Страница 12 от 28 ПърваПърва ... 2101112131422 ... ПоследноПоследно
Резултати от 166 до 180 от общо 407
Like Tree48Одобрявам

Енергоспестяващи лампи?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на avenger
    Тук е от
    Mar 2007
    Живее в
    Пловдив

Re:Енергоспестяващи лампи?

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    Хубаво е, заедно с това дали е 2лв. 3лв или 5лв да имате предвид и следното:

1) Новите лампи са със специално термоизолиращо покритие. Светлината се получава във вътрешността на кварцовите тръбички чрез генериране на значително количество ултра-виолетова (UV) радиация. Предполага се, че част от здравословните проблеми се дължат на недостатъчното изолиращо покритие, през което преминава UV радиация. Няма направени изследвания как и в каква степен тази радиация се отразява на деца и възрастни.

2) Ако изолиращото покритие бъде повредено или счупено, това многократно увеличава вредното въздействие на UV радиацията, като може да причини сериозно кожно изгаряне, възпаление на очите или друг траен проблем. Повечето от тези лампи са разработени без автоматичен изключвател, който би гарантирал, че при счупване или друга повреда на покритието хората няма да са изложени дълго и незабелязано на вредната радиация.

3) Според California Assembly Bill 1109 (2007) Section (e): “Повечето флуоресцентни лампи съдържат опасни количества живак. Повечето осветителни тела с нажежаема жичка съдържат опасни количества олово. В Калифорния е забранено изхвърлянето на тези опасни осветителни тела на обичайните места за събиране на отпадъци. Опасните материали в тези продукти могат да бъдат рециклирани, но на практика няма условия за това сред повечето потребители.” Новите лампи, които ЕС налага, съдържат както живак, така и олово. Живакът вече трови китайските работници, които произвеждат новите лампи, както пишат Times Online UK и Natural News.

4) Отново според California Assembly Bill 1109 (2007) Section (f): “Флуоресцентните осветителни тела, които осигуряват една и съща светлина на една и съща цена, могат да съдържат различни количества живак.” На опаковките е изписана само мощността на лампите и тяхната предполагаема икономия на електричество, но не и количеството живак в тях. Така потребителят не може да избира тези с по-малко живак и да прецени как и къде да ги изхвърля след употреба.

5) Липсват следните инструкции за действие при счупване на лампите, дадени от EPA (Environmental Protection Agency, Агенция за защита на околната среда):

Карайте внимателно с тях за да не ви се наложи подобна трагико-комична ситуация:

Да разбереш по трудния начин
    Статията “Потребителите на тъмно за риска от новите крушки”, публикувана от WorldNetDaily, е за горчивия опит на една американка с новите “икономични” и “екологични” осветителни тела. Бранди Бриджис, жителка на Вашингтон, е купила такава лампа за стаята на 7-годишната си дъщеря. Лампата пада от тавана и се счупва на пода. Стопанката не знае какво да прави и се обажда в магазина, откъдето е купила продукта. Оттам я предупреждават да не чисти с прахосмукачка и я препращат към горещия телефон на Агенцията за контрол на вредните и отровни продукти. Оттам пък я препращат към Центъра за контрол на заболяванията и Департамента за защита на околната среда. Последните я препращат към специалист, който да провери въздуха в жилището й, като тества за наличие на живак. Специалистът поставя стаята под карантина и препоръчва с почистването да се заемат други специалисти от частна фирма. От тази фирма искат “икономичните” 2 хиляди долара, за да свършат услугата. Г-жа Бриджис не може да си ги позволи, от застрахователното дружество отказват да изплатят сумата, стаята остава под карантина, а детето е принудено да спи на канапе във всекидневната.
    http://www.wnd.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=55213
    Засега във Вашингтон.
    Скоро в целия Европейски съюз.

http://www.ivanstamenov.com/2009/09/377/
    Ами сега! У нас държа на склад повече от 10 изгорели вече енергоспестяващи лампи!Следователно ме облъчват ли облъчват,но въпреки това няма да ги изхвърля във варела.

2.  

3. Тук е от
    Jan 2011

Осветление

Здравейте! Кой какви крушки използва? В магазините вече основно продават енергоспестяващите. Някой ползвал ли е лампи Realux?

4. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005

Последно ползвам Филипс с мощност равняваща се на 120Вт. два броя.

5. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

аз, преди забраната за продажба на 100W крушки преди 1 година и 1 месец, се "запасих" с 30 броя от различни ватове за по 33 стотинки (т.е. 30 на цената на 1 енергоспестяваща).

за 1г 1м съвсем неикономично са ми изгоряли 3 броя ( за 1 лв) при общо 16 в апартамента

мисля си, че допълнително изгоряната ел.енергия не е сравнима с необходимата иначе инвестиция от 16*10лв= 160 лв, колкото и да ме убеждават, че в дългосрочен план бих бил на далавера. нещо не ми се връзва с наблюденията ми върху "десетократно" по-дългия живот на спестяващите. освен ако не се предполага жичката да ти изгори за 1 месец

6. Тук е от
    Aug 2009

Понеже съм в този сектор да споделя .. Все по-ниско е качеството на нажежаемите жички точно поради факта , че се забраняват .. в момента масово се произвеждат количества без никакъв оглед качество. Причината? Забраната е само за производство но не и за продажба .. и тъй като догодина забраняват и 75 ватовите крушки сега производителите се запасяват с количества .. Личен опит: Преди 5 години съм си взел 10 крушки Тунгсрам с нажежаема жичка.Нито една изгоряла , преживели 4 премествания. Преди година си взех 2 Филипс.И двете изгоряха за около седмица. От 3 години съм с енергоспестяващи Дженерал Електрик.Няма изгоряла..И да има разлика от енергоспестяващи от 1 лев и такива от 7-10 лв. Първо тези от 1 лев като пише на нея 30 вата , тя свети точно толкова .. Дори да имаш късмет и да не ти изгори за месец .. файда като ти свети колкото да не се спънеш в нещо у дома .. на мен ЛЕД осветлението ми на телевизора осветява повече от една такава крушка ..

7. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

Да не забравяме , че все повече нализат светодиодните лампи - http://www.lampbg.com/index.php?opti...id=50&lang=bg. Все още са по-скъпи от обикновените енергоспестяващи лампи, но при условие, че те имат живак съм решил когато ми изгори енергоспестяваща лампа да я заменям с LED такава.

8.  

9. Тук е от
    Aug 2009

Цитат Първоначално публикувано от Ivan19
    Да не забравяме , че все повече нализат светодиодните лампи - http://ledosvetlenie.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3. Все още са по-скъпи от обикновените енергоспестяващи лампи, но при условие, че те имат живак съм решил когато ми изгори енергоспестяваща лампа да я заменям с LED такава.
    Ти виждал ли си как светят диодните? Ако мислиш , че ще можеш да замениш енергоспестяваща с диод и това да ти е основно осветление си далеч от истината .. в момента в Китай все по масово се разработват такива които да стават за основно осветление но цените им при доставчиците на такова осветление е около 40 лева а гаранцията за сега е 1 година .. или иначе казано такъв диод в магазините ще е около 48 лв , но са малко хората които ще дадат толкова пари с такава ниска гаранция ..

10. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

Да, виждал съм! Един приятел преди беше на енергоспестяващи лампи, а сега е изцяло на диодни. Лично аз не усетих разлика, но той твърди, че сега му е по-добре и тези лампи му дават светлина по-близка да дневната и не изморяват очите му.

11. Member
    Тук е от
    Aug 2008

Цитат Първоначално публикувано от Ivan19
    Да, виждал съм! Един приятел преди беше на енергоспестяващи лампи, а сега е изцяло на диодни. Лично аз не усетих разлика, но той твърди, че сега му е по-добре и тези лампи му дават светлина по-близка да дневната и не изморяват очите му.
    Е кво да каже , като е дал сумати пари за тез диоди?
    Спектъра на излъчване на светодиода е много тесен-близо до лазер.Колкото и да го разширяват едва ли някога ще успее да достигне спектъра на другите светоизточници.И дума не може да става за комфорт.

Направиха ми впечатление и ЛЕДове за улични-изключително безумие.Пестели от обслужване?
    1 такъв осветител струва 1000лв срещу 70 лв за осветител с газоразрядна.Консумират колкото МХЛ и НЛ(50-70W),светят в пъти по -слабо и то със спектър на лампа на зъболекарски стол.

Тва са си чисти лобита на великаните в бранша , които искат да ни преберат паричките с каквато и да е шитня.

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Тази малоумица с енергоспестяващите лампи ще я прескоча. Запазил съм се с нажежаема жичка за под 25 ст на брой. После ще мина или на халогенни / лунички/ или на диодни.
    Замислям и 1 друг вариант -цена 2 бр за 80 лв 4300К, кеф ти 5000К и т.н.кеф ти 8000К на 12В. 35W .Дават им поне 2500 часа живот и гаранция 1 г.За помещение в което рядко се гази лампата е супер.
    Вместо 2-3-4-5 с нажежаема жичка само 1 бр и то 35W. В стаята ще настане ден . Трафа е от порядъка на 5-8 лв.

13. Тук е от
    Aug 2009

Цитат Първоначално публикувано от kris11
    Замислям и 1 друг вариант -цена 2 бр за 80 лв 4300К, кеф ти 5000К и т.н.кеф ти 8000К на 12В. 35W .Дават им поне 2500 часа живот и гаранция 1 г.За помещение в което рядко се гази лампата е супер.
    Вместо 2-3-4-5 с нажежаема жичка само 1 бр и то 35W. В стаята ще настане ден . Трафа е от порядъка на 5-8 лв.
    Тази ти част не можах да я разбера .. за какво точно осветление говориш?

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от DrugsBunny
    Тази ти част не можах да я разбера .. за какво точно осветление говориш?
    Склад и то висок. А параметрите на посочените "крушки " говорят сами за какво става въпрос

16. Member
    Тук е от
    Aug 2008

Цитат Първоначално публикувано от kris11
    Склад и то висок. А параметрите на посочените "крушки " говорят сами за какво става въпрос
    Ако осветиш висок склад с 35W ще те номинират за Нобелова награда.

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от iwoto
    Ако осветиш висок склад с 35W ще те номинират за Нобелова награда.
    Голям умник -няма що. Прочете ли параметрите на псочената крушка ???
    Ксенон 35W 4300K + автомобилен рефлектор -и то не с лупа .

18. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Защо ще го правиш със ксенон, а не с металхологенни лампи. Имат и по дълъг живот.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 12 от 28 ПърваПърва ... 2101112131422 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Енергоспестяващи GU5.3?
    От masterross във форум Купува
    Отговори: 4
    Последно: 20-10-12, 11:12
  2. Енергоспестяващи лунички ?
    От Shizo във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 12
    Последно: 22-11-11, 23:36
  3. Странен проблем с PIR сензор и енергоспестяващи лампи
    От roumen68 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 24
    Последно: 14-11-09, 19:33
  4. Димващи се енергоспестяващи крушки
    От drianov във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 20-02-09, 14:12
  5. Йонизатори и UV лампи
    От galin1 във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 3
    Последно: 09-11-07, 10:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе