Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 63
Like Tree2Одобрявам

Бойлер - не загрява водата?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #16

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    За да си сигурен че няма да изпробваш качеството на изолацията на нагревателя за своя сметка.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    481
    #17

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    dgenov, кажи какво стана с твоя бойлер, че ще се изпокараме и в тази тема!?

  4. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #18

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    Цитат Първоначално публикувано от mil_10
    Защо постоянно съветваш хората да правят глупости. ДТЗ е предвидена да работи в ТРИ проводна инсталация.
    Чудя се как да ти отговоря така че да не се нервирам, а и теб да не нервирам излишно. Може би така:

    1. Не съветвам никого за нищо. Разсъждавам си на глас за разни случаи и подслучаи, които специалистите в материята пропускат - можеш да препрочетеш какво точно съм писал.
    2. Ако все пак премем, че наистина в думите ми има някакъв съвет (това не е така, но нека да го приемем че е така), то този съвет е:
    „Сложете си ДТЗ за да се пазите от токови удари, дори и да ви е двупроводна инсталацията!”
    А как изглежда (би изглеждал) твоя съвет в случая, забелязваш ли ?
    Изглежда така:
    „Ако ви е двупроводна инсталацията, не си слагайте ДТЗ !”

    Ха сега кажи, кой съвет е по-опасен ?
    Моя съвет няма да влоши ситуацията, в най-лошия случай, човек ще похарчи 70 лв за ДТЗ. Но има голям шанс да бъде опазен при конкретни ситуации. А при същите конкретни ситуации, при твоя съвет няма да бъде опазен.

    Няма нужда да казвам че "вярвам че тока може да ме убие", защото го знам:
    Преди 35 години, един мой братовчед умря от токов удар докато е завинтвал крушка в обора. Случката се е случила в къща в едно кюстендилско село.
    Преди известно време, съфорумката Bibi ми разказа за една наша обща позната, която преди 10-тина години е умряла под душа (бременна в девети месец) заради неизправен бойлер. Случката се случила в къща в идеалния център на София.
    Преди 6-7 години, една друга бивша колежка умира под душа заради неизправен бойлер. Случката се е случила в къща в Иваняне (квартал на София)

    Ха сега кажи, дали тези трима човека (всъщност четири, ако броим и нероденото бебе) са щели да имат или да нямат по-голям шанс да оживеят ако в инсталацията е имало ДТЗ. За първите два случая съм убеден, че инсталацията е била двупроводна (бил съм и в двете къщи), за третия не знам, там къщата е по-нова.

    И нещо последно:
    Цитат Първоначално публикувано от mil_10
    Между другото бойлерите работили известно време, имат утечки даже по-големи от 30мА, и прословутата ти защита ще е постоянно задействана. Това неминуему ще доведе до една псувня по неин адрес и елиминирането и'.
    И не мислиш ли, че бойлера трябва да го изключиш преди да влезнеш да се къпеш.
    Това го кажи на Lupus - той намеси ДТЗ в тая ситуация. А пък ти можеш да си разнищиш ситуацията и да забележиш, че няма никакво значение дали инсталацията е двупроводна или трипроводна, ДТЗ все ще си се включва.

    А за изключването на бойлера преди къпане - предпочитам да си сложа контактор, така че като светна лампата в банята, контактора да изключи бойлера.
    Сега да не кажеш пак, че съветвам някого с нещо. Никого нищо не съветвам, сложил съм контактора на собствен риск, защото така ми е кеф.

  5. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    481
    #19

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    Супер идея, е това с ключът от осветлението! Браво! Даже си казах-ще го направя, но като се замислих: къде да ги слагам всички тези "допълнителни" неща, а и после:има едни "бързонагряващи бойлери" дето трябва да работят докато... или може би на тъмно.. И стига с тая ДТЗ, споменах я във форума, за да не се направи човека на електротехник, а тя стана една...
    Къде се дяна тоя, dgenov, вече започнах да се притеснявам,че бойлера му е сериозно повреден...

  6. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #20

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    То от толкова писане, dgenov се отказа да пита повече.

    В цитираната от мен тема доказах на MitkoS, че при двупроводна инсталация ДТЗ няма да спаси къпещия се при включен бойлер да влезе в цитираната от него статистика.
    Ако човек толкова държи да си сложи ДТЗ на опасния бойлер, то нека го направи по такъв начин, че да се възползва от възможностите и'. Слагаш си до бойлера или на друго подходящо място една кутия (табло) с ДТЗ и от нея до бойлера си пускаш трипроводен кабел. И вълкът сит и агнето цяло. При споменатата цена на ДТЗ от 70лв. разходите за още 1-2метра кабел и една малка кутия са пренебрежими.

    Ако искаш да продължим да спорим конструктивно нека да е в другата тема, тука въпроса е за неработещия бойлер на човека.

    Ключа на лампата изключващ контактора на бойлера е много хитро. Мисля да приложа идеята в банята си, така и така бойлера си го включвам с контактор.

  7. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #21

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    Цитат Първоначално публикувано от mil_10
    ... Ако човек толкова държи да си сложи ДТЗ на опасния бойлер, то нека го направи по такъв начин, че да се възползва от възможностите и'. Слагаш си до бойлера или на друго подходящо място една кутия (табло) с ДТЗ и от нея до бойлера си пускаш трипроводен кабел. И вълкът сит и агнето цяло. ...
    Ако бойлера е от ония с "нормалните" утечки, то по-добре да се сложи двупроводен кабел от ДТЗ до бойлера и за заземяването (на корпуса на бойлера) да се ползва нулевия проводник (и тръбите да са пласмасови). И сега, ако приемем, че утечката е нормална, то тая утечка ще се "връща" по нулевия проводник и ДТЗ няма да се задейства (от "нормалната" утечка).
    Надявам се, няма пак да ме обявиш за еретик. Просто показвам как би могло да стане при такъв бойлер. Друг е въпроса има ли смисъл.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #22

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    Никой за никакъв не съм обявил.

    При двупроводна инсталация има смисъл да се подновят качествено нулевите връзки по трасето на токовия кръг и зануляването до бойлера. Тогава утечките ще си вървят по по-малкото съпротивление на зануляването и нулевия проводник в сравнение с пътя през водата.
    ДТЗ в подобна ситуация при липса на метални тръби ще се задейства само от ток на утечка намерил си път другаде например през течаща вода и човека към пода. В тази мокра ситуация 30мА може и да са достатъчни за фатален изход. В случая се губи превантивния момент - дефекта няма да бъде изключен преди тока да протеще през човека.

    Между другото ДТЗ според Наредба №3 е задължителна за контактни излази. За консуматори на твърда връзка не е задължителна. При нови ел. уредби и реконструкция на стари е задължителна трипроводна инсталация.

  10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #23

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    Да оставим все пак dgenov да си каже къде му е бил проблема на проклетия бойлер.
    Че то тук се изписа кофа мастило.

  11. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    481
    #24

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    mil 10 , не се "впрягай" от колегата,.. това е за мен(щото аз съм атеист-християнин). Гледам да не съм еретик, ама то, в днешно време... Казано по друг начин: има ли ток, има и вероятност от токов удар, е и какво? да действаме по Сталински: Има човек-има проблем, няма човек- няма проблеми! Важното е да сведем риска до минимум(а не, както разказах в една тема, за баня и духалка..., още си викам, какъв съм идиот! ) .
    Айде бе, gdenov, кажи кво става с бойлера, че вече се изпокарахме...

  12. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    13
    #25

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    Наистина излизаме от темата, но MitkoS споменава много страшни факти (4 мъртви). Аз със ДТЗ не съм запознат, от старото поколение съм. Но това което го пишете да се изключва бойлера до като се къпете мисля, че не е необходимо, стига бойлера да е свързан правилно.
    А сега ще ви опиша какъв проточен бойлер си направихме на работа преди десетина години: Той се състои от две тръби, изолирани една от друга и намиращи се едана в друга. На външната тръба се подава нулата, а на вътрешната - фазата през ключ (получава се като студентските бързовари от бръснарски ножчета). Водата минава между двете тръби и се загрява. Като замерихме тока, половината минава през нулата, другата половина през поцинкованите тръби на водопроводната мрежа (това означава, че нулата не е много добра). Сумата им е равна на тока през фазата. Топлата вода я ползваме за миене, но 20-30 пъти сме се и къпали. До сега няма токови поражения.
    Не правете такива бойлери!
    При добре занулен (заземен) бойлер мисля, че няма да има поражение от ток.

  13. Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    881
    #26

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    Благодаря на всички, внимателно прочетох постовете(два пъти) и се размислих за доста неща. Местоположението(географски) на въпросния бойлер и наличието на друг такъв(работещ) поотложиха нещата за известно време. Направихме "лек" опит за диагностика(която не доведе до нищо конкретно) - решихме с ремонта да се захване оторизирания сервиз(все пак е в гаранция). Надявам се до два/три дни да има резултат(ще го напиша веднага тук разбира се).

  14.  
     
  15. Member Аватара на myrshavija
    Тук е от
    Nov 2004
    Живее в
    София, Дружба 2
    Мнения
    382
    #27

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    Цитат Първоначално публикувано от mil_10
    За да си сигурен че няма да изпробваш качеството на изолацията на нагревателя за своя сметка.
    А когато си мия ръцете може ли да не го изключвам? Изобщо трябва ли да науча членовете на семейството си да не пускат чешмата, докато не проверят дали е включен бойлерът?

  16. Member Аватара на fikata
    Тук е от
    Apr 2008
    Мнения
    256
    #28

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    Ако педагогиката ти е по-слаба от техниката, оборудвай всички мивки и бани със сензори за присъствие,които да изключват бойлера...

  17. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #29

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    Цитат Първоначално публикувано от myrshavija
    А когато си мия ръцете може ли да не го изключвам? Изобщо трябва ли да науча членовете на семейството си да не пускат чешмата, докато не проверят дали е включен бойлерът?
    С малко строева подготовка всичко се постига

    Много превратно ме разбрахте, ама айде. Всеки си прави каквото си реши. Важното е че dgenov е взел правилното решение за бойлера и се обади. Доста хора се притесниха от мълчанието му, при въпрос за разваления бойлер.

  18. Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    881
    #30

    Re: Бойлер - не загрява водата?

    Оторизирания сервиз ни предложи "час" за след месец, затова решихме да се заемем "пак ние" със ремонта. Вашите мнения ме насочиха към нагревателя - извадихме го - беше се буквално разпаднал(на няколко месеца бойлер). Не казвам нищо - дефектна партида нагреватели ли, незнам на какво се дължи - но не е от котлен камък или лошо стопанисване. Имах добри впечатления за Елдоминвест-бойлерите, но сега се замислям. Сега ще занеса нагревателя в сервиза: ако го сменят гаранционно(т.е да не давам пари) - добре, ако не ще си купя нов за моя сметка и въпроса така или иначе ще приключи до дни. Благодаря още един път на всички, и внимавайте с партидите от лятото на 80литровите

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Перална Bosch Classixx5, не загрява
    От Gnusmus във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 1
    Последно: 11-11-12, 08:58
  2. Прахосмукачка AEG/Electrolux - Vampyre CEK 4180 - загрява
    От icemans във форум Ремонт и сервиз - Малки домакински уреди
    Отговори: 0
    Последно: 25-10-12, 17:01
  3. помощ - хладилника ми загрява много
    От mayadineva във форум Ремонт и сервиз - Хладилна техника
    Отговори: 4
    Последно: 15-08-11, 20:19
  4. Имам слабо налягане на водата-какъв бойлер да поставя?
    От Venkov във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 42
    Последно: 13-03-11, 18:06
  5. ATHLON - a ми загрява .Каква е причината?
    От WOLV_XP във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 6
    Последно: 17-12-02, 08:09

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе