Страница 3 от 28 ПърваПърва 1234513 ... ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 407
Like Tree48Одобрявам

Енергоспестяващи лампи?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Oct 2005

Re: Енергоспестяващи лампи?

Виждам, че почва да се заражда спор

Какво да ви кажа и двамата имате право, но от опит мога да ви кажа, че такива "генерации" наистина се появават.
    При мен положението е следното:
    Ключа ми е поставен на фазата и кабелите са добри /сам съм си правил инсталацията/ за влага въобще не можем да говорим. Лампите са ОСРАМ 11В 3 на брой /на едно тяло са/ когато ключът имаше лампичка имаше и премигване /не си спомням само дали само 1 мигаше или повече/, когато махнах лампичката изчезна и премигването а остана да се слуша само леко пукане, което прилича на разряд и то си продължава и до днес. Когато обаче на това тяло сложа по мощна лампа ОСРАМ 16В проблемите изчезват. В същото време ако сложа 11В в друга стая положението се повтаря пукане, светкане и т.н. Искам само да отбележа, че в другите стаи ключовете ми са даже и с лампичка, но там няма проблеми, предполагам защото са по мощни лампите 21В. Ако лампата е 16В и има лампичка се чува само леко пукане.
    Същото премигване ми се получава и на една лум. пура монтирана над мивката в кухнята /искам да отбележа, че тя не е с дросел ами има някаква платка подобна на тази монтирана в обикновените енергоспестяващи лампи/ и там премигването ичезна след като махнах лампичката, мощността и е 15В.
    Е дано да сте ме разбрали и да съм бил полезен

2.  

3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@yotebote,
    Това мисля, че слага край на спора. Каза по-горе и Wise - тока, който протича през глимката зарежда макар и бавно кондензатора след изправителната група и затова припалва на моменти тая с по-малката мощност (на по-мощните не им стига заряд). За да се отървеш от проблема и да запазиш глимката опитай да увеличиш двойно съпротивлението в ключа, през което се пали глимката. Тя ще свети по-слабо, но и тока на утечка няма да е достатъчен за заряд на кондензатора

4. Тук е от
    Oct 2005

@Lupus

Аз не мисля че нямам проблем в смисъл такъв, че аз знам какъв е проблема.
    Даже ключовете които са ми с лампичка съм сменил резистора не с 2 пъти по голям а с 3 и така съм си решил проблема, а там където съм с 11В лампи даже съм махнал лампата.
    Това за което съм писал е изпитано на практика и съм го написъл с цел да не се зараждат излишни спорове и да помогне на тези, които имат проблеми за да не си губят излишно време в опити :coolsmiley:

5. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от yotebote
    @Lupus

Аз не мисля че нямам проблем в смисъл такъв, че аз знам какъв е проблема.
    Даже ключовете които са ми с лампичка съм сменил резистора не с 2 пъти по голям а с 3 и така съм си решил проблема, а там където съм с 11В лампи даже съм махнал лампата.
    Това за което съм писал е изпитано на практика и съм го написъл с цел да не се зараждат излишни спорове и да помогне на тези, които имат проблеми за да не си губят излишно време в опити :coolsmiley:
    Мисля, че наистина се изчерпи темата. Ако няма глим лампа то има капацитети. Помислете си защо свети глимката в ключа при изгоряла крушка (по-слабо свети). В проводниците се индуктира напрежение - не е утечката виновна, а капацитетът !!
    Т.е. няма галванична връзка - по жиците се получава - колкото са по-дълги, толкова повече! Не е страшно това - може с резистори да се шунтира (няколко мегаома) или с лампа - нормалната няма да свети във видимата област, но ще шунтира тези "висящи напрежения".

6. Тук е от
    Sep 2003

@Lupus & @Wise, много Ви благодаря колеги! Изключително полезно беше общуването ми с Вас и много допринесе за повишаването на познанията ми в областта на електрониката. Нисък поклон! Обаче имам само още две въпросчета, може ли?
    1. @Lupus, кое от всичкото това дето си го обобщил в последния си пост не съм го написал още в първия си (#define flood=?!?)?
    2. @Wise, кое те кара да мислиш, че тока протичащ през паразитния капацитет на проводниците не е утечка (#define утечка=?!?)?
    И едно последно уточнение - мислех, че форуми като този служат по-знаещите да помогнат със знанията си на нуждаещи се, а не да си мерим академичните познания в дадена област. Готов съм да си призная, че всичко след първия ми пост е ненужен флуд, но наистина не можех да допусна още от самото начало, че надменното Ви отношение е надменно отношение, а не просто недуразумение свързано с умалителната форма на ника ми.

7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@alek,
    Не виждам нищо лошо в рамките на един спор да се потвърждават или отхвърлят доводите или твърденията на всеки от участниците в него!
    За това е форума! Прегледах пак цялата тема и не виждам някъде някой да е проявил обидно или пренебрежително отношение както към твъденията ти така и към ника ти. Надявам се не си разчитал всички да приемат казаното от теб като истина от последна инстанция? Не приемай позицията на обидено дете и не търси конфликт там където го няма!

PS Нека някой от админите заключи темата. Тя се изчерпи по същество.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

бе аз искам да питам - ако съм си купил да кажем Филипс, на която на кутийката пише 3 или 5 години гаранция и съм я взел от Била/Метро... мога ли, ако ми изгори след половин година да я върна за нова...?!?* :dock:

10. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Трябва да може.Ако не- комисията за защита правата на потребителите

11. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Ако го пише на български - иначе по Метро-воля...

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Dockera
    бе аз искам да питам - ако съм си купил да кажем Филипс, на която на кутийката пише 3 или 5 години гаранция и съм я взел от Била/Метро... мога ли, ако ми изгори след половин година да я върна за нова...?!?* :dock:
    Скоро купувах 12 лампи - с 3 и с 5 години гаранция от магазин на фирма. Изрично ме предупредиха, че да признаят рекламация трябва да пазя касовата бележка и кутиите на лампите. Много е възможно това за кутиите да е изискване на вносителя.

13. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Цитат Първоначално публикувано от Dockera
    В Метро (за Била нямам идея) при излизане от магазина трябва да се мине през гишето за гаранциите и да се постави печат върху кутията на лампата, иначе гаранцията не се признава; едно време, когато въпросното гише беше до входа, слагаха печат директно върху цокъла на лампата. Винаги минавам да ми поставят печатчето, но после губя фактурата и/или кутийката, така че при мен има много по-голяма полза от качеството, отколкото от гаранцията.

14.  

15. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Скоро купувах 12 лампи - с 3 и с 5 години гаранция от магазин на фирма. Изрично ме предупредиха, че да признаят рекламация трябва да пазя касовата бележка и кутиите на лампите. Много е възможно това за кутиите да е изискване на вносителя.
    да и аз като купувах моите ме предопредиха да пазя касовата бележка и кутията на лампите.

16. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Позволете ми да оборя вашите мнения!!
    Няма фирма която да ви даде 3 или 6 години гаранция за енергоспестяващи лампи.Специално при Филипс това което виждате на опаковката е живот на лампата сметнат при средна продължителност на светене 3 часа на ден(пише го на опаковката като отворите отгоре капачето).Гаранцията наитина важи при пазена касова бележка и опаковка но тя е 3 месеца за 3 годишните и 6 за 6 годишните.От 3 години насам всички енергоспестяващи лампи Филипс които се продават в БГ се произвеждат в Китай.Ако сте забелязали и на обикновените лампи с нажежаема жичка има надпис 1 year .И те ли са с 1 година гаранция???
    Сигурно се интересувате и какво правят с изгорелите лампи?? Ами връщат ги в лаборатория за тестове и според разреждането на газа вътре определят колко часа е светила лампата и евентуално какво е изгоряло по електрониката.

P.S. Информацията която ви давам е стопроцентова и предполагам е същата и при другите марки.
    Дистрибутор съм бил на Филипс 3 години.

17. Тук е от
    Nov 2005

от 4 години ползвам Силвания - оригинални английски ,купих си 7-8 18 и 26 вата ( съответстващи на 75 и 100в обикновени и наистина светят толкова) .. бяха с по 2 години гаранция ,клас А ,с по 12к часа живот ,но към 20 лв 18 ватовите и 26 лв 26 ватовите ... само една ми е изгоряла,и то наскоро - просто си изгасна ,като преди това мъждукаше ,а едната и се събират поне 3 години нон стоп работа и нищо и няма .. до сега сигурно са си избили парите от разни ментета няма смисъл ,много малко карат и доста слабо светят ..

18. DEF
    DEF е офлайн
    Member
    Тук е от
    Nov 2004

Преди няколко месеца и аз си купих такава лапма VITO 30w=150w ...дрън дрън пълни измислици ..светеше колкото 60w крушка с нажежаема жичка....лично проверено .Сега нещо се прецака и като се пусне светва след 4-5 мин ... първо свети само 1/3 от лампата съвсем слабо след известно време 1/2 и накрая светва цялата ...добре че си пазя гаранцията и ще отида да я върна в Бриколаж-а.Пък и тази бяла светлина направо ти избожда очите/лично мнение/.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 28 ПърваПърва 1234513 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Енергоспестяващи GU5.3?
    От masterross във форум Купува
    Отговори: 4
    Последно: 20-10-12, 11:12
  2. Енергоспестяващи лунички ?
    От Shizo във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 12
    Последно: 22-11-11, 23:36
  3. Странен проблем с PIR сензор и енергоспестяващи лампи
    От roumen68 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 24
    Последно: 14-11-09, 19:33
  4. Димващи се енергоспестяващи крушки
    От drianov във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 20-02-09, 14:12
  5. Йонизатори и UV лампи
    От galin1 във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 3
    Последно: 09-11-07, 10:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе