Tommorow,
Хайде да разгледаме следния пример, в който аз ще съм глупак номер 1 (съкратено Г1), ти ще си глупак номер 2 (съкратено Г2) и да видим накрая на примера кой е по-големия глупак !
Разбира се, аз ще следвам разсъжденията и стратегията описана от мен в предишните постове, а ти разсъжденията на Лупус (не си предложил твои, та за това неговите).
Примера е такъв:
1. Абсолютно еднакви начални условия и за теб и за мен - всеки от нас има къща с 200 кв.м. двускатен покрив, при който покрив заради изложението само единия скат от 100кв.м. става за монтаж на соларни панели. И двамата сме уплътнили дворовете с беседки и басейни и е невъзможно там да сложим соларни панели - единственото място е на покривите.
За удобство, да приемем, че:
- в рамките на 24 часа и двамата имаме голяма консумация на електроенергия, без да се интересуваме нататък защо е голяма - дали зареждаме акумулатори, дали заваряваме с електрожен, дали подгряваме басейните си, или нещо друго.
- за удобство да означим с СЕ слънчевата енергия която "попада" върху 1 кв.м. покрив за 24 часа.
- пак за удобство, да означим с МaxСЕ маскималното количество слънчева енергия, която можем да извлечем със соларни панели (в рамките на 24 часа) от нашите идентични къщи. Тъй като отписахме дворовете, то единственото място където можем да разположим соларни панели са покривите, т.е.
1брой MaxCE = 100 x CE = 100 броя CE
Съгласен ли си дотук (питам, щото надолу почват различията) ?
2. Ти си монтирал на твоя покрив панел с размер 1кв.м с КПД на преобразуване 30%. Т.е. спрямо 1 брой CE имаш КПД 30%.
И следвайки стратегията на Лупус, не монтираш повече панели, щото чакаш да се развие технологията и да се вдигне КПД.
3. Аз понеже (по дифолт) съм по-големия глупак от двамата, следвайки моята стратегия съм монтирал на покрива 10 панела всеки с площ 1 кв.м., на същата единична цена, т.е. на мен ми е струвало 10 пъти повече. Само че моите са по-дървени и са с КПД на преобразуване 15%, т.е. спрямо 1 брой CE имам КПД 15%. (Ужас, 10 пъти повече пари, а двойно по-ниско КПД)
4. Двамата с теб сядаме да играем табла и в един момент решаваме да изчислим кой колко добре оползотворява покрива си.
Смятаме, смятаме, смятаме ... и виждаме, че:
при Г2 (Г2 това си ти) сметката излиза така - Г2 оползотворява 1 кв.м. което е 1 СЕ (от възможни 100 СЕ) по КПД на преобразуване на панела 30%, което изчислено спрямо целия покрив е 0,3%, т.е. Г2 постига КПД по отношение на покрива е 0,3% (КПД 0,3% спрямо MaxCE)
а при Г1 (Г1 това съм аз) сметката излиза така - Г1 оползотворява 10 кв.м. което е 10 СЕ (от възможни 100 СЕ) по КПД на преобразуване на панела 15%, което изчислено спрямо целия покрив е 1,5%, т.е. Г1 постига КПД по отношение на покрива е 1,5% (КПД 1,5% спрямо MaxCE)
Т.е. по отношение на площта на покривите ни и максималната възможна енергия за оползотворяване, твоето КПД е пет пъти по-малко от моето, въпреки, че твоя панел сам по-себе си има двойно по-добро КПД спрямо моите.