Страница 10 от 28 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследноПоследно
Резултати от 136 до 150 от общо 407
Like Tree48Одобрявам

Енергоспестяващи лампи?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Apr 2009

Re:Енергоспестяващи лампи?

Понякога и качествените лампи дават дефекти.Преди време бях купил от МЕТРО две лампи OSRAM DULUX SUPERSTAR-24вата.Едната е почти на 3 год.и си работи.При другата след като и мина гаранцията се появи следния проблем: след вкл. започва да премигва слабо,освен това се чува един звук нещо като ,,прецъркване''като от недобър контакт.Смених фасунката на осв. тяло,тъй като преди години ми беше проблемна но явно дефекта си беше вътре в лампата и реших да я отворя.Най-напред махнах металния цокъл.Проблема се оказа там,по-точно в страничния електрод който само е притиснат между металния цокъл и тялото на лампата и не е правил добър контакт.След подходящ ремонт лампата отново работи.После като се вгледах в обикновените лампи с нажежаема жичка гледам,че на по старите модели страничния електрод е запоен с калай а при новите също е заварен.
    Като изключим горното от лампите съм доволен,не съм забелязал и да има някаква промяна в силата на светене към по слабо.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Dec 2006

Каква е гаранцията на Осрам в метро, че и аз от там купувам?

4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Зависи от модела. По-евтините са с 2 години. Имаше и с 5години, а май имаше и със 10 години гаранция. Разбира се тези с най-голяма гаранция са с живот 15000 часа, както и цената им е доста висока.

5. Member
    Тук е от
    Apr 2009

Днес ходих до Метро да проверя специално за гаранцията на ен.спестяващите лампи OSRAM.Имаше лампи с различна мощност.На опаковките на някой от тях пишеше 6 години на други 10 години гаранция.Запитах служителя на щанда,той се обади до някъде по телефона и ми каза така:тези на чийто опаковки пише 6 години ние им даваме 3години гаранция а тези на които пише 10 години даваме 5 години гаранция.Задължително си пазете опаковката и фактурата.Ако в момента не разполагаме със същия модел ви връщаме парите,това му бяха думите.Сега се оказва че моите са ,,още" в гаранция а аз съвсем наскоро изхвърлих последната опаковка,оставайки с впечатление че гаранцията е 1година.Между другото всички лампи OSRAM бяха китайски а доскоро се намираха и такива произведени в Германия.

6. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2008

Не бъркайте теоритичният живот на крушката с гаранцията. Това което пише на опаковките 10 000ч = 10г. е при средно дневно използване на лампата 2.7 часа на ден - което значи че може и за една година да ги навъртиш тези часове. А ако някой мисли че може да вземе гаранция от Метро след 5години много му здраве

7. Тук е от
    Dec 2009

Здравейте, някои ползва ли лампа с Warm Comfort Light и сравнена с Warm White за коя е предимството?
    Или по скоро каква е разликата?

8.  

9. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2008

Винаги съм се възхищавал на съзнателните граждани които си правят специално регистрация за да споделят с другарчетата си още в първият си пост колко са супер доволни от някоя стока на някоя световно неизвестна марка.

10. Member
    Тук е от
    Nov 2008

и аз съм доволен от Realux,взех си ,защото ми ги похвалиха...но цените са си като на Philips.

11. Тук е от
    Dec 2009

Аз като още по-екологичен от вас се насочих към най-ефективното и екологично за момента решение по отношение на дълъг живот и количество на излъчената светлина. Говоря за лампа от PowerLED светодиоди. Това обаче за момента е и най-скъпото възможно решение. Животът на една добре направена лампа с такива светодиоди може спокойно да бъде 60 000 часа. Цената обаче е в пъти над тази на CFL лампите, за които говорите в темата. Технологията още е сравнително нова и затова е и толкова скъпа. Надявам се в обозримо бъдеще да бъдат спрени от продажба всички лампи от луминесцентен тип (включително CFL), както сега се спират тези с нажежаема жичка. Замисляли ли сте се какво става с отпадъчните такива лампи в България (и в някои други подобни държави)? Къде ги изхвърлят заводи и предприятия с много осветителни тела? А вие къде изхвърляте вашите? До момента отговорът е един за всички, на сметището. А всяка една такава лампа съдържа определено количество живак. Може да е малко, но изхвърляните лампи са доста, така че сами си правете изводите. И ако не сте особено загрижени за околната среда, то поне внимавайте да не чупите такива лампи у дома си. Никак не е полезно. Освен това често ментетата имат определена площ от тръбичките, която не е добре покрита с луминофор (бялото вещество). През тази площ се излъчва UV светлина, която е вредна за очите. Затова избягвайте евтините китайски луминесцентни и CFL лампи. Повече информация можете да намерите на много места из мрежата като например Wikipedia. Също така при желание може да се разходите из сайта ми, където има статия по темата за екологично осветление (Powerr LED - осветлението на бъдещето).

Пожелавам на всички успешен избор на лампи с дълъг живот. Аз лично бих ви препоръчал най-новите модели на Osram и Philips, някои от които все още ги няма на нашия пазар.

12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Светодиодните лампи не са по икономични от луминисцентните. Виж им светлинния поток за единица мощност. Второ и и много важно е индексън на цветово предаване(CRI) да е близък до 100, или поне над 80. Според wikidedia CRI на светодиодна лампа е максимум 70. Качествените луминисцентни лампи има доста по-висок CRI.
    Така че светодиодите дори и на ниска цена не са добра алтернатива, поне засега.

13. Тук е от
    Dec 2009

Всъщност грешиш доста. CRI на светодиодите достига до 98% в последните модели. Друг е въпроса, че китайските лампички са далеч от всякакви стандарти. Изобщо не визирам евтини светкалки Лампата с която си светя в момента възпроизвежда чудесно цветовете. Нямам как да измеря CRI, но със сигурност мога да потвърдя, че е добър. Потокът за единица мощност също отдавна е над този на луминесцентните лампи. Не говоря за статиите в Wikipedia, а за реални продукти. Моите светодиоди са с ефективност от 80lm/W и не са най-добрите от серията (те са 100lm/W). Вече има пуснати в производство и такива с 120lm/W. Аз поне не съм виждал такива луминесцентни лампи. Вече се произвеждат от Philips и светодиоди в специална серия с CRI мисля над 90% с гаранция за този процент в упоменатия в документа жизнен цикъл на светодиода. Всичко това обаче си има своята цена. Затова и казах, че са доста скъпи. Светодиод с високо качество и мощност около 3W, заместващ крушка с жичка от порядъка на 15-20W струва някъде около 10 лева. Естествено той не може да се ползва просто ей така. Трябва му захранване, драйвер, охладител, може би леща или рефлектор според приложението. Това струва още не малко пари. Като пример мога да дам направената от мен лампа. Тя има светлинен поток от около 800lm (75W крушка с жичка). Консумира от мрежата 17,5W, като в това влизат загуби в захранването (тороидален трансформатор и грец изправител) и тези в драйвера (неговата ефективност е около 97%). Общата цена на използваните материали възлиза на около 90-100 лева и то при купуване на някои елементи в завишен брой (пада цената на брой).

Напълно съм съгласен с теб, че не са добра алтернатива за момента, но според мен заради високата цена на качествените и заради лошото качество на евтините. Имайки предвид, че се прилагат на все повече места (осветление на всякакви архитектурни обекти, улично осветление, офиси, заведения, автомобили, фенерчета, велосипедни фарове, портативни и аварийни лампи и т.н.) цените спадат плавно надолу. Това ще доведе и до по-масовото им приложение за домакински нужди. Освен това технологията постоянно се подобрява, като така ще се повиши още качеството на светлината, произвеждана от светодиодите, а цената им ще намалее допълнително. Постоянни разработки търпят и специализираните LED драйвери, които предлагат все повече възможности за крайния клиент. При тях също се цели висока ефективност. Това което казвам не са измислици. Данните са от източници с престиж, като например различни инженерни и научни списания (включително издания на IEEE). Интересувам се доста от тази област и гледам да разполагам с прясна информация. Освен всичко останало работя за една от първите компании за производство на интегрални схеми в света (без имена, за да не се получи реклама) и си имам някакво понятие от тази гледна точка. За мое съжаление не произвеждаме масов драйвер за Power LED, но може и това да се случи (насочеността ни до момента е автомобилостроенето, а там също започват сериозно да навлизат светодиодите включително за дълги светлини в най-новите модели на елитните производители като Мерцедес, БМВ, Ауди, Ягуар и други).

Нямам нищо против да поспорим на тази тема. Това обикновено ми е приятно (стига да е в рамките на добрия тон и в името на науката ), а току виж съм научил нещо, което не знам . Все пак човек се учи докато е жив.

Приятна вечер.

14.  

15. Тук е от
    Aug 2008

Най сетне темата тръгва в правилната посока, все пак винаги съм оценял този форум, като съдържателен, обективен и най-важното компетентен. CFL крушката вече е изпята песен, още преди 6-7 години започнах постепенно да подменям "едисоновите" крушки с "енергоспестяващи" такива и за няколко години оборудвах с тях в къщи, на вилата, при родителите ми, но... Вече имам 6 LED крушки в къщи, до 1 година ще сменя всичко, за момента "опипвам" пазара и ето какви впечатления имам от различните ми покупки.
    1. крушка PHILIPS Е27 2W - 30 лв. от Баумакс, топло-бяло - добра е за интериорно осветление, приравнена в лумени с "едисонова" е около 20W, постигнали са отличен "ъгъл на осветеност" (над 180 субективно), но и цената си я бива
    2. крушка BRBE-SP70 Е27 5W - 32 лв. от магазин на ул. Златовръх 34 (София), студено-бяло - свети идеално в кухненския бокс (около 50W "едисонова"), постигнат е добър ъгъл (120 по каталог), в същия магазин има 10W и 15W на Е27, но за съжаление всичко е студено-бяло, което лично не ми харесва
    3. крушки 2 бр. Е27 3,6W - 8 лв. за 1 бр. от магазин Светомаркет на ул. Индустриална 11, топло-бяло - едната я ползвам интериорно (в плафон като крушката от т.1), а другата ми свети точно над масата за хранене, за съжаление "ъгълът на осветеност" по мое мнение е около 40 градуса, характерно за този модел е, че разпръскването на светлината се осигурява от призмоподобни фигурки на балона, което явно няма особен успех, още повече балона е пластмасов, определено не са добри за основно осветление, но за интериорно, като алтернатива на 2W-овата серия на PHILIPS са идеални
    4. крушки 2 бр. GU10 3W - 18 лв. за 1 бр. от магазин Светомаркет (в този магазин, всичко беше адски намалено), студено-бяло - двете крушки са на едно тяло, представляват спотове, дават добра интериорна светлина, ако ги насочиш в точка стават и за преглед на печата
    Ако искате да опитате "самоделки", можете да си купите в копирния център на ТУ, мисля че има опция "произведено по поръчка" с каквато мощност искаш, цената е 12 лв./W, има всякакви цветове,на мен ми се видя скъпо за самоделка и пасувах.
    Това е от мен, за момента несъм открил търсеното (мин. 800lm - топло-бяло - макс. 50лв. - Е27 - мин. 120 градуса разпръскване), ако някой ми препоръча, ще бъда благодарен

16. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Когато еквивалента на 100W "едисонова" крушка падне на цена под 10лв тогава може дас е говори за масова употреба - до тогава ще си останат екзотика.

17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

В "Aлати" е под 10лв
    28W
    Ама е "Low end China" и горе долу държи колкото нормална "Едисон"-ова

18. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    В "Aлати" е под 10лв
    28W
    Ама е "Low end China" и горе долу държи колкото нормална "Едисон"-ова
    .....имах предвид светодиодните, не луминисцентните....

А като стана дума за Алати - днес там всичко е с 15% намаление.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 10 от 28 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Енергоспестяващи GU5.3?
    От masterross във форум Купува
    Отговори: 4
    Последно: 20-10-12, 11:12
  2. Енергоспестяващи лунички ?
    От Shizo във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 12
    Последно: 22-11-11, 23:36
  3. Странен проблем с PIR сензор и енергоспестяващи лампи
    От roumen68 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 24
    Последно: 14-11-09, 19:33
  4. Димващи се енергоспестяващи крушки
    От drianov във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 20-02-09, 14:12
  5. Йонизатори и UV лампи
    От galin1 във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 3
    Последно: 09-11-07, 10:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе