Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 44

Въпрос относно ел.таблото?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    5
    #1

    Въпрос относно ел.таблото?

    В нова кооперация до таблото идват три проводника L, N и PE. Явно в централното табло има някакви защити.. Въпросът ми е дали в апартаментното табло нулата и земята трябва да се свързват и ако не, то тогава трябва ли таблото да има 2 шини - една за нулата и една за заземяването? Аз такива табла не съм виждал . Някой знае ли как се прави?

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    481
    #2

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    Не прави нищо сам! Не свързвай N и PE, не случайно са три проводника. Ако искаш просто да разбереш , напиши в google.bg дефектнотокова защита. Не прави сам нищо!

  4. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #3

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    Хайде без излишна религиозност на тема "заземяване" и "дефектнотокова защита".

    Не, че не е хубаво да има "заземяване" по принцип в инсталацията,
    но при дефектнотоковата защита това "заземяване" се ползва единствено за бутона "тест", ако конкретния модел дефектнотокова защита има такъм бутон.


  5. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    495
    #4

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    Абсолютно е забранено да свързваш нулевия и защитния проводник при твоето табло и след него! Ако в главното табло има дефектнотокова защита при свързването им заедно, тя непрекъснато ще сработва и ще изключва захранването. При тази постановка в твоето табло имаш три шини - за фазата, нулата и защитния проводник. Защитния проводник се използва единствено за зануляване при крайните консуматори, а при розетките на контактите се свързва към защитната клема. Това е !

  6. Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    447
    #5

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    Хайде без излишна религиозност на тема "заземяване" и "дефектнотокова защита".
    Не, че не е хубаво да има "заземяване" по принцип в инсталацията, но при дефектнотоковата защита това "заземяване" се ползва единствено за бутона "тест", ако конкретния модел дефектнотокова защита има такъм бутон.
    Защо пишеш глупости. Бутонът "тест"симулира реална отечка. Работата на ДТЗ е именно да предпази човека от нея. За да работи нормално е необхотимо сигурно заземяване.
    Не свързвайте двата проводника след защитата, а и преди нея. Това я обезмисля.

  7. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #6

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    Купи си още една шина и я закрепи в таблото. Едната за работна нула, другата за защитния проводник.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #7

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    Цитат Първоначално публикувано от mil_10
    Купи си още една шина и я закрепи в таблото. Едната за работна нула, другата за защитния проводник.
    И ако си от Варна мога да те уредя с парче 30-50 см по избор

  10. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    481
    #8

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    Мисля, че не е добра идея, да съветвате човека - как да си направи ел. инсталация в дома! По начина на задаване на въпроса ми се струва,че не е "специалист". Почина "Направи си сам" е хубаво нещо, но не и когато говорим за електричество(особено за силнотокови..). И аз, сам си "обърнах прозореца", като ми смениха дограмата, но ми трябваха четири дена и ме заболя устата, да споменавам майката ... на всичко(беше сезон и не намерих човек...). Но, в случая(със замазването на прозореца) най-опасното нещо ми се струва, че е : отварям си прозореца и ми пада замазката на главата. Електричеството : не се вижда, не се чува, не мирише, просто нямаме сетива за него. Затова има уреди. Мен често ме "удря" тока , въпреки, че не правя ел.табла или инсталации и то уж знам!? какво е това: ток и напрежение... Човека даже не е питал за дефектнотокови защити. Това, аз му го написах, за да види! и да се "уплаши".
    По голяма сигурност, от това: някой да му направи кадърно ел. инсталацията с дефектнотокова защита няма( е да му мисли, този който ще я прави, ако има някой стар котлон...).
    " НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА В КЪЩИ ! , това беше направено от професионалисти "
    Няма да е лошо, да се "маркират" "опасните" "съвети" , не знам, дали модераторите могат да го направят и как ще се реши кое е "опасно" и кое не е, но все пак... Чел, някой, недочел, после кой виновен... MitkoS, има понятие "защитно зануляване" и "защитно заземяване" - различни са. Не дай си боже, питащият, да "закрепи" една шина за нула! след това да направи - защитно зануляване и нулевата шина да се "размърда"...дано само да "подскачат"... Някъде съм чел, че в Германия не ти продават "шуко" контакти, ако нямаш сертификат ,че си ел. техник...(zz_stefanov май го знае, но може и да бъркам. )

  11. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #9

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    Цитат Първоначално публикувано от zz_stefanov
    Защо пишеш глупости. Бутонът "тест"симулира реална отечка. Работата на ДТЗ е именно да предпази човека от нея. За да работи нормално е необхотимо сигурно заземяване.
    Не свързвайте двата проводника след защитата, а и преди нея. Това я обезмисля.
    Ти май си от религиозните ?!
    За да разбереш нещо трябва да го повярваш, а ?
    Например, вярваш (като че ли) че дефектнотоковата защита не може да работи нормално при двупроводна инсталация ?
    Аз пък съм обратното - за да повярвам в нещо, трябва да го разбера.

    Бутона "тест" дава накъсо (с подходящо съпротивление) фазата към заземяващия проводник. Това е единствената функция на заземяването при дефектнотоковата защита - да се свърже към бутона "тест" за да може да се симулира тестова утечка. И ако заземяване липсва, това не значи, че дефектнотоковата защита няма да сработи при реална утечка през човешко тяло на веригата след нея. Обаче колкото и да натискаш бутона "тест", тя няма да сработи.
    И е лесно да повярваш, че тя не работи въобще.

  12. Member Аватара на fikata
    Тук е от
    Apr 2008
    Мнения
    256
    #10

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    Споко-о.Не се карайте.В централното табло на новата кооперация едва ли има дефектнотокова защита.Кой е казал,че има?Има само недоказано предположение...Трябва да има ДТЗ /дефектнотокова защита/ но обикновено няма...
    И когато няма такава, а инсталацията е изпълнена трипроводникова, в това табло работната нула и защитния заземителен проводник са свързани заедно и със заземлението на таблото...Та отговора на въпроса е:Ако е СИГУРНО, че има действаща ДТЗ в главното табло,в етажното табло е груба грешка да се обединяват работната нула и защитния проводник /N и PE/.
    .... А който не е бил на тази лекция,моля да я прочете:
    http://www.schuko.hit.bg/el-prosweta.htm

  13. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #11

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    fikata, благодаря

    Благодаря първо за "споко"-то. На мен лично ми подейства.
    Тук май е и време да се извиня първо на altair, че пиша в тая тема, а с нищо не му помагам за разрешаване на поставения от него въпрос. И да се извиня на zz_stefanov за хапливите ми бележки към него.

    Благодаря и за линка който си дал. От три дена го зубкам всяка вечер (по малко). Изключително полезен урок. Препоръчвам го на всички.
    Това обаче не ми пречи с лека ръка да отправя няколко критични бележки към автора, нищо че:
    (цитат)Авторът е преподавател в Техническия университет - София. Работил е като гост-преподавател на университета в Сигуенца. Асистент хонорис кауза на университета в Сигуенца
    Жалко че не е оставил e-mail, та единственото което ми остава е да публикувам тук критиките си - и евентуално да ги дискутирам с вас, тъй като с него не мога.

    Основното което ме вълнува е може ли да се слага дефектнотокава защита (ДТЗ) при TN-C инсталация (двупроводна) ?
    Че в таблото може да се сложи - ясно е че може, взели сме отвертката и сме сложили ДТЗ - но какво ще значи това на практика.
    Авторът е разгледал доста сценарии и ситуации и твърди, че не може. С което съм абсолютно НЕсъгласен.

    1. Почвам от следния сценарий - имам TN-C инсталация, която не мога да преправя току-така. И всички контакти са Шуко, като третия електрод е вързан към N-проводника. Искам обаче да се защитавам от токови удари върху хора (да речем че имам прохождащо дете), но не ми пука дали ще си защитавам скапаните уреди от пожар.
    Мога ли с една ДТЗ да постигна целта си ?
    Ако разгледаме под лупа случаите в урока, при който протича ток през човешко тяло, то ще забележим, че при всичките тези случаи няма никакво значение дали инсталацията е TN-C, TN-S или TN-C--S. ДТЗ ще се задейства, тъй като "утечния" ток през човешкото тяло не се връща по N-проводника в нито един от случаите, а отива или в PE-проводника или в пода. Така че, на въпроса "можем ли при двупроводна инстлация чрез дефектнотокова защита да пазим човешкото тяло ?" отговора на въпроса е "Да, можем. По-точно, ще го опазим не по-лошо, от варианта при трипроводна инсталацията."

    2. Тук вече става въпрос за очевидна неточност в урока - а именно, това е фиг.9
    (цитат)Ако корпусът на занулен уред има допълнителна връзка със земята (типичен пример: бойлер), освен по PEN проводника, токът, протекъл от фазата към уреда намира път и през земята.
    И веднага след това прави следния извод за TN-C (двупроводна) инсталация,
    (цитат)в този случай имаме задействане на устройството за ДТЗ без да е налице повреда или опасност ... именно по тази причина, в система TN-C не може да се прилага ДТЗ
    Няма как да не се ухиля на този извод на автора. Ситуацията по никакъв начин не се променя, ако инсталацията в конкретния пример е TN-S или TN-C-S, т.е. дори и при такава трипроводна инсталция, в този пример пак ще имаме
    (цитат)в този случай имаме задействане на устройството за ДТЗ без да е налице повреда или опасност

    3. Докато четях статията, забелязах един парадокс - а именно, че за едно конкретно нещо дори се стига до предимство при двупроводната инсталация. Това предимство разбира се е абсолютно маловажно и пренебрежимо спрямо принципните предимства на трипроводните инсталации, но все пак си заслужава да се отбележи като интересен факт.
    Става въпрос за края на т.4.2 в урока, където се коментират тъй-наречените "нормални" утечки на електроуредите,
    (цитат)много уреди имат на входовете си филтри против смущения. Тези филтри, покрай другите си елементи, съдържат и кондензатори, свързани между фазата и защитния проводник. Тези кондензатори имат някаква реактивна проводимост, която не може да бъде пренебрегвана. Ако бъдат включени голям брой уреди в токовите кръгове, “обслужвани” от едно устройство за ДТЗ, може сумата от “нормалните” им утечни токове да надхвърли прага на сработване на устройството и да се достигне до прекъсвания на захранването без да е налице повреда.
    Дори се говори за
    (цитат)при голямо изобилие от консуматори, може да се наложи разделянето им на две или повече групи, като всяка група има отделна ДТЗ. В едно 2-3-стайно жилище примерно не е зле тези групи да са две
    Парадокса за който споменах по-горе, е че ако системата е двупроводна и контактите са Шуко, то няма да има нужда да се съобразяваме с тези "нормални" утечки на електроуредите, защото дефектнотоковата защита няма да "ги хваща" и да сработва, тъй като тези утечни токове ще се връщат по N-проводника.

    Толкоз от мен, нямам други забележки към автора.

    Искам да добавя, че за новоизграждащи се инсталации или поправки при съществуващи инсталации, категорично споделям мнението на автора:
    (цитат)Следователно стриктното спазване на наредбите и отказът от импровизации не би трябвало да се смятат за прояви на ограниченост, педантична акцентуация на характера, догматизъм и авторитарен тип личност.
    Това което съм написал по-горе в поста, засяга сценария на заварено положение с двупроводна инсталация, за която се чудим "можем ли с дефектнотокова защита да повишим безопасността на инсталацията и какво точно и повишаваме (например опасността от пожар при лоши електроуреди си остава същата както и без дефектнотокова защита)"

    Ако някой е имал търпението да прочете всичко което съм писал в тоя пост и има желание да ми поправи грешките, то нека не се притеснява да го направи - приключих вече с острия тон в тая тема.
    Все пак, желателно е първо да прочете урока от линка в предишния пост на fikata !

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #12

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    Абе може и с два проводника, ама третия проводник си ти тогава. 30мА може и да не убият човек ама здраво ще го разтресат. А ако си мокър под душа и по-малко от 30мА могат да те убият. Да не говорим че децата имат по голяма чувствителност. При наличие на третия проводник още при възникването на утечката ДТЗ ще изключи и върху уреда няма да има опасен потенциал (допирно напрежение). При липсата му и използване на PEN проводник който е свързан с корпуса малки утечки които не могат да задействат предпазителя, ще текат обратно през PEN проводника по посока на захранването. В този случай ДТЗ няма да ти се задейства ПРЕВАНТИВНО, а ще сработи едва когато утечния ток си намери друг път (през човек например).

    Така че малко ме съмнява колко ефективно ще бъде на практика ДТЗ в двупроводна инсталация. Вместо да разчиташ ДТЗ да свърши работа за която не е предвидена в TN-C система по-добре си направи пълна профилактика на инсталацията - притегни или поднови всички връзки, като особенно внимание обърнеш на нулевите проводници и зануляващите мостове в контактите. Почисти защитните клеми на контактите, смени окислените щепсели, огледай и поднови ако е необходимо вътрешните връзки към корпусите на електроуредите, ако си със стопяеми предпазители смени ги с качествени автоматични. Прости мероприятия като тези на цената на една ДТЗ, ще подобрят безопасноста на инсталацията. А слагането на ДТЗ и смяна на проводниците с трипроводни може да го планираш при следващия по-голям ремонт в жилището.

    Уредите без кондензатори също могат да имат утечки - от намалено изолационно съпротивление. Тези "ненормални" утечки са по-опасните и от тях стават пожарите и злополуките. Затова и в предприятията се контролира изолационното съпротивление на всички кабели, двигатели и др. За такива утечки са предвидени ДТЗ.

  16. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    481
    #13

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    MitkoS, абе още в началото съм написал за "чичко Гугъл", а ти искаш имейла на човека. Че и ще го критикуваш... Ето ти линк...
    http://www.schneiderelectric.bg/bgne...ktnotokovi.pdf
    Хората май бяха описали всичко, даже как да си "разделиш" инсталацията, къде какво да слагаш и тем подобни. Не ми се чете, цялата статия отново...
    И все пак: Ако имаш брашно, иди при хлебаря, да ти изпече хляб...

  17. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #14

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    Хайде стига сме говорили заучени (и то погрешно) фрази без да ги осмисляме ... защото най-малкото звучат смешно.
    Цитат Първоначално публикувано от mil_10
    30мА може и да не убият човек ама здраво ще го разтресат. А ако си мокър под душа и по-малко от 30мА могат да те убият.
    Какво значение има дали си мокър, обръснат, весел и т.н., след като така или иначе през сърцето ти минават точно 30мА, а ?
    Нима твърдиш, че сърцето ще реагира по различен начин на тоя ток според това дали кожата е мокра, или е суха, (демек ще спре или няма да спре) ?
    Това е все едно да кажеш, "ще пътувам от София за Пловдив и през целия път ще се движа със скорост точно 100км/ч , но ако вали ще пристигна по-бавно (за повече време)".

    И след такова начало на поста ти с такова объркване на величините, как може да очакваш от мен да оценя насериозно следващите ти изречения !?
    Приканвам ви да четем по-внимателно и да внимаваме повече с глупостите които пишем (включвам и себе си в кюпа).

  18. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    481
    #15

    Re: Въпрос относно ел.таблото?

    MitkoS, мисля(или поне се опитвам), че отново не си прав.(Всъщност, най-вероятно си седнал). Защо? Ами, има значение как и от къде ще протекат тези 30 мА. Ако не си чувал, да ти кажа, че има: ръка-ръка , ръка-крак, крак-крак , да не продължавам с другите крайници на тялото, щото не си представям "малкия" MitkoS да си го пъхаш в контакта..., леви ръце,десни крака и така нататък...
    По-точно! Ако този ток протече м/у показалеца и палеца ти(на една и съща ръка), резултата ще е съвсем различен от това, да протече м/у дясна ръка и ляв крак, примерно.
    Атеист, съм! Но вярвам, че тока може да ме убие, въпреки, че не го е правил(тока де). Повярвай! - не го разбирай!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. При пускане на климатика веднага пада предпазителя на таблото!
    От цецо75 във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 7
    Последно: 17-01-11, 21:33
  2. Смяна на таблото в апартамента.
    От valerko във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 17
    Последно: 26-03-10, 06:16
  3. от бойлера та до ел.таблото
    От naiven във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 8
    Последно: 10-09-09, 22:04
  4. Въпрос относно DC++ ?
    От ipnaid във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 09-09-06, 23:32
  5. Въпрос относно DVD
    От m във форум Общ - хардуер
    Отговори: 2
    Последно: 22-04-04, 14:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе