Ха-ха. След тази статия има ли още мераклии за фотоволтаици?![]()
След година две ще четем новини за новото покривало за коли "изплетено" от "соларни нишки и тъкани".
Или пък направо вградени в покривите (таваните) на колите соларни панели, които правят частично зареждане още докато караш ... тук вече високото КПД на соларния панел ще е от съществено значение ясно защо (пиша го в случай, че някой го интересува).
А за другото - въобще не го казвам иронично.
Интересно не виждате ли противоречието в масово използване на електрически автомобили и соларни технологии?
Да поразсъждаваме.
1. За колите, ползвани за дълги преходи трябва мрежа от зарядни станции (които постепенно да изместят бензиностанциите и газстанциите) както и бърз процес на заряд. Зареждане със соларна енергия, произведена на място в 99% от случаите е илюзия. Никой няма да ти дава безплатно такава енергия, при положение, че държавата я купува задължително и на преференциална цена. Върху нея ще се начислява и такса пренос, както и загуби от пренос и преобразуване.
2. За градските автомобили има други проблеми - липса на достатъчно място за соларни централи (покриви и дворове) както и разминаване във времето на добиване и ползване. Зареждаш нощем - то пък няма слънце. Караш денем и не ти е до зареждане, работата не чака!
3. И в двата случая опираме до огромни, скъпи и с ограничен живот акумулаторни батерии, за междинно съхранение на енергията.
Личното ми мнение е че алтернатива на замърсяващите въздуха горива - дизел и бензин, са природния газ и метана. Отработени технологии, не е нужна смяна на автопарка, лесен трансфер и съхранение. В Черно море има огромно количество метан, има и много добра българска технология на извличането му. И в държавата, ако е останал и капка здрав разум ще инвестира в тези две дадености.
И когато четете разни статийки, често писани от неуки журналисти имайте в предвид, че между полученото в лабораторията и масовото ползване на един продукт пътя е труден и много, много дълъг. За всеки случай се и ослушвайте дали не бълбукате твърде силно от налятата ви отзад лимонада!![]()
Струва ме се не отчитате (поне някои), че колонка за зареждане може да се сложи пред/на всеки/ко паркинг/парко-място/дом/мол и т.н. и не е необходимо задължителното и скъпо изграждане на "бензиностанция" ... нещо което между другото вече се случва и без разните там поощрения от държавата . Колкото по-масово е производството , съответно ще падат цените на крайният продукт (автомобили/акумулатори) и ще има прогрес и в самите технологии - акумулатори и зареждането им ...
Не са идеални , то и идеални няма , но според мен 80% от потребителите ще им е достатъчен 700 км пробег и цени до около 25000€ (Голф клас) ...
Казва се клас Нисан Листо ( Nissan Leaf )!
700 km е добре за пробег с едно зареждане и цена на автомобила под 20000 евро !
Хайде сега сметни колко енергия ще ти трябва за да ги изминеш тия 700км и за колко време ще я "прелееш" в акумулатора на колата. Направи съпоставка същото количество енергия (под формата на бензин, дизел, газ) при същия разход на енергия за колко време се пълни в резервоара.
Не се косете.Някои от нас са родени в робство и няма да устискат до обетованата земя.Ще пукнат в пустинята преди това, озлобени от живота си, плюещи по всичко и повдигайки самочувствието си с високопарни думи и изрази които според тях демонстрират "интелектуалното им превъзходство" над останалите във форума а и извън него компенсирайки комплексите насъбрани през годините и създадени от жените им ...
Докато те с подигравателна ирония злобно "доказват" на себе си колко са интелигентни и с колко превъзхождат другите, други без злоба създават нови технологии, творят и градят тухла по тухла бъдещето на човечеството, такова каквото те го виждат и в което озлобените няма да устискат да доживеят, защото комплексите и злобата вече са ги убили, но те просто още не го знаят ...
Други родени в робство ще доживеят обетованата земя и ще й се радват и изживеят в нея остатъкът от живота си.Тези със злобата в душата си няма да устискат със сигурност - тя ще ги е отровила много преди това...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Покривът 10 на 15 метра ще излиза около 20000-25 000 лева с монтажа.Засега.
В последните 300 години прогресът и развитието на човечеството се движи от аритметична към геометрична прогресия и е все по-близко до последната.
Аз лично винаги бих предпочел енергийно независима къща извън града сред природата, отколкото "килийка" в някой "кошер".
Съседи не ми трябват, особено като имам предвид опита ми през последните 10-на години.Всички селяни се юрнаха да живеят на центъра ...
А ако автомобилите ми се зареждат от собствен източник на ел.енергия, то и пътуването ще ми е почти без пари.Четиридесет минути в едната посока бих ги жертвал на ден за живот без идиоти, простаци и олигофрени покрай мен поне в личният ми живот...
По е интересно как коментираш интересния факт ! Германия е фактор в Европа и може да си позволи всичко , капиш ! Ако - не , сори , акъл безплатно не наливам !