Страница 77 от 85 ПърваПърва ... 27677576777879 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,141 до 1,155 от общо 1261
Like Tree199Одобрявам

Екология, възобновяеми източници на енергия и Глобалното затопляне

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Отговор: Екология, възобновяеми източници на енергия и Глобалното затопляне

Изяснихме вече, че за да го прави Германия, то или там има дотации, или такса опаковка е десетократно по-висока отколкото тук ( ... , или и двете заедно).
    Няма начин при такса опаковка 20ст за 1кг стъкло (каквато е в България), pfand-апарата да ти даде 25 цента за 1/3 кг.

Има три начина, по които в Германия може да става това с pfand-апарата (да ти даде 25 цента за 1/3 кг):
    1. или с дотация
    2. или такса опаковка най-малко до 76цента за килограм.
    3. третия начин е първия два накуп

Ще намериш ли четвърто обяснение на случващото се в Германия, такова, че да е различно от предните три ?

Та простички са нещата ... и аз това казвам.

... И понеже си посочил Германия, като пример който искаш да бъде реализиран и тук, то простичките следствия са такива:
    1. дотация - дотацията се плаща от данъкоплатеца. НЕ СЕ ПЛАЩА ОТ БОЙКО БОЙКО БОРИСОВ ИЛИ ОТ ДЪРЖАВАТА. (Държавата е само в ролята на диспечер.)
    2. по-висока такса опаковка - по-висока цена на биричката
    Този пост е редактиран от MitkoS; 11-05-19 в 16:35.

2.  

3. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Аз принципно съм практик човек и вярвам, че всеки би бил по-еко ако му е по-лесно. Хомото има пословична черта в характера си и я е "да търси лесното"
    Ето един начин нещата да се подобрят...да започнат да се случват
    Нека огледаме т.н. битови отпадъци:
    Какво имам на входа?
    условно 5 торби с разни неща за ядене и продукти за хигиена ( лична и обща )
    Какво следва:
    Една торба се поставя в кошчето на терасата и целия ежедневен отпадък заминава в нея.
    На следващата сутрин тази торба( торби ) се занася до регионалната кофа за боклук и потъват в нея....всичко калабалък.
    Основният гаден отпадък са... остатъците храна, обелки и т.н. органичен отпадък
    Освен нея имаме опаковки хартиени,пластмасови ( стъклени ) и разни найлончета...
    Не е проблем да ги разпределя в кофите за разделно, но няма как щото в общата ми найлонова торба всичко е овъртяно с ...да излизам с 3-4 торби не ми е вариант, (хомото-лесното) а и терасата ми не е на цветанов, доста по-малка е...
    Ако обаче се въведе практиката под всяка мивка да се поставя мелница за органични отпадъци, които да заминават директно в канализацията към пречиствателната станция, където биха могли да се отделят и продават като компост нещата ще се подобрят.
    В найлоновата ми торба, която всеки ден изхвърлям ще има само празни опаковки и чисти найлони....и не ми представлява никаква трудност да разпределя н място по разделните кофи.
    Общата кофа няма да вони или просто няма да я има...
    Кварталната хигиена ще се подобри, защото нито хора, нито животни ще се ровят в тези кофи за храна...просто такава няма да има.

Американски мивкови мелници за органичен отпадък са по около 350 лв. така, че не са пари за коментар...
    Този пост е редактиран от Tommorow; 11-05-19 в 16:38.

4. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

От статията стана ясно, че в Германия слагат 25 цента депозит за всяка опаковка. И е достатъчна да стимулира ненаучен още гастарбайтер да я върне/депонира където трябва. Няма дотация, няма особено оскъпяване при условие, че се върне обратно опаковката.
    В Германия, службата за извозване на битова смет определя месечна квота в кг. за всяко жилище и раздава маркирани торби за разделно събиране на всеки дом. При извозване стриктно се проверява съдържанието на всяка торба и ако има неправилно разделен отпадък - следва солена такса. Ако за месеца е надвиши общата квотата за отпадък - пак солена такса.
    Така е в Гемания с обратното изкупуване за многократно използване на стъклен амбалаж - тук
    И ето тук е изкупуването на всякакви еднократни опаковки.
    Този пост е редактиран от Kaar; 11-05-19 в 17:18.

5. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

От статията става ясно, че в Германия са реализирали едно към едно системата за изкупуване на употребявани здрави стъклени бутилки, такава каквато я помним от социалистически времена.
    Като изключим това, че насреща имаш апарат а не човек, то няма нищо друго революционно, но има едно-две еволюционни нещица спрямо преди 35г- отбелязване в касовата бележка на стойността на самата бутилка/опаковка, скенери за баркод, и др.

Относно това което пишеш за другите регулации по сметоизвозването и задължителното разделно изхвърляне на отпадъка от домакинството, то лично аз нямам кой знае какво против. И това може да се види и от всичко което съм написал до момента в тая тема.

... а линковете които си посочил, не си личи да са държавни инициативи, а са линкове на частни организации организиращи различни инициативи в разделното събиране, като едното от тях са pfand-апаратите. Което значи, че на тия организации "сметката е на плюс", без значение откъде идва този плюс (дотации или изкуствено определени цени за амбалаж).

ПП.
    Поправил съм перида от 30 години на 35 години.
    Защото преди 30 години май беше по-трудно и от днес да намериш работещ пункт който да ти даде пари за празните шишета от биричка.
    Този пост е редактиран от MitkoS; 11-05-19 в 18:30.

6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

между другото, преди... десетина (?) години раздаваха безплатни тройни кошчета за боклук, едно от които си взех и досега ползвам на балкона...

7. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

Не е необходимо да са на +
    Всичко това фирмите там го правят доброволно и по инициатива на правителството - не защото са на плюс, а защото допринасят за екологията и защото ако не го правят - глобите са кисели. Затова бях писал, че правителството преди да промени закон или въведе нещо за бизнеса - сяда на една маса с него и го обсъжда. Така има консенсус и за изпълнението после няма проблем. Фирмите там задължително членуват в браншови организации, следящи изпълнението.
    Германците не са открили топлата вода, ние го имахме това преди, но сега нещата са изкривени и държавата трябва да седне и обсъди въпроса с бизнеса. Нещо, което няма да стане. Затова стъклени бутилки ще се изхвърлят за преработка и ще си играем на екология. В Германия, при изкупуването на бутилки за многократна употреба - посредник м/у магазина и производителя е търговецът на едро. Тук това трудно ще стане, но не е невъзможно.

8.  

9. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Япония признава забавянето на глобалното затопляне

Според теоретиците за страшния съд на климата , температурите трябва да показват силна тенденция на затопляне, тъй като предизвиканите от човешката дейност емисии на въглероден диоксид нарастват експоненциално.Но температурните нива не показаха тенденция към затопляне. Това удря по идеята, че атмосферните концентрации на въглероден диоксид контролират температурата над островната държава – или, по същия начин – върху света.

11. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Нещо тъпо ми звучи, на базата на климата на отделна страна да се правят глобални изводи за климата.
    Гробалното затопляне затова е "глобално". Друг е въпроса има ли го, няма ли го, какви са причините (в случай, че го има).
    ... или журналиста и преводача са се оакали, или японците са полудели (не ми се вярва).

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS Виж публикацията
    Нещо тъпо ми звучи, на базата на климата на отделна страна да се правят глобални изводи за климата.
    Гробалното затопляне затова е "глобално". Друг е въпроса има ли го, няма ли го, какви са причините (в случай, че го има).
    ... или журналиста и преводача са се оакали, или японците са полудели (не ми се вярва).
    И графиката ли ти звучи тъпо?

13. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Я скийте 1997+ жегата на Виденов как се е отразила... Мамата си тракат социалистите ...

14.  

15. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow Виж публикацията

Я скийте 1997+ жегата на Виденов как се е отразила... Мамата си тракат социалистите ...
    Бъркаш! Баш пика е при Костов!

16. Senior Member Аватара на cable
    Тук е от
    Dec 2010

Не бях видял тази интересна тема,тъй като повече тук гледаме темите за техника.Та няколко думи по въпроса.
    Скоро си говорихме с един човек за кой каква вода пие,Аз обясних,че пия вода от чешмата с филтриращи кани,защото наливната вода стои в пласмасови бутилки(не от най-добрия вид)неизвестно време и не зная коя вода е за предпочитане.Освен това така е по-лесно,по-евтино,а пък и като видя коша пълен с10л. пластасови бутилки...на което човека каза,че ние двамата този проблем не можем да го решим,на което не ми се отговаряше...Та така е и с глобалното затопляне-всеки поотделно няма да го реши.
    Относно пласмасовите бутики-разбира се ,че има начин да се връщат стъклените и този начин е като се плаща депозит,размера рано или късно ще се уточни.
    Но,не си мислете,че и когато пием от стъклени всичко е ''еко''.Стъклените бутилки напр. в един пивоварен завод се мият с натриева основа.След това за неутрализация се изисква специална станция,която не е много лесна за изпълнение(при голям дебит на отпадъчните води).Неутрализира се с киселина.Ако не се извършва винаги процеса както трябва биологичната станция за отпадни води излиза от режим и.т.н.
    Тъй като съм работил в една организация която се занимава с тези проблеми(в доста случаи само да залъгва гражданите!) ще Ви кажа каква табелка стоеше до бюрото на един колега:
    ''За да изчистите нещо трябва да замърсите нещо друго,но е възможно да изцапате всичко без да сте изчистили нищо''.

Интерсесно е,че напр. други проблеми които могат да бъдат решени много по-лесно обществото ни допуща някои да се възползват като лапат доста.
    Напр. в последните дни се разбра ,че в няколко теца се горят огромни количества отпадъци внос от Италия(може би не само).След като хората започнаха да сигнализират за пушеците министъра се изказа .разбира се в търсене на балами,че отпадъците ще се махнат от ТЕЦ-овете и РИОСВ ще контролира.Съгласен съм с човек ,който беше писал:А досега РИОСВ не контролираше ли???
    Какви малоумия само,щели да контролират.Значи огромни количества отпадъци хората ни ги пробутват(за което си плащат),МОСВ мълчи,а сега ще контролира.И какво ще котролира,като се махнат от тецовете,къде ще идат тези отпадъци???И какво е положението на сметищата.колко от тях имат ПСОВ та те сега щели да контролират...Хм....Ще контролират кой е взел парите за вноса и дали се е отчел където трябва.Да това няма да спаси глобалното затопляне,но добре ли е България да се превръща в сметището на Европа???Колко завода за отпадъци имаме ние в сравнение с тези на които вземаме отпадъците???
    Не искам да обяснявам как стои въпроса с контролната дейност в Бг,защото положението е трагично(меко казано)и големите проблеми много трудно ще се решат с такива политици.

17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Грета няма да спаси света, вслушайте се в науката и разберете защо греши

Прочети още на: https://www.dnes.bg/index/2019/09/25...-greshi.424037

18. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Цитат Първоначално публикувано от Lupus Виж публикацията
    Грета няма да спаси света, вслушайте се в науката и разберете защо греши

Прочети още на: https://www.dnes.bg/index/2019/09/25...-greshi.424037
    как не те е срам бе?!

да плюеш така по девойчето, което гради бъдеща политическа кариера и в огледалото се вижда като Анжела Тачър (или Маргарет Меркел, зависи дали е по-модерно да си фрау или мисис)

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 77 от 85 ПърваПърва ... 27677576777879 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Глобалното затопляне май се отлага?
    От Lupus във форум Коментирай новина
    Отговори: 64
    Последно: 21-11-22, 14:24
  2. Отговори: 8
    Последно: 27-12-13, 20:35
  3. Panasonic CS/CU-YW9DKE - не работи на затопляне
    От aazen във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 0
    Последно: 08-09-09, 20:18
  4. Отговори: 43
    Последно: 24-04-07, 17:09
  5. Възобновяеми енергийни източници
    От TazmaniaK във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 35
    Последно: 11-10-06, 23:19

Тагове за тази тема

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе