Вижте резултатите от анкетата: На какво разчитате ако тока спре?

Гласували
236. Не можете да гласувате в тази анкета
  • На твърдо гориво

52 22.03%
  • На нафта

3 1.27%
  • На газ

42 17.80%
  • Жената (мъжа) ще ме топли

69 29.24%
  • На бутилка с гроздова

70 29.66%
Страница 8 от 9 ПърваПърва ... 6789 ПоследноПоследно
Резултати от 106 до 120 от общо 132

Алтернативи на електроенергията

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Re:Алтернативи на електроенергията

без да съм експерт, си позволявам да твърдя, че въпросният експерт дрънка 100% глупости!
    (като с тази дума гледам да спестя по-силните епитети, които ми идват на езика)

безумието "директно ползване на горива" е смехотворно по ред причини:

1. технологичното и финансово ниво на населението. да не би в ямбол или радомир хората могат да си позволят 10К за газификация и газови уреди? българинът ще се върне в 18 век и ще гори дърва (както и доста хора вече правят...)

2. дълбоко се съмнявам, че КПД-то при домашното директно ползване на горива е по-високо от това в специализирана инсталация за добив на ел.енергия.

3. пълна дезинформация е, че ел.енергията ни е субсидирана, хеле пък да не говорим за абсолютната икономическа неграмотност на твърдението, че "регулирана"="субсидирана". ако токът ни беше субсидиран, щеше ли да печелим при износа? а?

чудно ми е как хората не виждат по-далеч от носа и търпят да им плацикат мозъка с такова явно лобиране. има си енергийна мафия, има си геополитически интереси, България не е удобна като малка незначителна държава, която е ел.износител, така че това чисто и просто е поредният опит да се внуши на друго ниво, че АЕЦ не трябва има.

2.  

3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    ......
    чудно ми е как хората не виждат по-далеч от носа и търпят да им плацикат мозъка с такова явно лобиране. има си енергийна мафия, има си геополитически интереси, България не е удобна като малка незначителна държава, която е ел.износител, така че това чисто и просто е поредният опит да се внуши на друго ниво, че АЕЦ не трябва има.
    То като го виждат и го казват - има ли полза?
    Ето малко материал за размисъл с днешна дата: http://paper.standartnews.com/bg/art...article=364274

4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Не става въпрос за АЕЦ, а става въпрос че е глупаво да се изгарят горива в ТЕЦ, да се превръща топлинната енергия в електричество, при което се губи голяма част от нея, после да се пренася на стотици километри по скъпа мрежа, изискваща скъпа поддръжка, при което също се губи голяма част, да се преобразува в такава с показатели за ползване и после отново да се превръща в топлинна енергия. Разбира се навлезлите напоследък термопомпи компенсират тези загуби, така че се връщаме в изходно положение - изгубената по-трасето ттоплинна енергия се връща в домовете ни благодарение на термопомпите и климатиците (ако се ползват). И точно затова отоплението на дърва, въглища, газ и пелети (където има директно ползване на топлината от изгарянето) е съизмеримо по цена с отопление с термопомпа (където има загуби по веригата изгаряне-производство-пренос, но има наваксване заради СОР). А пък отопление чрез повторното преобразуване ел.енергия-топлина с помощна на ел.нагревателен елемент (реотан) е около 2-3 пъти по-скъпо.
    А пък иначе FearMe, газифицирането на едно жилище не струва 10К, рядко преминава 5К, обикновено е към 3-3,5К, а става и за 2К, а Ямбол е най-силно газифицирания град, като бастион на Овергаз . При изгаряне на природен газ в конвенционален битов котел КПД е 93%, а при използване на кондензен котел КПД достига до 99% - виждал съм го на дисплея на измервателен уред. Не съм запознат колко е КПД при превръщане на топлинната енергия в електрическа, но със сигурност е доста надолу.

5. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Много глупости е нащракал този синковец.По време на комунизЪма нямаше газификация и в никой град нямаше прекарани тръби за газ.В моят град газификацията започна 1995 година и завърши напълно 1999 година.Така, че за това време за което говори този син-вец не е имало газ освен на бутилки и дори за нея понякога се чакаше...Лесно е да си държавен служител в Агенция и работил не работил да получаваш заплата за философстване...
    Да не говорим, че при отоплението на газ една част от горивото "изхвърква" през комина на котлето за изгорелите газове директно да топли атмосферата.Колкото по-кьопаво е изчислено котлето и инсталацията, толкова повече гориво излита да помага за глобалното затопляне.
    Отделно газа ще стигне за не повече от 50 до 70 години.Истината е във възобновяемите енергоизточници, които за съжаление все още добиват енергия на висока цена от икономическа гледна точка, но пък са "евтини"/щадящи откъм потребеление на околна среда и екология.
    Според мен за момента най-икономичното и универсално отопление, за което постепенно се изплаща първоначално вложената сума е термопомпата въздух-вода.Термопомпа почва -вода и вода -вода също става, но за последната(вода-вода) съм скептично настроен откакто на една колежка след 15 месеца ползване тръбата за всмукване се задръсти точно на 01.01.2011год. и след 2 дни "оглед" фирмата продала и монтирала термопомпата предложи "нов сондаж" и полагане на нова всмукателна тръба...
    Бъдещето е на самостоятелните независими енергийни източници за всяко отделно домакинство, но засега глобалната и националната сигурност спъват внедряването за битови нужди на последните разработки и в тази насока се работи малко именно заради опасения, че такива енергийни източници могат да се приспособят и използват за терористични цели.
    Вярвам, че в следващите 50 години и това ще стане, ако света преодолее детските болести като различните шовинистки идеи, краен национализъм, различни религионно-фундаменталистки религии и движения, крайни политически фракции изповядващи неизбежността на въоръжената борба и т.н., които основно използват и могат да използват новите технолигии за постигане на политически цели.

6. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Това с газа щеше да е много добре, ако вместо Чирен имахме Тюмен.

7. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

не съм запознат, затова споменах ямбол - просто като пример на град с по-ниски доходи на населението. оттеглям си думите тогава за ямбол

по отношение на нееднократното превръщане на енергията от една в друга - да, това е неоспорим факт, но токът е универсален. нуждите на едно домакинство не са само топъл въздух, а и вода, ток за електрониката.. не можеш да имаш всичките ресурси и всичките средства за осигуряване на нуждата на всеки уред. хайде и топлата вода да не я топлим с ток, а с дърва... за готвенето да говорим: "ще пиеш ли едно кафенце? да. добре, чакай да разпаля дървата..." "едни пуканки? да. момент да отида да натегна пресата върху слънчогледа, че откакто сам си правя олио, пуканките ги планирам 3 дена напред".

Lupus, чудесен материал, напълно подкрепящ тезата ми. искат фиксирана цена на изкупуване на тока от панелите? американците? техните разбирания за свободен пазар винаги са значели "свободен, докато успеем да наложим със сила непазарните си принципи

Все по-неприкрит става натискът на лобито около Иван Костов да бъдат дадени неправомерни преференции на големите "инвеститори"
    така де... на кого му трябва АЕЦ в свят, където енергийните нужди растат всеки изминал час? позволи на американците да си сложат панелите, гарантирай им висока изкупна цена ( а не пазарна), после след 5 години затвори докрай Козлодуй и си купувай от американските панели в собствената си държава. на високи цени. ммм, сладко! и патриотично! и екологично! малко е заробващо, ама това е малка цена за удоволствието корпорация да те праска отзад

м/у др, тези котли не струват ли пари? защото да ползвам ток струва само тока, не инвестирам 3-5К в кабели

не искам да бъда разбиран погрешно. за прогреса съм, абсолютно и категорично съм за ползване на морето от енергия, което се лее около нас, но ние не го виждаме, повлечени от инерцията на пещерните хора, вперили поглед в пламъка на дървото. и не на последно място - гнусен е фактът, че се втълпява (и се прави), че ползването на това море от енергия иска големи инвестиции. като всяко нещо на пазара, колкото повече се произвежда, толкова по-евтино струва. помнете ми думата, че след 10 години цената на фотоволтаичните панели ще е по-ниска в реално измерение, отколкото е сега.

P.S. газта не е алтернативна енергия. и тя ще свърши. това, че сме опряли до нея е само доказателство за паниката (засега доста скрита), която се разраства около привършването на петрола

8.  

9. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

@FearMe - няма никакво значение дали е американска фирмата или българска офшорка, когато фотоволтаичните панели са китайски

Цитат Първоначално публикувано от justify
    ...Бъдещето е на самостоятелните независими енергийни източници за всяко отделно домакинство...
    Чудесно! Още сега виждам как ще изглежда всеки блок:

само замени чинниите с фотоволтаици. Най-отгоре може да сложим 3-4 перки.
    Нали сам разбираш, колко е несериозно това в наши условия?

Виж така например става: ето едно ДРУГО домакинство - не българско:
    Прикачени изображения Прикачени изображения

10. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

Не споменаваме факта че алтернативните източници са със случаен характер, докато в днешния свят сигурността на източниците е от голямо значение. Трябва да се добави, че за да си сварим кафе, трябва да има вятър или слънце, или най-малкото зимата да е била снежна и да е напълнила язовира. А АЕЦ-а е конкурент на възобновяемите източници само в главите на политиците и журналисти. АЕЦ-а произвежда в базовата част на енергииния баланс, и е нереално да планираш икономика, като се обосноваваш на случайни източници. Другото е борба на лобита, в която сме само статисти и платци на масрафа.

11. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    @FearMe - няма никакво значение дали е американска фирмата или българска офшорка, когато фотоволтаичните панели са китайски

Чудесно! Още сега виждам как ще изглежда всеки блок:

само замени чинниите с фотоволтаици. Най-отгоре може да сложим 3-4 перки.
    Нали сам разбираш, колко е несериозно това в наши условия?

Виж така например става: ето едно ДРУГО домакинство - не българско:
    Е ти си много песимистичен след като за 50 години предвиждаш да живеем/наследниците ни да живеят в очукани соц.блокове пред падане.
    Под домакинство имах предвид/си помечтах точно за такива "къщета", но не пречи и домакинствата да са в 2-3 етажни блокове...или дори за "блокове" като този :
    1. http://lifestyle.ibox.bg/news/id_1690885504
    2. клип на "кооперацийката": http://vbox7.com/play:93fbc8c4

Ей от всички възможни снимки избра най-скептичната за България...

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Ел енергията е важна, без нея не можем, ползваме я навсякъде около нас. Въпросът е друг - от какво я получаваме? България беше напредничава страна, с АЕЦ, който с 6-те си реактора произвеждаше до 40% цялата произведена енергия. Останалото количество обаче се произвеждаше малко във ВЕЦове и основно в ТЕЦове, които горят долнопробни нашенски въглища, а ТЕЦ Варна е проектиран за качествени вносни въглища (руски). Четирите реактора обаче ни ги затвориха, същата съдба очаква и останалите в близките 3-4 години. Слънчевата енергия е хубаво нещо и наистина е алтернатива, но за момента е скъпо получаването и. А най-големият и недостатък е, че я няма през зимата, когато най-много ни трябва за отопление. Като ще внасяме въглища за ТЕЦовете за да се топлим е много по-добре да внасяме газ и да се топлим директно в жилищата. И двата източника са изкопаеми и количеството им не е безкрайно, но поне газа е по-чист и преносът му е много по-лесен, както и енергията от него

13. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

@justify - Реалист, не песимист. Не ти давам повече от 25-28 гондака. Само така можеш да говориш това. За последните 22 години ( 44% от 50-те които визираш ) качеството на живота в България не е променило и с една стъпка. 70% от хората и тогава и сега живеят в същите наши небостъргачи, само разликата е, че долу в метални бункери са затворили някое и друго "ново" 10-20 годишно возило и е турнат климатик, плазма и булсатком на изплащане. Но всичко е много, много по-мръсно и занемарено. Mръсно около нас, под нас, над нас, мръсно в това което пиеш, в това което ядеш. 10% си взеха кредитно "качествено" ново строителство през 2005-2008, което се обецени на 50% през 2010г., а те през оставащите 25 години ще трябва платят 300% първоначалната цена или 600% текущата. Останалите 15% истински селяни се молят да не им падне гредоредната къщурка при следващия по-силен вятър. Единствено живота се промени за 2-3те процента забогатели грозно и 10% напуснали тази страна.

Ние винаги говорим за някакви 50 години по-късно. Преди 22 години бяха 50. Сега са 50. След още 22 години пак ще говорим за 50-те които идват.

След още 22 години - нищо няма да е по-различно. Виж чалгализираните ни и MTV наследници...Те ли ще ти построят въртящи се кули бре момче?

14.  

15. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

само да добавя в едно изречение нещо много важно за атомната енергия, за което се сетих от написаното от lazar

наскоро ми попадна изследване върху бъдещето на атомната енергия. е, бъдеще няма
    не защото е мръсна, или неефективна, или опасна, или каквото и да било друго.
    просто няма достатъчно радиоактивен материал за АЕЦ-овете в дългосрочен план

ако от утре всичката енергия, от която се нуждае човечеството, започне да се добива САМО от атома, след 20-30 години няма да е останала и една шепа радиоактивна прах

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

ако от утре всичката енергия, от която се нуждае човечеството, започне да се добива САМО от атома, след 20-30 години няма да е останала и една шепа радиоактивна прах
    E, това е съвсем тенденциозно - няма как да стане . Дори и с магическа пръчка от утре да изчезнат всички други енергоизточници - ТЕЦове, ВЕЦове, вятърни, слънчеви, нафтови, газови, въглища, дърва и всичко каквото се сетите, то просто по-голямата част от света ще остане на тъмно, студено или горещо, защото на пръсти се броят атомните държави. 30 години няма да стигнат за да се построят АЕЦове, които да задоволят световните нужди. Ние 30 години умуваме за Белене . А и целта не е да се минава изцяло на АЕЦове - който има въглища - нека да си ги гори, ВЕИ нека си се ползват където и колкото може повече, но сигурността на АЕЦа и горивата няма алтернатива, поне засега. Това не значи, че не трябва да се продължава търсенето на нови ЕИ, дори напротив. Но трябва да ценим и да ползваме разумно тов, скоето разполагаме до момента.

17. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    @justify - Реалист, не песимист. Не ти давам повече от 25-28 гондака. Само така можеш да говориш това. За последните 22 години ( 44% от 50-те които визираш ) качеството на живота в България не е променило и с една стъпка. 70% от хората и тогава и сега живеят в същите наши небостъргачи, само разликата е, че долу в метални бункери са затворили някое и друго "ново" 10-20 годишно возило и е турнат климатик, плазма и булсатком на изплащане. Но всичко е много, много по-мръсно и занемарено. Mръсно около нас, под нас, над нас, мръсно в това което пиеш, в това което ядеш. 10% си взеха кредитно "качествено" ново строителство през 2005-2008, което се обецени на 50% през 2010г., а те през оставащите 25 години ще трябва платят 300% първоначалната цена или 600% текущата. Останалите 15% истински селяни се молят да не им падне гредоредната къщурка при следващия по-силен вятър. Единствено живота се промени за 2-3те процента забогатели грозно и 10% напуснали тази страна.

Ние винаги говорим за някакви 50 години по-късно. Преди 22 години бяха 50. Сега са 50. След още 22 години пак ще говорим за 50-те които идват.

След още 22 години - нищо няма да е по-различно. Виж чалгализираните ни и MTV наследници...Те ли ще ти построят въртящи се кули бре момче?
    Благодаря за "даването" и 10-годишното ми подмладяване....
    Не попадам в нито една от описаните от теб категории...
    Каквото съм успял досега съм го постигнал с доста усилия...
    Имам съученици които започнаха от нищото в буквален смисъл и сега са собственици на IT компания и дръпнаха доста напред, но те от 3-ти клас пишеха реферати по роботика...
    Не всички са незаконно забогатели или припечелили нещо по чужбината...
    Не си прави изводи само от начина ми на изразяване, понякога имитирам определен психологичен тип, чрез определен начин на изразяване и определен речников състав...
    И аз бях на твоето мнение преди доста години, че наследниците ни са чалгализирани.Има всякакви, друг въпрос е какво виждаш ти.Всяко предишно поколение си мисли, че е по-добро от поколението което е дошло след него-според мен това е признак на уморено към нови гледни точки и промени съзнание и в някои от случаите на изкривена представа за морал и съзнание.И аз съм в това число, но през определен интервал от време се поглеждам отстрани.Децата са умни въпроса е какво им предлага България като възможности за развитие и усъвършенстване?Когато ти си бил ученик колко международни олимпиади по математика, физика, биология и т.н. са спечелили връстници от твоето поколение????
    България е такава не заради новите поколения/деца родени след промените, а заради поколенията между 30 и 60 години(към датата на свалянето на Т.Живков) които управляваха държавата през последните 20 години и най-вече защото когато на един човек дълго подтискан му дадеш свобода, той всъщност не знае какво точно представлява тя защото за 1 път се докосва до нея.По тази причина огромна част от обществото ни след свалянето на режима се държеше все едно всичко му е позволено и за него морала и добрите нрави не важат.Огромната част си мислеше, че при капитализма печеленето на пари оправдава всички други цели, дори това да е за сметка на морала и създадените общоприети нрави.В демокрации в които никога не е имало комунизъм/социализъм ценностната система на обществото е друга и целта(парите/печеленето на пари) не винаги оправдава средствата- справка скандинавските държави.Само в част от бившите соц.държави бяхме като "изпуснати" и вирееше беззаконие и безхаберие които някои възприемаха и казваха, че това е капитализъм-"нали искахте капитализъм, ето ви го на..."
    Виждам, че постепенно ценностната система на обществото се променя и такива хора вече не се приемата еднозначно и не винаги са за пример.Най-голямата грешка в това отношение е на средствата за масово осведомяване и най-различни "бизнес" организации връчващи "награди" за бизнесмен на годината и подобни без да са ги проверили и които бизнес дами/господа се оказват осъдени за измами или невярни декларации или друго престъпление въз основа на което са натрупали пари-пресен пример отпреди 2 години имаше бизнес дама на година осъдена за невярна декларация, че обработва земеделски земи и получила съответно субсидия за тези земи.Тази бизнес дама не е на 16, 18 или 25 години...
    След падането на комунизма водата(животът) ни се размъти, но постепенно всичко си идва на мястото.Атеист съм, но в Библията има много истини и една от тях е че ще се въртим в пустинята докато всики родени в робство умрат и заедно с тях умре и тяхното мислене.

П.П. Хубаво че поне по време на "въртенето" през последните 20 години в пустинята имаме и плюсове-успяхме да станем членове на НАТО и ЕС.
    На мен също ми е омръзнало да слушам обещания- за дядо и баба ми им обещаваха "светъл комунизъм" на майка ми и баща ми "демокрация, възможности за всички и хубав живот" тоест проспериращ капитализъм е аз искам всичко да се случава СЕГА не в бъдеще време.Това само с пасивна позиция няма как да стане.След като искам, ще трябва и да дам защото тук не е Дания Норвегия, Швеция...и защото това не са го направили поколенията преди моето както са направили поколенията в държавите от Скандинавския полуостров например...

18. Member
    Тук е от
    Mar 2011

Колега говориш пълни глупости дори в България се добива уран колкото щеш просто не се обогатява тук....Бъдеще-то за което говориш и термоядреният синтез при които ще се получава енергия директно от разпада на атоми-те няма да е скоро на цена при която Белене ще ти се стори че струва стотинки и разбира се тази технология ще бъде достъпна само за определени странни.........

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 8 от 9 ПърваПърва ... 6789 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Алтернативи за стационарна телефония
    От Araiz във форум Поддръжка
    Отговори: 20
    Последно: 21-02-12, 17:16
  2. цените на електроенергията
    От cvb във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 17-01-12, 21:58
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви алтернативи)
    От alexi_dobrev във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 292
    Последно: 30-01-09, 12:08
  4. Нови цени на електроенергията
    От badr във форум Коментирай новина
    Отговори: 5
    Последно: 12-09-06, 19:58
  5. Алтернативи на Panasonic CS/CU-PE12DKE
    От CP във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 4
    Последно: 04-11-05, 18:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе