без да съм експерт, си позволявам да твърдя, че въпросният експерт дрънка 100% глупости!
(като с тази дума гледам да спестя по-силните епитети, които ми идват на езика)
безумието "директно ползване на горива" е смехотворно по ред причини:
1. технологичното и финансово ниво на населението. да не би в ямбол или радомир хората могат да си позволят 10К за газификация и газови уреди? българинът ще се върне в 18 век и ще гори дърва (както и доста хора вече правят...)
2. дълбоко се съмнявам, че КПД-то при домашното директно ползване на горива е по-високо от това в специализирана инсталация за добив на ел.енергия.
3. пълна дезинформация е, че ел.енергията ни е субсидирана, хеле пък да не говорим за абсолютната икономическа неграмотност на твърдението, че "регулирана"="субсидирана". ако токът ни беше субсидиран, щеше ли да печелим при износа? а?
чудно ми е как хората не виждат по-далеч от носа и търпят да им плацикат мозъка с такова явно лобиране. има си енергийна мафия, има си геополитически интереси, България не е удобна като малка незначителна държава, която е ел.износител, така че това чисто и просто е поредният опит да се внуши на друго ниво, че АЕЦ не трябва има.