Как може да се направи, като стартирам някоя досовска програма , след като тя се изпълни, да не ми се затваря дос прозореца ? (WIN XP SP2)
Как може да се направи, като стартирам някоя досовска програма , след като тя се изпълни, да не ми се затваря дос прозореца ? (WIN XP SP2)
Направи си шорткът на програмата, която искаш да стартираш. После с десен клавиш на мишката избери Properties. В полето Target: ще имаш нещо от сорта на:
C:\Folder\DOSProgram.exe,
където Folder е пътя, където се намира програмата ти, а DOSProgram.exe е името й. Промени го на:
%windir%\System32\cmd.exe /K "C:\Folder\DOSProgram.exe"
Не забравяй кавичките, а %windir% можеш да замениш с фолдера, където е инсталиран Windows, примерно C:\WINNT.
Друг начин е да си стартираш cmd и вече в ДОС прозореца да си пуснеш програмата ръчно.
Успех!
Няма значение коя ще е програмата. Въпроса не е как да си направя настройка на определена програма от Properties или как да си извикам дос промпт и да си намеря програмата из директорийте - това го знам. И Start/Run не ме интересува в случая.
Въпроса е как да накарам XP-то да се държи като WIN98 в случая? Т.е. кликам си върху някое *.ехе (досовско), то се стартира, водим някакъв "диалог" с програмата, тя си смята там каквото трябва и когато ми покаже резултата, аз не мога да го видя, защото дос промпт-а се затваря.
Ta, може ли или не да стане това и ако може - как???
Направи си .bat файл - New -> Text documment и го преименуваш на .bat; десен бутон, Edit, пишеш вътре command и името на програмата и готово. Трябва да изглежда примерно така:
// промяна:Код:command programa.exe
пиши в промпта cmd /? - там пише ключовете в регистъра, от които зависи поведението на cmd
Благодаря за отговорите.
Та, първия ми компютър беше XT-Turbo с процесор 8088 на 8МНz - много яка машина :-) . Тогава нямаше уиндоус (или поне аз нямах). Искам да кажа, че тези трикове с бат файловете и всякакви дос-хитрини ги знам, ама не ми вършат работа.
Въпроса е, дали няма някой кей в REGISTRY, който да модифицирам (или някъде другаде да бръкна) или това е свойство на Explorer-а и не става ?
Ако ползваш Total Commander, това става като напишеш в командния ред името на EXE-то и натиснеш Shift+Enter. Пинизът е в един PIF-файл, който Commander-а слага в Windows директорията, наречен noclose.pif.
BTW, в този ред на мисли, защо не създадеш един cmd.pif и да го сложиш в System32.... просто предположение - не съм пробвал, а сега ме домързява*
Ако си имал и EGA видео и монитор - връхтъ!*Първоначално публикувано от Niakoi
А Windows със сигурност е имало, но като мостра само. Преди 3.1 реално не ставаше за работа, макар, че и за 2.0 вече имаше софтуер.
Както и да е - в Windows фолдера има _default.pif. Когато стартираш DOS програма с двойно кликане, Windows-а използва този файл, за да си сетне свойствата на DOS обкръжението. Та:
С десен клавиш върху _default.pif => Properties => Program подфолдерчето => "разчекване" на Close on exit бутончето.
Не знам защо (мързи ме да се ровя), но при мен не работи за всички DOS приложения. Но за повечето (най-вече по-старите) е ОК.
ПС: Описвам подробно нещата, защото може да е полезно и за някой без твоя "експириънс" с ДОС
Благодарско pimpirlit,
Е това ми върши работа...
А за EGA-та - не нямах такава. Имах CGA, после скочих 386 DX на 40 с VGA... :Super: