Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 49

трифазен асин. мотор

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005

Re:трифазен асин. мотор

Цитат Първоначално публикувано от fikata
    Не зная какъв линк на тебе ще ти върши работа...
    Щом Наредба №3 глава 19 за защита на електрически уредби до 1000V не е по темата.
    Вярно е,че няма такъв правилник, който категорично да ти забранява да пъхаш два пръста в контакта...
    Е къде видя там забрана за зануляване на звезден център? Цитираната от теб наредба е за апарати за защита! Зануляването на звездния център не е апарат за защита. За това ти казах, като даваш линк към нещо, нека да точно по темата, а не просто ей така.

2.  

3. Member Аватара на fikata
    Тук е от
    Apr 2008

[quote=Egu ]
    Аз нямам опит с такъв род двигатели, но мисля така:
    [quote=Egu ]

Морски,/Егу ли си или Еду или Еди или Едмонд/ както казва Вълчо всеки има глава на раменете си.Правете каквото щете, но не вменявайте технически неща за правило само защото имате някакви предположения.
    Вярно е че Конституцията дава право на всеки,но то е лично право.За една чисто практическа тема искате научно доказателство защо водата е мокра.
    Звездният център на асинхронен трифазен електродвитател не се заземява/занулява/
    Заземен звезден център има на вторичната намотка на силов трансформатор при четирипроводна трифазна мрежа с неизолирана неутрала ...
    Може да не ти харесва,че закона на Ом е много много стар /от 1827 г/ и е приет едва ли не като постулат и имаш право да го ревизираш...

4. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005

Пълното ми име е Едмонд. Приятно ми е да се запознае, макар и задочно. Тук съм регистриран като Egu (визуално приличащо на Еди). Казах в началото, че нямам опит с такива двигатели, но не разбрах линка за какво беше? Сигурно бъркам по въпроса и като видях линка ти помислих, че щенразбера къде и защо, но уви той е кьорфишек!

5. Тук е от
    Jan 2006

Цитат Първоначално публикувано от iwoto
    Можеш да разбереш като разкачиш всички връзки и измериш кои 2ки клеми са ти намотките.След това ще си проличи как са свързани.При звезда 3те края на 3те намотки за свързани в 1 точка а в триъгалник края на 1вата е свързана с началото на втората , края на 2 е с начало на 3 , края на 3 с начало на 1.Разбира се , бележи си предвартелно кабелите.
    А как ще определим началата и краищата на намотките ? Това ми е интересно.

6. Member Аватара на fikata
    Тук е от
    Apr 2008

Как се определят началата и крайщата
    Първо с прозвъняване на шестте извода се определят трите фазови намотки.
    Произволно на една от намотките изводите се означават с начало и край - Н1 и К1.Също произволно се означават и изводите на втората намотка - Н2 и К2. Намотките се свързват последователно .Например К1 и Н2 заедно, а към Н1 и К2 се се подава променливо напрежение U= /0.15-0.25/Uн.Към третата намотка се се включва волтметър/мултицет/. Ако свързването е било Н1-К1-Н2-К2, волтметърът показва напрежение, по-малко от приложеното,а при обратен ред:
    Н1-К1-К2-Н2 - много по малка стойност или нула.Оттук се определят изводите на втора фаза.
    Вместо волтметър може да се включи подходяща пробна лампа.Може да се ползва и амперметър,включен към двете фази.
    Чрез размяна на местата на втора и трета фаза по същия начин се определят изводите на третата фаза.
    Ето и друг начин:
    Свързваш батерия към едната намотка, към другите две последователно включваш волтметър. В момента на включване и изключване на батерията с ключа, в другите две намотки се индуцира напрежение което се отчита от волтметъра. С повторно включване на другите две намотки намираш такова свързване при което стрелката на волтметъра реагира на дясно. При това положение на + на батерията и - на волтметъра са свързани началата на две намотки. Вместо стрелкови волтметър може и с цифров мултицет, тогава "дясното" отклонение ще съответства на + постоянно напрежение, а лявото на отрицателно, - е СОМ извода на уреда.

7. Member
    Тук е от
    Aug 2008

Цитат Първоначално публикувано от meraklia_pz
    А как ще определим началата и краищата на намотките ? Това ми е интересно.
    За определяне схемата на свърване не е нужно да ги знаеш.Това ,че съм писал началото на едната и края на другата е условно-просто намотките са свързани последователно в триъгалник, а в звезда 3те края на намотките се свързват в 1 точка а останалите 3 са свободни-изкарват се на клемите.
    Иначе фиката е обяснил много добте как става опр на начало и край-аз съм пробвал втория метод-бърз и лесен.

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

И аз съм за втория метод, като по-безопасен за непрофесионалисти.

10. Member Аватара на fikata
    Тук е от
    Apr 2008

"...За определяне схемата на свърване не е нужно да ги знаеш..."
    Напротив.Началата и крайщата трябва да се знаят.Не може да се прави звезден център от начала и крайща смесено.Прави само от начала или само от крайща.Аналогично при схема триъгълник свързването е последователно начало-край,или край-начало, но не смесено/край на една намотка с край на друга/
    В противен случай двигателят потегля тежко,бучи силно,трите фази консумират различно голям ток,статорната намотка на места се прегрява.Това е признак на обърнати изводи..

11. Member
    Тук е от
    Aug 2008

Колега,

Въпроса беше-Как ми е свързан мотора а не как да го свържа!- трябва ли да знаеш началата и краищата на намотките за да разбереш как е свързан?

12. Member Аватара на fikata
    Тук е от
    Apr 2008

Уважаеми, колега, първият въпрос по темата беше: "как да разбера дали е свързан в звезда или в триъгълник." .....
    Темата претърпя развитие за да се стигне до отговор №34: "А как ще определим началата и краищата на намотките ? Това ми е интересно. "
    Този въпрос предполага и насоката на отговор, който трябва да отговори как ако от статора излизат шест извода,които не са обозначени като начала и краища да ги определим кои какви са.
    Казано беше как става това.След определянето им вече понятието "условно" в смисъл,че няма значение кой от изводите на фазова намотка може да се свърже за да се изпълни схемата "звезда" или "триъгълник" е неприемливо.Вече имаме точно определени /не условно/ три начала и три края на фазовите намотки. Единствено условно остава понятието дали така обозначени извода са краища или начала. Това наистина е условно, защото важното е индуцираните е.д.с /електродвижещи сили/ в трите намотки да бъдат в една посока../без значение в каква, но и трите в една посока/....

13. Тук е от
    Jan 2006

Цитат Първоначално публикувано от fikata
    Как се определят началата и крайщата
    Първо с прозвъняване на шестте извода се определят трите фазови намотки.
    Произволно на една от намотките изводите се означават с начало и край - Н1 и К1.Също произволно се означават и изводите на втората намотка - Н2 и К2. Намотките се свързват последователно .Например К1 и Н2 заедно, а към Н1 и К2 се се подава променливо напрежение U= /0.15-0.25/Uн.Към третата намотка се се включва волтметър/мултицет/. Ако свързването е било Н1-К1-Н2-К2, волтметърът показва напрежение, по-малко от приложеното,а при обратен ред:
    Н1-К1-К2-Н2 - много по малка стойност или нула.Оттук се определят изводите на втора фаза.
    Вместо волтметър може да се включи подходяща пробна лампа.Може да се ползва и амперметър,включен към двете фази.
    Чрез размяна на местата на втора и трета фаза по същия начин се определят изводите на третата фаза.
    Ето и друг начин:
    Свързваш батерия към едната намотка, към другите две последователно включваш волтметър. В момента на включване и изключване на батерията с ключа, в другите две намотки се индуцира напрежение което се отчита от волтметъра. С повторно включване на другите две намотки намираш такова свързване при което стрелката на волтметъра реагира на дясно. При това положение на + на батерията и - на волтметъра са свързани началата на две намотки. Вместо стрелкови волтметър може и с цифров мултицет, тогава "дясното" отклонение ще съответства на + постоянно напрежение, а лявото на отрицателно, - е СОМ извода на уреда.
    Благодаря ти за изчерпателният отговор. И съжалявам ако съм оспамил темата.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Aug 2008

Фика,

Колегате задал №34 "А как ще определим началата и краищата на намотките ? Това ми е интересно. " бе цитирал моя пост, който беше писан в самото начало на темата.Затова поясних какво съм имал впредвид тогава.След това се съгласих с метода ти за определяне начала и край.Разбирасе ,че това е необходимо за да се свържи двигателя.

На едно мнение сме а водим спор!

16. Member Аватара на fikata
    Тук е от
    Apr 2008

"Благодаря ти за изчерпателният отговор. И съжалявам ако съм оспамил темата."
    Радвам се ,че си намерил отговор,който те удовлетворява, на твоя въпрос. Според моите скромни разбирания това не е е спам, защото въпросът ти е към темата..
    Към iwoto :
    Колега,съжалявам ако последните ми реплики звучат като спор между нас. Просто се опитах да вляза в кожата на следващия,който ще попита по последните мнения, защото нещо не му е ясно..
    Опитах се да бъда по елементарно убедителен с допълнителни пояснения към казаното от тебе
    Извинявай,ако съм те засегнал !

17. jdm
    jdm е офлайн

Тук е от
    Feb 2011

Звездния център не се занулява а му се подава нула. Тогава намотките бачкат на 220волта. При звезда намотките бачкат на 380волта. Зануляване и заземяване се прави отделно за корпуса на мотора. Превключвателя звезда-триъгълник първо пуска мотора на 220волта после когато се развърти превключва на триъгълник 380волта.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1297202437[/time]_________________________________________________

При правилно навит мотор началата и краищата се редуват. Няма значение кое как ще кръстиш. Лошото е че при трифазните мотори намотките се презастъпват и можеш да се омоташ.

18. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от jdm
    Звездния център не се занулява а му се подава нула. Тогава намотките бачкат на 220волта. При звезда намотките бачкат на 380волта. Зануляване и заземяване се прави отделно за корпуса на мотора.
    ....
    Стой по-далеч от тоците!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Трифазен асинхронен двигател "in tech mach"
    От Maria Ivanova във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 1
    Последно: 12-03-13, 16:21
  2. Въпрос за трифазен ток
    От peter_nn във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 1
    Последно: 13-01-12, 08:19
  3. Продавам проточен бойлер 12kw трифазен
    От vladbg във форум Приключили продажби
    Отговори: 7
    Последно: 05-12-11, 12:53
  4. Въпрос за трифазен ток
    От mirchev във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 9
    Последно: 09-02-10, 22:33
  5. свързване на трифазен електромер с ТТ
    От stojnov_61 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 2
    Последно: 27-01-10, 23:53

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе