А как стои въпросът с натрупването на котлен камък при проточните? По-добре ли е от обемните или напротив?
А как стои въпросът с натрупването на котлен камък при проточните? По-добре ли е от обемните или напротив?
Бих препоръчал проточен,защото ток консумираш когато трябва топла вода,нямаш загуби.Между 6 и 8 kW,достатъчен.Какви са тия 24kW,само за топла вода???Няма смисъл.Но задължително отделен кабел от таблото и ДТЗ.Тези обемните са добри за слънчеви инсталации и локално парно.ДТЗ е дефектотокова защита (това пояснение за госпожата) и бойлера става безопасен.Първоначално публикувано от дилема
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1332182820[/time]_________________________________________________
При тези бойлери котления камък е в минимално количество,защото водата не е в (покой),а е течаща.Първоначално публикувано от avast3
9.5 КВ ако можеш слагай -идеален е за жена.Инсталацията обаче преди да я види му обясни колко киловата ще е проточния бойлер.
На теси имаха някаква анодна защита минимална, но аз съм вече от три години с 2 такива от по 7кв всеки като единият захранва с топла вода:
-кухня, баня( в която има 2 душа, 1 капак биде и една мивка за тоалет-миене сутрин, бръснене, оправяне на прическа и т.н.), мивка в тоалетната
-вторият захранва капак биде и душ в тоалетната.
С три душа съм не се чудете.Единият е с перспектива за вана ...
За жена взимай 9.5кв, защото от по-малко може да не си доволна.
Мммм, не успя да ме убедиш. Измивам си ръцете, примерно. Водата след това е застояла и гореща до следващата манипулация с бойлера и т.н. А в този малък по обем водосъдържател...Първоначално публикувано от sandyrs
Не искам да те убеждавам.По принцип винаги се образува котлен камък,някъде повече някъде по малкоПървоначално публикувано от avast3
Не знам, дали мога да сравнявам мощността на ел.проточен бойлер и на газов котел с отделен кръг на БГВ. Имам следният пример. Аз съм на топла вода от газов котел с отделен кръг БГВ. Нещо като тип проточен се явява. Особено след като смениха външната тръба на ВиК от улицата до водомера, водата в мрежата, особено зимата стана много студена. Тръбата мина по-плитко на едно място. Гледам, че газовият ми котел работи на голяма част от максималната си мощност - 23КВт, за да направи постоянна топла вода с температура 40гр., колкото ползваме. За това споменатите 7-9КВт за ел.протечен бойлер ми се виждат мъничко при определени обстоятелства.
7 киловата може някъде и да не са достаътъчно, но 9.5 киловата са повече от достатъчно, освен ако е някъде по върховете на Родопите през зимата за вила...Тогава може да са необходими 24 киловата.
VanDan
Надяваме се,че правите разлика между топлинна и електрическа мощност. Или ?!
За това написах, че не знам дали е коректно това сравнение.
Напълно коректно е.
Няма никаква разлика м/у топлинната и електрическата мощност в случая.
Здравейте отново.Оказа се,че инсталацията ми е двупроводна, а кабела от външното табло до таблото в апартамента е 6мм.Таза двупроводна инсталация прави ли използването на проточния бойлер по-опасно? Вчера тръгнах по магазините да разгледам-оказа се,че избора на проточни бойлери не е много голям.В единия имаше само Теси и някакъв английски-Мира-нещо си.В другия имаше Стибел елтрон-6 и 8 киловата,като цената на 8 киловатовия беше 669лв.Понеже на мен ми се иска да е с по-голяма мощност/за да може да има хем по-висока температура,хем по-силна струя на водата/ ,то такъв бойлер сигурно ще струва към 1000лв.Дали си заслужава или някой по-евтин ще върши същата работа?
Сори за офтопика: ако обемния бойлер е ~150-200лв, то за колко години ще се изплати този?!? Или кефа цена няма?Първоначално публикувано от дилема
Точно това се очакваше - 6мм на входа, а това практически означава сбогом проточен бойлер.Първоначално публикувано от дилема
Купи си обемен.
Здравейте, ще се нанасям в нов малометражен апартамент. височината на тавана е 2.4 метра, банята е 2х2 метра и няма койзнае колко място за бойлер. предвид факта, че нямам време за обикаляне по магазините съм станал в ебей като кифла в мола ... първо там гледам.
там видях този проточен бойлер. Electric Water Heater DAFI 11 kW 400V BRAND NEW! 3 YEARS WARRANTY! | eBay
грам не разбирам обаче от токове ... какво ви е мнението ? в апартамента има душ, мивка, мивка в тоалетната и мивка в банята.
няма други точки.
дали ще мога да се къпя нормално с този проточен бойлер ?
Едва ли ще ти свърши работа - предполагам, че ел. инсталацията ти не е пригодена.
Аз си сложих хоризонтален горе, до тавана и съм много доволен.