Страница 11 от 28 ПърваПърва ... 91011121321 ... ПоследноПоследно
Резултати от 151 до 165 от общо 407
Like Tree48Одобрявам

Енергоспестяващи лампи?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    40
    #151

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Ще мине още не малко време докато цените станат поносими за средно статистическия потребител. Въпреки това вече има огромен избор от китайски ментета и що годе приличен избор на качествени продукти на съответната цена. giorev ще ми е трудно да ти препоръчам нещо по-удачно от това, което вече си намерил. Просто цените за момента си остават доста високи. Продължавай от време на време да търсиш и някой ден ще имаш късмет За самоделните светодиодни лампи в ТУ-София не мога да кажа нищо, защото не съм ги виждал. Ако обаче използват качествени материали, то цената е приемлива имайки предвид, че правят изделия по задание на клиента. Ако обаче ползват най-обикновени 5мм-ови светодиоди, то цената е абсурдна.

    Що се отнася до безбройните китайски светодиодни лампи мога да кажа няколко основни минуса и един голям плюс, който в последствие бързо се оказва просто едно недоразумение. Плюсът естествено е цената, а тя е много ниска. Толкова ниска, че се чудя как изобщо имат някаква печалба. Минусите са както следва. Първо много нисък CRI и големи вариации на този параметър. Второ най-често китайците ползват студено бял цвят, който е неестествен и не особено приятен за дълго ползване. Известен факт обаче е това, че светодиодите излъчващи студено бяла светлина имат най-висок КПД (най-много произведена светлина за единица използвана електрическа енергия). Трето но със сигурност не най-маловажно е фактът, че китайците пренебрегват напълно ограниченията за номинална работа на светодиодите. Става въпрос за това, че те изработват схеми в които светодиодите работят при ток с 50% и повече над номиналния. Това скъсява в пъти живота на и без това ниско качествените светодиоди. Като резултат се оказва, че за доста малко пари сте си купили продукт, който реално струва още по-малко Хем няма достатъчно дълъг живот, хем светлината не е достатъчно качествена. Спорен е и фактът до колко са безопасни от електрическа гледна точка китайските продукти.

    Един добър пример за китайски LED продукт е закупена от магазин за всичко по 1 лев китайска LED лампа с аварийно приложение и вградени акумулатори на цена от 24лева. Тази лампа разполага с два акумулатора, но след отваряне се оказа, че единият не е свързан и седи вътре неизползван. Зарядното устройство вътре в лампата е далеч от всякакви стандарти. Използваните светодиоди са 5мм-ови студено бели с голям ъгъл на излъчване (от порядъка на 120°). Номиналният работен ток на 5мм-овите светодиоди е 20мА с някои изключения, но те се познават по специфичните изводи (няма да навлизам в подробности). Хареса ми как свети тази лампа (не цвета, а силата на светене) и реших да заменя една луминесцентна лампа над мивката в кухнята с нея. Разглобих я и започнах да й правя прилично захранване с трансформатор и стабилизатор. Останах доста учуден, когато настроих схемата да поддържа ток от около 18мА през всеки светодиод, а отдаваната светлина беше видимо по-слаба от тази при захранване с акумулаторите (разбирайте наполовина). Свързах отново светодиодите към акумулаторите и замерих протичащият ток, а той беше 32мА. При тези условия животът на светодиодите ще бъде поне 3 пъти по-малък от този при номинален ток. Ето защо не трябва да се гласува особено доверие на китайските LED лампи.

    В заключение мога да кажа, че предпочитам по-ниско ефективни решения като маркови CFL лампи пред евтини китайски LED лампи, за които само ще съжалявам, че съм си дал парите.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2005
    Мнения
    55
    #152

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Браво Penoff - страхотно си написал всичко, аз също съм "ЗА" светодиодните лампи, отдавна се знае че в тях е бъдещето, но засега са все още трудно достъпни за обикновения потребител и като светлина. Засега в къщи съм имал една енергоспестяваща Philips която изгоря след 2г и сега имам една Real Lighting - 26 W за 5 лв. Един приятел с апаратура си играл да ги измерва по мощност и т.н. ми каза, че повечето лапми - в това число най-вече китайските не отговарят на потребляемата мощност. Какво искам да кажа - пише 20 W консумира и свети като 100 W -ама консумацията не е 20 а повече и не свети за 100 а по малко, и какво получавваме - лоша инвестиция. За това аз съм на 100 % "ЗА" само за маркови лампи. Следващат купена ще е OSRAM. Каза ми и че някакви американски лампи били с по добро управление, ама кои - като разбера ще пиша.

    P.S. - Забравих да кажа , че топлината е 2700 К - и съм много доволен от тази светлина, другата уж дневна - много ми дразни очите и не мога да я търпя дълго време.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,572
    #153

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Хайде larita дето се е регистрирала днес и първите и два поста са пълни със суперлативи за тия световно известни Реалукс, като спре да продава тия лампи в различни обяви като тази , тогава да се изказва колко бързо изгаряли Osram. Поне да си беше сменила ника, но и така такива като нея се усещат от километър.
    Realux > Osram=

  5. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #154

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    REALUX са китайски, казали са го в сайта си http://www.realux.bg/ четено между редовете лампите са от Китай а кутийките от БГ

  6. Member Аватара на fikata
    Тук е от
    Apr 2008
    Мнения
    256
    #155

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Цитат Първоначално публикувано от espace
    Хайде larita дето се е регистрирала днес и първите и два поста са пълни със суперлативи за тия световно известни Реалукс, като спре да продава тия лампи в различни обяви като тази , тогава да се изказва колко бързо изгаряли Osram. Поне да си беше сменила ника, но и така такива като нея се усещат от километър.
    Realux > Osram=
    Отлично попадение, колега !
    + + +

  7. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    513
    #156

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Здравейте, по въпроса за LED крушките, аз замених в кухнята луничките с LED лунички 3w - 12v с трафче. Светлината малко поизбяга, но мисля, че поне икономията на ток е значителна. Пазарих ги по 45лв. от тук http://www.amarabg.com/bg/LEDBulbProd.php преди 2г. За сега само една сдаде багажа, но ми я смениха по гаранция. Нямам представа кой е производителя но гледам, че асортимента в сайта е нараснал.

    Някой, който разбира да ме светне дали си заслужава да инвестирам в тез крушки, защото за да постигна необходимата светлина се оказа, че трябва да слагам по 2бр. LED на мястото на 1бр. 20w луничка, които си изгарят по 2-3 пъти на година.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #157

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Купувай си лунички по два пъти на година и си пей, къде ще му излезе икономията с крушки по 45лв, пък били те и лазерни Така икономията от ток я даваш наведнъж за лампи и после я чакаш да ти се върне лъжичка по лъжичка.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    12
    #158

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Абе защо не си слагате ксенонови за по 130 кинта) Ебати и ценнтите лампи. аз съм със 2.4 киловата за осветление(общо) и слагам енергоспестители до 10 кинта на парче максимум и то само където имам над 6 часа работа в денонощието.Мали ако трябва да зареждам навсякаде не ми се мисли

  11. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #159

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Пак се почна с рекламата на REAL. Аз също си купих такива, но на промоцията от бриколажа за 2лв. Не са чак толко добри, но за 2лв какво да му мисля. По някой магазини са на цени като Осрам. Тогава просто няма смисъл, защото дори китайският Осрам е по добър от Реал.


    ПС - Този пост може да изглежда несвързан тъй като няколко предишни рекламни поста бяха изтрити.
    Този е оставен, тъй като дава лична оценка на уважаван член на нашия форум за качествата на бурно рекламираните в тази тема китайски крушки...
    Крис

  12. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2008
    Мнения
    16
    #160

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Отдавна несъм поствал тук, а има какво да напиша за моите експерименти.
    Първо около Коледа закупих от aukro.bg една светодиодна крушка с консумация 5w за 32лв., на външен вид изглежда дори по-качествена от 5w-товата в предишния ми пост, поради значително по-големия топлообменник, незнам дали има значение, предполагам че зависи и от броя и мощността на диодите, но все пак давам инфо. Светлината и е в малко по-топлия спектър и затова ми се струва, че свети с една идея по-силно от другата, сложих я в антрето временно, но на приятелката ми е и тъмно и затова направих втората покупка. Между другото продавача обеща 10w-ови крушки в аукциона, но все още ги няма в наличност, защото чака да паднат цените.
    Второ, днес купих ето това: http://ledneonbg.eu/product/49/svetodiodna-lampa-.html , като цената там е без ДДС, т.е. връзва се към 29лв., офиса на фирмата е на бул. Христо Ботев 86, ет.2. Може да се пазарува и през интернет, но предпочетох на място да видя за какво става въпрос и взех една за проба. Сложих я в антрето на мястото на придишната, а нея преместих на трикрилния полилей в хола. Разликата е очебийна, явно 2,5w в светодиодното осветление са си 30% увеличение . Крушката свети в топло-белия спектър и понеже вече имам "набито око", смятам че е около 600lm, което е перфектно. Твърдя, че това е най-доброто съотношения качество/цена в момента. Разбира се нямам никакви впечатления от ресурса, ако не броя рекламното инфо в сайта.
    От скоро в Практикер има 5w-ов PHILIPS за 80лв., според мен малко са се изхвърлили, очаквам цена под 40лв., за да им стана клиент.
    До момента всички описани в постовете ми крушки работят безотказно.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2010
    Мнения
    20
    #161

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    От 2 години съм с енергоспестяващи в хола 4Х30W. Досега са изпаткали 6 от които в магазина са ми сменили 2. Ползвал съм и на Филипс, с по-малка мощност ,но и те горят. Впрочем всичко се прави в Китай.
    Щом има държавна политика в областта на енергетиката ,трябва задължително да има гаранция за тези лампа - това е електронен уред. Още повече ,че на цокъла е написана датата на производство и номер ,и заедно с касовата бележка трябва да се подменят.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #162

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Хубаво е, заедно с това дали е 2лв. 3лв или 5лв да имате предвид и следното:

    1) Новите лампи са със специално термоизолиращо покритие. Светлината се получава във вътрешността на кварцовите тръбички чрез генериране на значително количество ултра-виолетова (UV) радиация. Предполага се, че част от здравословните проблеми се дължат на недостатъчното изолиращо покритие, през което преминава UV радиация. Няма направени изследвания как и в каква степен тази радиация се отразява на деца и възрастни.

    2) Ако изолиращото покритие бъде повредено или счупено, това многократно увеличава вредното въздействие на UV радиацията, като може да причини сериозно кожно изгаряне, възпаление на очите или друг траен проблем. Повечето от тези лампи са разработени без автоматичен изключвател, който би гарантирал, че при счупване или друга повреда на покритието хората няма да са изложени дълго и незабелязано на вредната радиация.

    3) Според California Assembly Bill 1109 (2007) Section (e): “Повечето флуоресцентни лампи съдържат опасни количества живак. Повечето осветителни тела с нажежаема жичка съдържат опасни количества олово. В Калифорния е забранено изхвърлянето на тези опасни осветителни тела на обичайните места за събиране на отпадъци. Опасните материали в тези продукти могат да бъдат рециклирани, но на практика няма условия за това сред повечето потребители.” Новите лампи, които ЕС налага, съдържат както живак, така и олово. Живакът вече трови китайските работници, които произвеждат новите лампи, както пишат Times Online UK и Natural News.

    4) Отново според California Assembly Bill 1109 (2007) Section (f): “Флуоресцентните осветителни тела, които осигуряват една и съща светлина на една и съща цена, могат да съдържат различни количества живак.” На опаковките е изписана само мощността на лампите и тяхната предполагаема икономия на електричество, но не и количеството живак в тях. Така потребителят не може да избира тези с по-малко живак и да прецени как и къде да ги изхвърля след употреба.

    5) Липсват следните инструкции за действие при счупване на лампите, дадени от EPA (Environmental Protection Agency, Агенция за защита на околната среда):


    Карайте внимателно с тях за да не ви се наложи подобна трагико-комична ситуация:

    Да разбереш по трудния начин
    Статията “Потребителите на тъмно за риска от новите крушки”, публикувана от WorldNetDaily, е за горчивия опит на една американка с новите “икономични” и “екологични” осветителни тела. Бранди Бриджис, жителка на Вашингтон, е купила такава лампа за стаята на 7-годишната си дъщеря. Лампата пада от тавана и се счупва на пода. Стопанката не знае какво да прави и се обажда в магазина, откъдето е купила продукта. Оттам я предупреждават да не чисти с прахосмукачка и я препращат към горещия телефон на Агенцията за контрол на вредните и отровни продукти. Оттам пък я препращат към Центъра за контрол на заболяванията и Департамента за защита на околната среда. Последните я препращат към специалист, който да провери въздуха в жилището й, като тества за наличие на живак. Специалистът поставя стаята под карантина и препоръчва с почистването да се заемат други специалисти от частна фирма. От тази фирма искат “икономичните” 2 хиляди долара, за да свършат услугата. Г-жа Бриджис не може да си ги позволи, от застрахователното дружество отказват да изплатят сумата, стаята остава под карантина, а детето е принудено да спи на канапе във всекидневната.
    http://www.wnd.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=55213
    Засега във Вашингтон.
    Скоро в целия Европейски съюз.


    http://www.ivanstamenov.com/2009/09/377/

  16. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #163

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Абе колко живак има в една лампа. От колко години се ползват луминисцентни тръби, които сигурно имат повече живак от малките енергоспестяващи крушки. Освен това колко е UV излъчването на една лампа? Незначително. Сякаш като излезем навън няма УВ светлина, дори при облачно време.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,268
    #164

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Един въпрос малко встрани от темата, но доста интересен според мен. Сега малко предистория. Зимата имах проблем с климатик. Съмненията на техниците бяха, че е от електрониката и ми казаха, да си проверя ел. инсталацията за хлабави връзки и нагорели проводници, които при евентуално "прицъркване" може да влияят на електрониката. Посъветваха ме също да махна всички енергоспестяващи лампи(които при мен са 10бр. от всякакви марки). Имали такъв проблем при друг клиент и се оказало, че е от лампите. След махането им всичко се оправило. Въпроса ми към хората, които са в час с този вид осветление. Ако този вид лампи създават някакви паразитни хармоници в ел. мрежата, доколко това може наистина да влияе на по-чувствителна електроника. Тенденцията е домашните ел. уреди да се тъпчат с все повече електроника. Ако тези лампи наистина влияят негативно в/у нея , въпроса е к'о пра'им?

  18. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2008
    Мнения
    16
    #165

    Re:Енергоспестяващи лампи?

    Цитат Първоначално публикувано от avast3
    Съмненията на техниците бяха, че е от електрониката и ми казаха, да си проверя ел. инсталацията за хлабави връзки и нагорели проводници, които при евентуално "прицъркване" може да влияят на електрониката. Посъветваха ме също да махна всички енергоспестяващи лампи(които при мен са 10бр. от всякакви марки). Имали такъв проблем при друг клиент и се оказало, че е от лампите. След махането им всичко се оправило. Ако тези лампи наистина влияят негативно в/у нея , въпроса е к'о пра'им?
    Отговор: Сменяме "техниците".

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 11 от 28 ПърваПърва ... 91011121321 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Енергоспестяващи GU5.3?
    От masterross във форум Купува
    Отговори: 4
    Последно: 20-10-12, 10:12
  2. Енергоспестяващи лунички ?
    От Shizo във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 12
    Последно: 22-11-11, 22:36
  3. Странен проблем с PIR сензор и енергоспестяващи лампи
    От roumen68 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 24
    Последно: 14-11-09, 18:33
  4. Димващи се енергоспестяващи крушки
    От drianov във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 20-02-09, 13:12
  5. Йонизатори и UV лампи
    От galin1 във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 3
    Последно: 09-11-07, 09:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе