Това е изключено! Полипропиленовите тръби са непроводими, а водата в различните региони е с различна киселинност и съдържание на минерали.Първоначално публикувано от fbr
Това е изключено! Полипропиленовите тръби са непроводими, а водата в различните региони е с различна киселинност и съдържание на минерали.Първоначално публикувано от fbr
Друго също се сещам че е възможно. Дефектнотоковата да е само на нагревателя. Като на корпуса е закачен третия проводник, а захранването на нагревателя минава през дефектнотоковата. А кое не е възможно. че няма да протече 30 милиампера през водата, при пробив на нагревателя ли.
Съгласен съм, но много жилища вече са с 3-проводна инсталация - новото строителство вече задължително се изпълнява така, пък и пи старото се среща. Нормално е да се помисли за такова производство. Ако става въпрос по селата още има къщи със старите контакти, без зануляване, ама живота си върви.Първоначално публикувано от Lupus
а бе то в къща по-добре копаш си правиш си 0, а в блкока от къде знаеш къде са ги обединили.
даже по проект някой път така ми ги дават.
Ако ДТЗ е вътре в бойлера, няма никакво значение дали той се захранва с двупроводна или трипроводна инсталация - при всяко положение тая ДТЗ ще хване 30-те mA избягали нанякъде. Дори и тия 30mA да не "отидат" в пода през човешкото тяло, а да отидат в зануления корпус (през човешко тяло или по друга причина), то тя пак ще сработи, щото зануляването е "преди нея" във веригата (би трябвало да е така - "преди нея"). Дори и изправно занулен "ШУКО" контакт с необходимите ампери върши работа (на теория).Първоначално публикувано от Lupus
ПП. Не оспорвам, че инсталацията трябва да е трипроводна по принцип, а думичките "да работи" и "задължително трябва" в цитата по-горе.
Тази ти теория я знаем. Само че аз нещо не съм много съгласен с нея.Първоначално публикувано от MitkoS
И за да няма пак казуистика и наддумване би ли нарисувал как е свързана ДТЗ, къде е свързан третия (заземителния) проводник и как се затварят токовете.
Да ме прощаваш, ама точно на теб картинки за такива неща няма да рисувам. Съсвсем ясно съм се обосновал в поста си за какво става въпрос. (предпочитам да си пия биричката в момента, вместо да се пъна да рисувам схеми, от които очевидно нямаш нужда).
ПП.
Да му се не види, заприличахме на оня виц
"Виц за две мутри и картинки - единия се правел че чете книга за да изглежда по-интелигентен, а другия разпознал измамата, защото нямало картинки."
ПП. Ето малко картинки
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%...B8%D1%82%D0%B0
ПП. Ако наистина (ама съвсем наистина) не ме разбираш, пиши ми на ЛС
@MitkoS,
Много внимателно препоръчвам да прочетеш материала от линка, който си дал. Нещата са пределно ясно обяснени. Ще разбереш защо идеята "ДТЗ без за земяване" не работи.
Ами кьорав съм и не виждам в схемата на fbr подкрепа на думите ти.
Кое е кривото на схемата и в каква ситуация няма да сработи ДТЗ ?
Мога да започна аз, пък ти да ме поправяш - ще сработи при пробив в нагревателя, ще сработи при едновременно лошо зануляване на корпуса+пробив в нагревателя+къпещ се човек+30mA през къпещия се човек към пода. Ще сработи, дори ако мокър човек отвори капака и пипне електрода с фазата на нагревателя (ех, ако пипне двата електрода с двете ръце, няма да сработи, но и да имаше трети заземяващ проводник, в тая ситуация пак нямаше да сработи).
А за това, което масово се пише по въпроса "че е задължително за да работи", нали в другата тема сам каза
Сервирането на точно определена информация, непрекъснатото и повтаряне и спестяването на друга информация си е жива манипулация
В случая обаче не става въпрос за манипулация, а за най-обикновено преписване.
Две неща ще повторя:
1. Не оспорвам, че е много по-добре, по-правилно и отговарящо на стандартите инсталациите да са трипроводни. Оспорвам, че е "че е задължително, за да работи".
2. В конкретната ситуация с вградена ДТЗ в бойлера, няма никакво значение дали имаме трипроводна инсталация, или сме взели зануляването преди ДТЗ - двете неща са еквивалентни.
Това е нещото което се опитвам да обясня с думи:
Все тая (в конкретната ситуация с вградена ДТЗ в бойлера) дали PE-проводника тръгва от таблото или тръгва от нулата в кутията на стената до бойлера към която той е свързан - и в двата случая тя (ДТЗ) ще работи по един и същи начин. Т.е., ще изключва при едни и същи ситуации, независимо кой от двата начина на окабеляване имаме. Съответно няма да изключва при други едни и същи, пак независимо кой от двата начина на окабеляване имаме.
Че за колко конкретни случая става дума, че трябва да ги чертаем и обясняваме. Действието на ДТЗ се основава на сравняване на два тока с една и съща стойност, но противоположни по посока. Когато имаш ток в едната посока, по-голям от 30 милиампера, отколкото в другата посока, ДТЗ задейства. Просто тези 30 милиампера не текат в обратната посока, а се връщат по третия проводник, или по водопроводната инсталация към земя. Толкова просто и логично.
Проблем се получава, когато имаш прекъсване на нулевия проводник в електрическата инсталация преди бойлера. Но от това не си застрахован, ако инсталацията е изградена с три проводника. Местното заземяване може да свърши работа в този случай.
Когато се прекъсне нулевия проводник м/у таблото и връзката за бойлера. При докосване на корпуса токът ще протече : фаза, ДТЗ,реотан,ДТЗ,проводник,корпус,човек,земя!Първоначално публикувано от MitkoS
ДТЗ няма да сработи
Ей това се опитвам да обясня на Митко, ама той Не,та не! На водопроводната инсталация с новите тръби не разчитай! А и със старите няма 100% сигурност. За заземяването има изисквания - съпротивление под 4 ома.Първоначално публикувано от fbr
Прав си, ситуацията не е добре при прекъсната нула.Първоначално публикувано от Wise
Мерси за урока.
Що така бре Wise ? В така посочения случай непременно ще сработи (ще сработи в момента на докосването).
Lupus,
В предишния си пост снощи изтрих цитираните твои думи "казуистика и наддумване", ама така като гледам сега, май съм допуснал грешка.
Или намери начин да опровергаеш тези мои думи по-долу , или преглътни (че не си догледал) и се съгласи с мен, за да можем да продължим нататък в коментарите за достойнствата на вградената ДТЗ:
"Все тая (в конкретната ситуация с вградена ДТЗ в бойлера) дали PE-проводника тръгва от таблото или тръгва от нулата в кутията на стената до бойлера към която той е свързан - и в двата случая тя (ДТЗ) ще работи по един и същи начин. Т.е., ще изключва при едни и същи ситуации, независимо кой от двата начина на окабеляване имаме. Съответно няма да изключва при други едни и същи, пак независимо кой от двата начина на окабеляване имаме."
ПП. Писали сме евновременно
ПП2. А това дето си го оцветил в червено - точно така, не текат в обратна посока, много добре го разбирам.
И какво следва от това, че не текат в обратна посока, а ? А ?