизгодна в сравнение със споделената. Да кажем аз съм с хубава къща, цялата с перки и панели и съм "е...мамата на всички ерп-та"...обаче ме няма например седмица, топим си задниците на малдивите. Къде отива енергията която ще добия, ден първи на липсата ми и акумулаторите са заредени, после? Не е ли по-добре да я внеса в общата банка, други да я ползват ( такива които например поради инфраструктурни дадености не могат да участват във ВЕИ патакламата,ората в градовете ) а аз ще поползвам от други когато се прибера за да има глобален смисъл от това. Нали идеята е да се бори глобалното затопляне или застудяване каквото решат там....Инак истерията по ВЕИ ще си остане само мода за по-заможните и за редица бедни жаби-новиночетци по форумите.
Защо не са ни работа ВЕИ-тата засега? Защото поради динамиката в сектора, нещата се обличат и с много интересен финансов проблем. Какво се случва с PV парк изграден 2009 съпоставен с такъв изграден само 5-6 години по-късно като се има в предвид долната графика и какво ще е след още 5-6 години. Разбира се нещата няма да поевтиняват до безкрайност нито ще са с тази динамика, вероятно след 15-на години ще се смеят над плиткоумните днешни решения, така както сега се смеем на ерата на сателитните чинии и ланките, малоумно накичени грозни фасади, нискоефективни кабели и жици стърчащи от всевъзможни дупки... :
US Solar Photovoltaic System Cost Benchmark: Q1 2016
Аз първи ще си направя къщата "джам и огледало" когато математиката ми докаже, че има реален смисъл от това, дотогава...как беше:
Gold Leader: They're coming in! Three marks at 2-10!
Gold Five: Stay on target.
Gold Leader: It's no good, I can't maneuver!
Gold Five: Stay on target.
Gold Leader: We're too close!
Gold Five: Stay on target!