Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 35

Проблем със ел. табло в апартамент

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Re:Проблем със ел. табло в апартамент

Оставили са си ръчичките! Чиния с макарони изглежда по-подредена.
    Хващай и проверявай всичко наред. И преаранжирай тази мацаница, като си маркираш токовите кръгове кой за какво е, че после има да се чудиш какво става. И кое по дяволите тук е осветление, кое усилени контакти, кое главен предпазител?

2.  

3. Member
    Тук е от
    Nov 2008

traat, като гледам и ДТЗ нямаш, а е нов апартамент. Не се еба**й с новата си колиба, че е от бързо горящите кат гледам таблото. Ако нямаш познат жичкаджия по-добре си плати да ти оправят таблото.

4. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009

Цитат Първоначално публикувано от traat
    Здравейте отново!
    http://makeyour.net/portal/uploads/g...zvaq5p8mav.jpg
    Това е снимка на таблото, моля Ви кажете дали това е нормална подредба! Така ли трябва да са омешани кабелите?
    Вързах си контакта, за да разбера кое е нула и кое земя, откачих земята от клемата в таблото, окъсих фазата с нулата и мерих с мултицета.
    Egu, благодаря за прппоръката. Още вчера отворих една капачка и погледнах, виждаха се кабели, които са навити и изолирани с изолирбанд, така ли е правилно да се направят или има някакви специални клеми, да ги калайдисам ли?
    На снимката не се вижда от горната страна на предпазителите има ли шина или мостове?
    На пръв поглед чрез тази снимка ми изглежда наред връзките като се абстрахираме от изключително не естетическото оформление Има си шина за работната нула и една за предпазния проводник в дясно на снимката... По това което се вижда ако си ги има мостовете от горната (невидима от снимката) страна то имаш един главен предпазител и после още 8 токови кръга като последния предполагам е за осветлението + един резервен предпазител. Тези кабелчета от долната страна без червения (по-дебелия) отиват към р.к., контакти, бойлер, ключове за осветление и т.н. - предпогам от там си прозвънявал инсталацията си... Понеже не се вижда шината от горната страна на предпазителите и дали има връзка между нулевата шина и шината за предпазния проводник може да се предполага само, че има поне по предишните ти постове и не виждам ДТЗ.

п.п. Поне токовия кръг за бойлера сложи ДТЗ...

5. Тук е от
    Nov 2010

Да, отгорната страна на предпазителите си има мостова шина, таблото е точно както си го описал! Няма и ДТЗ , иначе има връзка между нула и земя. До колкото видях обаче в общото табло с електромерите, тя е и преди него.
    Другото, което ме интересува е да оставям ли тези предпазители Елмарк или да слагам някои други от по известните марки Merlin Gerin, Legrand, Schneider. Разпределителните кутии каква е практиката да се правят, просто се навиват хубво кабелите или си има нещо като клема, в което да влезнат и да се завият!?

6. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005

Връзките на кабелите в разклонителните кутии трябва да са здраво стегнати (особено на тези за контактите (2,5 и 4мм&#178. Оголеното медно жило на проводниците трябва да е много добре плътно усукано с другите медни жила на проводниците в този кръг. Разбира се после и добре увити в изолираща лепенка (изолирбанд).
    По отношение на кабелите от таблото на снимката, да това е нормално. В горния десен край се виждат кабелите от защитната верига (тези с жълто-зеления цвят), а в горния ляв ъгъл са тези на нулата (този със синия цвят). Червеният проводник от долу е входящата фаза в апартамента и е включен в най-левият предпазител, който би трябвало да е 63А (не се вижда на снимката колко е). Всички останали проводници в дясно от него са съответните вериги на фазовите проводници към консуматорите (контакти, бойлер, кухня и т.н. Предпоследният предпазител ( с многото вкарани проводници в него) е този за осветлението. Най десният е резерва.
    Провери добре при изключен ток добре ли са пристегнати всички болтове на бушоните (горните и долните), като внимаваш за долният ляв - той ще е под напрежение!!! Провери и двете горе клеми на нулевият и защитният проводник, да ли са добре стегнати.
    От снимката става ясно, че няма ДТЗ, а само автоматични предпазители. В този случай откачи жълто-зеленият кабел от клемата и с една най-обикновена пробна лампа и фазоуказател (фазомер) ще определиш кой кабел е фаза и нула. Светещият фазоуказател - фаза, а светещата пробна лампа свързана в единият ѝ край с фазата, а другият значи е нулата. На третият кабел (защитният) не трябва да свети.
    След като определиш всичките кабели, отново свържи жълто-зеленият проводник за шината.

п.п. Не видях, че има 2-ра страница, за което се извинявам. Да, добре ще е да ги смениш с някоя по-добра марка. Аз на времето сложих АЕГ за едножилни проводници, каквито са мостовите кабели навсякъде. Тези сега са проектирани за многожилни, затова е хубаво да подгънеш медното жило на две когато го вкарваш в клемата на предпазителя.

За разклонителните кутии не ти трябват клеми. То има такива, но те не ми вдъхват доверие. Хубаво е да ги калайдисаш, но както трябва. Тука някои съфорумци ще се възпротивят, но истината е една - най-добра и дълготрайна електрическа връзка става с усукване и последващо калайдисване. Единствен недостатък е, че става неразглобяема. Имаше тук във този форум тема за този казус.

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011

Да допълня, че колкото квадрата е кабела най-малко толкова сантиметра трябва да бъде дълга спайката/усукването/.

8.  

9. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009

И аз да допълня специално за усуканата връзка между проводниците: обикновено се усукват един с друг с цел повече контактна площ но това не е точно така понеже тока ще си премине през най-краткия път а именно в първичната точка на контакт между двата проводника и затова най-добре да се усукват срещуположно проводниците и задължително да се калайдисат но това е трудно за изпълнение... Ако имаш възможност за контактни клеми в р.к. (ама да не са някои фалшиви) ще е по добре според мен...

10. Member
    Тук е от
    Aug 2008

Ще си позволя да изкажа мнение обратно на до тук изложените.
    Според мен таблото си е направено напълно нормално и не е нужно толкова драма.
    За да изглежда "красиво"(кому е нужно под капака) , то кабелите трябва да се изрежат до необходимата дължина и подредят.За мен по-добрия вариант е кабели на "топка" но с аванс ,отколкото къси красиви кабели.
    Относно усукването пак започва едно пресилване на тема лоши връзки и се дават методи за избягване като калайдисване,нещо изключително трудоемко и не наложително.
    Та ми се струва , че оплюхте "майсторите" неоснователно (с изключеное на неизолирания кабел).
    Нещото което бих барнал в това табло са АП тата.

Въпрос към Egu - Защо м/ду фаза и защитното зануляване/заземяване да не светне лампата?

11. Member
    Тук е от
    Nov 2011

Цитат Първоначално публикувано от iwoto
    Ще си позволя да изкажа мнение обратно на до тук изложените.
    Според мен таблото си е направено напълно нормално и не е нужно толкова драма.
    За да изглежда "красиво"(кому е нужно под капака) , то кабелите трябва да се изрежат до необходимата дължина и подредят.За мен по-добрия вариант е кабели на "топка" но с аванс ,отколкото къси красиви кабели.
    Относно усукването пак започва едно пресилване на тема лоши връзки и се дават методи за избягване като калайдисване,нещо изключително трудоемко и не наложително.
    Та ми се струва , че оплюхте "майсторите" неоснователно (с изключеное на неизолирания кабел).
    Нещото което бих барнал в това табло са АП тата.

Въпрос към Egu - Защо м/ду фаза и защитното зануляване/заземяване да не светне лампата?
    кое му е хубавото на това табло? Пълен леш от всякъде е , нали не мислиш , че това е правилният монтаж. Ти ще си доволен ли от това марляшко изпълнение ?

12. Member
    Тук е от
    Aug 2008

Цитат Първоначално публикувано от aimilios
    кое му е хубавото на това табло? Пълен леш от всякъде е , нали не мислиш , че това е правилният монтаж. Ти ще си доволен ли от това марляшко изпълнение ?
    Чак хубаво не е ,нормално табло.Кое е леш? Това че има топка кабели? Или че е изцапано с шпакловка?Не виждам нищо обезпокоително в таблото.

13. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Цитат Първоначално публикувано от iwoto
    Чак хубаво не е ,нормално табло.Кое е леш? Това че има топка кабели? Или че е изцапано с шпакловка?Не виждам нищо обезпокоително в таблото.
    да ти снимам ли това отвътре та да направиш разлика?
    Прикачени изображения Прикачени изображения

14.  

15. Member
    Тук е от
    Aug 2008

Цитат Първоначално публикувано от joro_bul
    да ти снимам ли това отвътре та да направиш разлика?
    Не горя от интерес.Виждал съм достатъчно табла.
    Но искам да ми кажеш кое е леша в това табло, за мен оставените аванси са само предимство.
    Това че под капака не е естетично не е важно за мен.

16. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009

Няма нужда да си ги мерим...На всяко табло може да се намерят косури!
    Въпроса е какво става с traat, че не е писал скоро и с тези занимания и с нашите съвети тук...

17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от ivodivo
    Няма нужда да си ги мерим...На всяко табло може да се намерят косури!
    Въпроса е какво става с traat, че не е писал скоро и с тези занимания и с нашите съвети тук...
    Таблото му е само част от проблема. На него са му предали апартамент с изцяло незавършена и очевидно лошо изпълнена инсталация. Ето какво казва той:
    Цитат Първоначално публикувано от traat
    В момента няма никакви контакти, исках да си сложа само един и по принцип не бих си играл, но като гледам каква плетеница от кабели е в таблото, как кабелът за ключа на лампата пред входната врата си седеше необезопасен и оголен, предполагам направени от някой "разбирач", реших, че ще е по- добре да направя каквото мога, а каквото не мога да следя дали ще се изпълни правилно!
    Само да вметна, не съм абсолютен лаик и много си се смях, като се излъгах с уреда по толкова балъшки начин! Днес ще ида да погледна нещата отново.
    И сега е момента нещата да се направят грамотно - от А до Я.

18. Тук е от
    Nov 2010

Здравейте,
    Тази събота и неделя, ще ходя да отворя разпределителните капачки, да видя там как са кабелите, ако ми направят някакво лошо впечатление, ще постна снимки, да кажете нормално ли са, защото аз нямам база за сравнение Мисля да сменя предпазителите, с някои по- маркови, но искам първо да изготвя проект на кухнята, че може да се наложи да дърпам допълнителни кабели.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. проблем с напрежение 220 в апартамент
    От digigard във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 18
    Последно: 03-12-13, 19:24
  2. Ел. табло в жилищна кооперация. - ремонт, съвети?
    От pippo във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 15
    Последно: 25-02-12, 18:57
  3. Проблем с пясък в тръбите на апартамент
    От FearMe във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 05-10-11, 20:29
  4. Свързване на ел. табло за бойлер..
    От vassil_dinkov във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 5
    Последно: 21-05-10, 02:34
  5. ел табло със старите автоматични предпазители-проблем
    От dian1969 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 5
    Последно: 20-02-10, 18:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе