"мощност 24kW"-градска баня ли ще правиш?!Тия търговци са страшни!
"мощност 24kW"-градска баня ли ще правиш?!Тия търговци са страшни!
Повтарям отново, че 24 кв мощност не са необходими за стопляне на водата зимата.9 киловата, а в случая 9. 5 киловата са напълно достатъчни. 24 киловата са необходими ако сте някъде в планината или къща на Витоша.В градовете 9 киловата са напълно достатъчни.Аз се къпя с 7 киловата, на вас 9 не ви стигат...
Проблема при проточните бойлери са:
-има ли възможност за такъв с оглед на ел.инсталацията
-когато избирате душ-слушалка за разпръскване на водата да не е с много дупки, защото налягането във водопроводната мрежа не е много високо и няма дебит за да разпръсква силно водата= ще има слаба струя вода от душа.Това не е проблем на бойлера, а на налягането и най-вече на новите душ-слушалки които не са предвидени за работа с налягането в нашата водопроводна система.Старите душове от комунистическо нямат такива проблеми защото са с по-малко дупки и така налягането не спада при разпръскването на водата.
-кой ще ви направи качествено ел.инсталацията на проточния бойлер, така че да не затормозява ел.инсталацията жилището в което живеете и/или кооперацията/блока/къщщата в коят е жилището.
Плюса е че се освобождава пространство заемано от обемния бойлер и че никога проточния бойлер няма да експлоадира каквито случаи има по няколко в годината някои от които със смъртни случаи, защото всичко в него освен нагревателя е пластмасово и освен това не генерира допълнително налягане, а работи с налягането на водопроводната система.
Моят обемен бойлер е хоризонтален и въпреки това, се вижда, че след като го махна, над вратата ще се освободи едно пространство което ще доведе до една по просторна баня и евентулано за слагане на шкаф, било за мръсни дрехи, било за препарати или други вещи
Откакто се помня, за да имам топла вода,пускам крана и тя потича.Сега за първи път се сблъсквам с проблема за избор на бойлер.Колежка ми каза,че родителите й от години са с въпросния сименс и са много доволни,затова попитах за него.Явно ще трябва да се поразходя из техномаркетите и да поразгледам асортимента.Относно монтажа-имам вуйчо и племенник- ел.техници,така,че монтирането ще бъде изпълнено както трябва.Въпреки това обаче, малко ме е страх и затова се допитах тук дали този тип бойлери крият повече рискове.И много ви благодаря за изчерпателната информация.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1332002255[/time]_________________________________________________
И още 1 въпрос- сименсите в Германия ли ги правят или имат производство и в други държави ?Не знам от къде съм направила това заключение,но ми се струва,че сименс и бош са стабилна техника-особено за бойлер.
Преди да инвестираш в бойлер направи опит да си оправиш рециркулацията на тецовата топла вода.Ключа от абонатната трябва да е в домоуправителя,районния техник също има ключ.Като потребител са длъжни да ти доставят вода с температура 60гр.Някой е врътнал копчето на помпата за БГВ и затова докато дойде минава вечност.Ако трябва и жалба пусни-Топлата вода няма никаква връзка с водата за отопление, на различни кръгове са ,с различни помпи и няма значение колко човека са се отказали от отопление.
Ако си била на ТЕЦ, най-вероятно ел.инсталацията на блока ще е слаба за такива мощности. Няма да е лошо, преди да си купиш проточен бойлер, първо да се посъветваш със ел.техник.
Аз съм на същото мнение както justify е написал.Единствено,ако имате възможност направете си инсталацията трипроводна и сложете дефектотокова защита.Защитата е много важна.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1332059700[/time]_________________________________________________
Ако е добре защитен няма проблем,аз съм за проточен,защото водата тръгва бързо.Първоначално публикувано от дилема
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1332060015[/time]_________________________________________________
Колегите са прави,първо този 24kW бойлер не става на монофазна инсталация,а задължително трифазна.Може ли повече разяснение;само за топла вода ли Ви трябва?Първоначално публикувано от дилема
Ами освен за къпане,нямам идея за какво друго бих могла да го използвам.Разбрах, че специално този бойлер не става за монофазен ток и че не е необходимо да е чак толкова мощен или каквото там се казва.Тези дни чакам техника-вуйчо да дойде и да погледне таблото в къщи,за да каже дали инсталацията ще издържи проточен бойлер и ще му кажа всички тези неща,които научих тук.Ако има още нещо,което е от значение-казвайте.Но поне донякъде успяхте да премахнете страховете ми /е, остават още около 10%/ от проточните бойлери.Първоначално публикувано от VLADO 66
Сметката ти е горе долу вярна.С 4кв ще затопляш един 80л. бойлер, че даже е в повече от необходимото.
проточен не е добра идея, заради инсталацията.
А ако инсталацията позволява,имаш ли други забележки към проточните бойлери?
Не, напротив - по икономични са.Първоначално публикувано от дилема
Не можах да прочета цялата тема, може и да е коментирано:
Какво става, ако нагревателя дефектира и фазата влезе във контакт с водата? За мен абсолютно задължително е поставянето на реномирана дефектнотокова защита...
Не ми се чете цялата тема.9.5 киловата е само за лятно къпане.Ползвам АЕГ 18 киловата трифазен преработен на монофазен 13.5 kw. зимен режим и 9.5 kw летен режим. На нашия пазар единствения монофазен проточен бойлер който без никакви компромиси за къпане е STIEBEL ELTRON DHF 12 12kw и 8 kw.http://www.balmax.com/product.php?sr=1&r=26&r1=53&p=179 захранването е с проводник 6 кв.
Абсолютно безопасни са при свързване от правоспособен ел.техник.
Не знам какво става,явно нещо не много приятно,но въпроса ме наведе на размисъл-в чии съвети да се вслушам-в тези на оптимистите или в тези на песимистите?Първоначално публикувано от emos
Става така че ако жилището ти е проектирано за ТЕЦ, нямаш необходимата инсталация за проточен бойлер и вървиш с бързи крачки към обемния му събрат.
Стига да има ток в момента. Ако претовариш инсталацията или от енергото правят ремонт тогава какво правим с тези бойлери, които винаги имат топла вода???Първоначално публикувано от дилема
Има си и плюсове, има си и минуси. На който каквото му трябва. Аз не искам заради краткотрайно спиране на тока да се озъбвам в банята от иначе винаги горещата вода!!!