Резултати от 1 до 4 от общо 4

Защита от пренапрежение - направи си сам

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    17
    #1

    Защита от пренапрежение - направи си сам

    Мисля сам да си направя варисторна защита от пренапрежение, вместо да купувам готовите разклонители със защити в които кой знае какво е спестено. Спрял съм се на първата схема от този сайт . Не съм сигурен дали това е най-доброто, но изглежда просто и лесно. Само мисля да добавя една глимка някъде след предпазителите, за да може лесно да се вижда когато някой предпазител е изгорял. Иска ми се да сложа и кондензатори, но нямам представа какви да са, за да филтрират смущения. Например като работи пералнята, мотора прави няколко оборота и спира, после пак, но при всяко включване на мотора се чува едно припукване от колонките на компютъра. Това дали може да се елиминира с кондензатори и какви точно ?
    Чудя се и откъде да взема възможно по-бързи предпазителчета.

    Избрал съм този варистор с Umax 250 V:



    Но се чудя дали да не сложа и един такъв, че е по-бърз <10ns:



    Последен въпрос, този варистор го дават с термозащита и е с три извода. Въпроса ми е как точно действа тази термозащита ? Да не е като се нагрее и заради тази защита, вместо да даде накъсо да му се вдигне съпротивлението и да пропусне високото напрежение ? Освен това са дали типична схема в която се ползва, но искам да питам ролята на диода и резистора единствено за да работи индикаторния светодиод ли е? Затова ли се ползва третия извод на този варистор?




  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Mar 2006
    Мнения
    156
    #2

    Отговор: Защита от пренапрежение - направи си сам

    То хубаво, ама кой ще ти гарантира, че ще изгори фазовият или и двата предпазителя? Ако изгори само този на нулата, какво правим?

  4. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    17
    #3

    Отговор: Защита от пренапрежение - направи си сам

    Който и да изгори няма да има напрежение до ел. уреда. Това е целта, да не стигне високото напрежение до защитавания уред. А пък и аз ще свържа компютри, телевизор и климатик, няма да свързвам бойлер, така, че няма да е проблем ако остане само фаза. То и в готовите разклонители, които ги продават в магазина не могат да ти гарантират, че предпазителчето ще ти се падне на фазата, щото зависи как ще включиш щепсела. В крайна сметка само от фаза не се умира, аз много пъти съм я пипал. А и то като сработи защитата и изгори някое предпазителче ще видиш, че не ти работи уреда и не свети глимката и ще се сетиш какво е станало и ще изключиш защитата. Аз щото ще ги държа на едни и същи контакти и мога да си го наглася на фазата, но незнам има ли смисъл.

  5. Novice
    Тук е от
    Jan 2014
    Живее в
    Г.Оряховица
    Мнения
    6
    #4

    Отговор: Защита от пренапрежение - направи си сам

    Понеже варисторите пробиват при по-високо напрежение от това за което са конструирани, си мисля че пикове в захранващото напрежение ще има при прекъсване на веригата в устройството което ще се защитава. Особено ако товарът е индуктивен или има входни капацитети, както са съвременните импулсни захранвания. Отделно, дали варисторите имат крива на намаляването на съпротивлението им, в зависимост от подаденото напрежение. Тоест, дали ще са достатъчно бързи, да пробият и да изгори предпазителя. Дали за това време няма да се повреди уреда, който ще се защитава?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Защита от пренапрежение
    От Delta1 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 12
    Последно: 10-02-08, 10:25
  2. Отговори: 26
    Последно: 03-08-07, 01:35
  3. Как да се направи....
    От Niakoi във форум Windows
    Отговори: 8
    Последно: 29-12-05, 12:48
  4. АУДИО /направи си сам/
    От connect във форум Тонколони
    Отговори: 15
    Последно: 10-12-05, 18:04
  5. Направи си сам
    От DPetrov във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 3
    Последно: 24-07-01, 15:14

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе