Мисля сам да си направя варисторна защита от пренапрежение, вместо да купувам готовите разклонители със защити в които кой знае какво е спестено. Спрял съм се на първата схема от този сайт . Не съм сигурен дали това е най-доброто, но изглежда просто и лесно. Само мисля да добавя една глимка някъде след предпазителите, за да може лесно да се вижда когато някой предпазител е изгорял. Иска ми се да сложа и кондензатори, но нямам представа какви да са, за да филтрират смущения. Например като работи пералнята, мотора прави няколко оборота и спира, после пак, но при всяко включване на мотора се чува едно припукване от колонките на компютъра. Това дали може да се елиминира с кондензатори и какви точно ?
Чудя се и откъде да взема възможно по-бързи предпазителчета.
Избрал съм този варистор с Umax 250 V:
Но се чудя дали да не сложа и един такъв, че е по-бърз <10ns:
Последен въпрос, този варистор го дават с термозащита и е с три извода. Въпроса ми е как точно действа тази термозащита ? Да не е като се нагрее и заради тази защита, вместо да даде накъсо да му се вдигне съпротивлението и да пропусне високото напрежение ? Освен това са дали типична схема в която се ползва, но искам да питам ролята на диода и резистора единствено за да работи индикаторния светодиод ли е? Затова ли се ползва третия извод на този варистор?