Резултати от 1 до 13 от общо 13

Защита от пренапрежение

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    349
    #1

    Защита от пренапрежение

    Искам да сложа в таблото на апартамента защита от пренапрежение. Идеята ми е да се задейства, ако енергото реши и вместо 220V да пусне 380V например или се получи нещо и стане 260V. Като гледам повечето защити са за от мълнии. В един магазин ми предложиха катоден отводител на елмарк, но в сайта им чета, че се задейства при 275V, което предполагам, че е достатъчно за да изгори телевизора например. Предполагам, че трябва да се задейства някъде към 235V. Все още не знам дали в таблото има проводник земя, но ако е необходим ще отворя таблото да видя.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #2

    Re: Защита от пренапрежение

    Така зададен въпроса е много общ. В мрежата могат да се появят кратки пикове с високо напрежение вследствия на изключване на големи индуктивни товари или други причини, както и трайно повишаване на напрежението вследствие на погрешно свързване или пробив на друга фаза към нулевия проводник и несработване на защитата. Подхода за решение в двата случая е различен. В първия случай се поставят паралелно на веригата елементи, които гасят пиковете и се самовъзстановяват след това. Във втория случай се предизвиква бързо изключване на всички консуматори и захранването се възстановява само след намесата на човек и отстраняване на причината за повишеното напрежение. Опита се да си специфицираш нещата по-точно.

  4. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    349
    #3

    Re: Защита от пренапрежение

    По телевизията дават хора, на които са им заминали електроуредите след като от енергото са подали повече от 220V. Предполагам, че това е трайно повишаване на напрежението в мрежата. Другото за което говориш предполагам е токовите удари. Ако имаш информация и за двата варианта как може да се реализира ще е още по-добре, вместо да купувам отделно разклонители със защита от токови удари.

  5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #4

    Re: Защита от пренапрежение

    За защита от пиковете тези разклонители са добро решение.
    За защита от трайно пренапрежение се правят специални защити. Най - простото решение, което съм правил е с мощен тиристор, свързан в мрежата веднага след главния предпазител и електронна прагова схема, която да следи напрежението. Когато напрежението премине зададения праг за определено време, схемата сработва и подава управляващ импулс на тиристора. Той се отпушва и пуска през предпазителя ток, по-голям от тока за изгарянето му. Предпазителя изгаря и цялата инсталация остава без напрежения. Предпазителя трябва да е добре оразмерен и бързодействащ. Ако инсталацията е със заземителен кабел това може да се направи и с дефектнотоков автомат, като се имитира утечка спрямо земя. Тогава няма нужда от мощен тиристор.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    11
    #5

    Re: Защита от пренапрежение

    Първо нека да уточним, че 220V би трябвало да е минималното напрежение за монофазна инсталация, а 240 максимума. Погледнете, който и да е уред и ще видите, че пише 220 - 240V. Аз ти препоръчвам катоден отводител. Тук пише доста неща за пренапреженията - може да се зачетеш:
    http://web.schneiderelectric.bg/bgne...eArrestors.pdf

  7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #6

    Re: Защита от пренапрежение

    Сега остава да кажеш къде във Варна има магазин на Шнайдер. Аз отдавана искам да си сменя таблот вкъщи и да му сложа катоден отводнител. Първо мислех Елмакр, но мног обързо се отлазах. Трябва да се заложи на нещо качествено. Друг вариан е Мерилин Герин. Идея си няма каква пари ще ми излезе цялото талбло с бушоните и отводнителя.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    10
    #7

    Re: Защита от пренапрежение

    За Варна един от дистрибуторите на Schneider е ЕЛКОМЕРС ВЯРА. Адрес: ЗПЗ База НОВА 052/ 501661, 500736
    http://eae.elmedia.net/index.php?rid...228&letter=%C5 - тук може да намериш и други фирми дистрибутори на Schneider.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    11
    #8

    Re: Защита от пренапрежение

    Да уточниме само, че Merlin Gerin i Telemechanik са търговски марки на Schneider Electric

  11. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #9

    Re: Защита от пренапрежение

    Цитат Първоначално публикувано от Julian
    ... Първо мислех Елмакр, но мног обързо се отлазах...
    Защо се отказа от Елмарк, не са качественни или какво. Аз също мисля да си слагам на Елмарк и се интересувам от качеството им. За автоматичните им предпазители съм чувал лоши мнения, но тях ги правят в България, а катодните им отводители са вносни и предполагам са по-качественни.
    Ако някой има опит с техни катодни отводители нека го сподели.

    Има и друго - дори и най-качественния не ти дава 100% сигурна защита.

  12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #10

    Re: Защита от пренапрежение

    Ами аз чувам само лоши неща за Елмакр. Предимството е, че са евтини. Освен това катодния отводнител на елмарк се задейства при 280волта, а шнайдера при 260. Иначе конкретно котодните им отводнители може и да не са лоши. До колкота разбирам са с газоразрядник със варистор в един корпус.

  13. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #11

    Re: Защита от пренапрежение

    Elmark по принцип е американска фирма. Имат завод за автоматични прекъсвачи в България. Мисля, че един техен катоден отводител SPD-C/1P http://elmark-bg.borsabg.com/?81&02&96191 с 20kA разряден ток ще е добра защита на входа на инсталацията. За финна защита може да се използват разклонители с вградени разрядници с 2кА разряден ток http://www.elcotech-bg.com/products_bg.html.

  14.  
     
  15. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #12

    Re: Защита от пренапрежение

    То по принцип е така. Най ефективна е защитата, когато имаш няколко катодни отводнителя. В някои електроуреди, като по-скъпите климатици си имат вградени защити с варистор и разрядник.

  16. Member
    Тук е от
    May 2002
    Мнения
    897
    #13

    Re: Защита от пренапрежение

    Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Най - простото решение, което съм правил е с мощен тиристор, свързан в мрежата веднага след главния предпазител и електронна прагова схема, която да следи напрежението. Когато напрежението премине зададения праг за определено време, схемата сработва и подава управляващ импулс на тиристора. Той се отпушва и пуска през предпазителя ток, по-голям от тока за изгарянето му. Предпазителя изгаря и цялата инсталация остава без напрежения. Предпазителя трябва да е добре оразмерен и бързодействащ. Ако инсталацията е със заземителен кабел това може да се направи и с дефектнотоков автомат, като се имитира утечка спрямо земя. Тогава няма нужда от мощен тиристор.
    Бих добавил един газоразрядник , за повече сигурност , съчетана с доста по бързо действие.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Защита от пренапрежение - направи си сам
    От azBeTaTesTeR във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 05-02-14, 12:56
  2. Телевизор със защита/PIN код ?
    От enermax във форум Телевизори
    Отговори: 2
    Последно: 13-12-07, 02:12
  3. Отговори: 26
    Последно: 03-08-07, 01:35
  4. PC -> TV и дефектнотокова защита
    От Edin_Lud във форум Общ - хардуер
    Отговори: 10
    Последно: 03-09-05, 19:06
  5. Защита на информацията?
    От IvO™ във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 7
    Последно: 23-08-05, 16:53

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе