Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 25 от общо 25

Прав или Постоянен ток?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005

Re: Прав или Постоянен ток?

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    ... но ако заменим "изправител" със "стабилизатор", всичко се оправя...тогава пък разбираме че имало стабилизатори на ток и стабилизатори на напрежение...
    Тука не мога да се съглася. Изправител в никакъв случай не може да се замести със стабилизатор. Доста хора бъркат понятието ТОК с НАПРЕЖЕНИЕ. Променливия ток е ясен, той си има и честота с която се променя. За да стане той постоянен (нестабилизиран или пулсиращ) се изправя с ИЗПРАВИТЕЛ, така тока вече не си променя поляритета, но продължава да има пулсациѝ със същата честота с която е бил птреди това. За да се избегне това се слага и СТАБИЛИЗАТОР (за напрежение)за да изглади тези пулсациѝ до определена граница. А че има и стабилизатори за ток също е вярно, но тяхното предназначение е друго.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от Egu
    но продължава да има пулсации със същата честота с която е бил преди това.
    Аз пък тук не мога да се съглася. Вярно е само за еднопътен изправител.

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Тука не мога да се съглася. Изправител в никакъв случай не може да се замести със стабилизатор. Доста хора бъркат понятието ТОК с НАПРЕЖЕНИЕ. Променливия ток е ясен, той си има и честота с която се променя. За да стане той постоянен (нестабилизиран или пулсиращ) се изправя с ИЗПРАВИТЕЛ, така тока вече не си променя поляритета, но продължава да има пулсациѝ със същата честота с която е бил птреди това. За да се избегне това се слага и СТАБИЛИЗАТОР (за напрежение)за да изглади тези пулсациѝ до определена граница. А че има и стабилизатори за ток също е вярно, но тяхното предназначение е друго.
    То става малко дуплика на дупликата, ама аз не съм съгласен с така описаната роля на стабилизаторите.
    1. Изглаждането на пулсациите след изправяне се прави с филтри (RC. LC, активни), а не със стабилизатор. Ролята на стабилизатора на напрежение е да поддържа постоянно напрежението на изхода си при промяна на входното напрежение или товара.
    2. Понятието "стабилизатор на ток" не е особено популярно в електрониката. Ползва се понятието "генератор на ток".

5. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

И аз да се включа,че то може да не остане място за мен.
    Във френският език, на всички имена, ударението е на последната сричка, т.е. би трябвало да е на Е, но в крайна сметка чуждите думи, можем да ги произнасяме "побългарени", като че ли даже Париж , не звучи така на френски..
    Генератори, стабилизатори, на ток, на напрежение, почнах и аз да се мъча, да се сетя какво са ме учили.. Трудна работа.
    Генератор на напрежение: напрежението не се променя(щях да напиша "трябва да е постоянно" ) при промяна на товара.
    Генератор на ток: тока не се променя(не, че е постоянен) при промяна на товара.
    Стабилизаторите , като че ли правят същото, "държат" величината без промяна, но може би се отнася за постоянен ток и напрежение.
    Т.е. контакта в къщи, би трявало да е: генератор на напрежение. Сещам се за старите, лампови телевизори по селата... Привечер(като се натовари мрежата) не работеха. Слагаше им се един Стабилизатор и нещата тръгваха.
    Стабилизатор на ток: ами това е зарядното за акумулатори...
    Общо взето в главата ми е каша, след толкова мислене, ама де да знам къде са ми учебниците...

6. Member Аватара на fikata
    Тук е от
    Apr 2008

.
    Общо взето в главата ми е каша, след толкова мислене, ама де да знам къде са ми учебниците...
    [/quote]
    И аз така мисля... Че ти е каша,де.........

7. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005

Цитат Първоначално публикувано от Cvetanov
    Не е така, при еднопътния само едната полувълна се пропуска, а другата просто не се пуска. При двупътния и двете полувълни се пропускат, като едната се обръща.

8.  

9. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    То става малко дуплика на дупликата, ама аз не съм съгласен с така описаната роля на стабилизаторите.
    1. Изглаждането на пулсациите след изправяне се прави с филтри (RC. LC, активни), а не със стабилизатор. Ролята на стабилизатора на напрежение е да поддържа постоянно напрежението на изхода си при промяна на входното напрежение или товара.
    2. Понятието "стабилизатор на ток" не е особено популярно в електрониката. Ползва се понятието "генератор на ток".
    Съгласен съм с теб. Тъй като самите пулсациѝ са напрактика променя на напрежението затова и намесих стабилизатора.

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Не е така, при еднопътния само едната полувълна се пропуска, а другата просто не се пуска. При двупътния и двете полувълни се пропускат, като едната се обръща.
    Cvetanov е прав в случая. Честотата на пулсациите се удвоява.

11. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Cvetanov
    Cvetanov е прав в случая. Честотата на пулсациите се удвоява.

12. Тук е от
    Nov 2008

постоянен значи постоянно има ток - но може да има постоянно променлив ток
    според мен са прав и променлив

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

1. Постоянен електрически шум от аудио система
    От paraiso във форум Аудиотехника
    Отговори: 14
    Последно: 21-02-13, 03:49
  2. ПРОДАВАМ ПСП 130 лв С ПОСТОЯНЕН ХАК+КАРТА ПАМЕТ+2игри+УСБ+ЗАРЯДНО !! 130 лв
    От Радин Петров във форум Приключили продажби
    Отговори: 1
    Последно: 11-01-13, 13:44
  3. Отговори: 2
    Последно: 30-09-08, 16:16
  4. Постоянен шум в колонките
    От Bibi във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 5
    Последно: 04-11-07, 15:14
  5. Крис, да не кажеш после, че не съм прав...
    От Mollov във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 01-09-01, 16:11

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе